2016-2019: Drie jaar Isitan Gun, Drie jaren van glorie!

21 juli 2016. Het is precies drie jaar geleden dat Isitan Gün eigenaar van Fortuna Sittard wordt en 85% van de aandelen in zijn bezit krijgt. Het betekent het einde aan bijna twee decennia van verval en ellende. Het is ook de komst van passie voor voetbal, de trots van een lokale club, kennis en kunde en een duidelijk beleid. Het is samengevat de komst van de echte redder van Fortuna Sittard en het begin van een van de meest succesvolste periodes van Fortuna Sittard. 2016-2019. Een droom die uitkwam!

Hij creëert geen mysterie zoals Vitesse-eigenaar Aleksandr Tsjigirinski, wordt niet zo argwanend bekeken als meneer Wang van ADO en is veel aanraakbaarder dan de meeste bezitters van een voetbalclub. Alsof hij er voor het eerst komt, maakt Isitan Gün nog elke thuiswedstrijd van Fortuna Sittard een panoramafoto van het stadion.

„Niemand is groter dan de club”, zegt Gün vaak genoeg. Hij is daarin als clubeigenaar overigens geen uitzondering. Toch speelde hij een onmisbare rol bij de wonderlijke wederopstanding van Fortuna. Terwijl de club bij zijn entree in 2016 bijna ter ziele was, ziet Isitan Gün 3 jaar na dato alweer uit naar zijn tweede eredivisie seizoen. Volgens de zakenman is verstandig beleid en het familiegevoel binnen de club de basis van het succes geweest. “Als je verstandig met de beschikbare middelen omgaat, kom je niet in de problemen.”

Terugkijkende op zijn begin periode bevestigd Isitan de grote metamorfose. ‘Het was onvergelijkbaar met vandaag. Selectie, staf, commercieel, toeschouwersaantallen. Alles stond vrijwel op nul. We hadden niet eens elektronische toegangspoorten, waardoor er veel meer mensen in het stadion zaten dan dat er kaarten waren verkocht. We moesten helemaal opnieuw beginnen, maar dat was eerder een voordeel dan een nadeel, want het is meestal moeilijker om iets te veranderen dan iets op te bouwen. Gelukkig was er nog een klein groepje cultuurbewakers aanwezig, zonder wie deze opmars onmogelijk was geweest. De grootste uitdaging vond ik het doorbreken van de acceptatie-cultuur. Het duurde bijna een jaar voordat de spelers voor het eerst terneergeslagen tegen het gras vielen na een gelijkspel tegen Jong PSV. Zelf vond ik dat een ijkpunt. Men legde zich neer bij een bijrol. Ach, wij zijn het kleine Fortuna en het is normaal dat we verliezen. Na jaren van mismanagement was dat de manier van denken geworden. Iedereen wilde bij Fortuna uit de buurt blijven; sponsors, fans, gemeente.’

We proberen het vijfjarenplan uit te voeren. Dat is geen plan waarbij het management dicteert wat te doen. Het is gebouwd op draagvlak van onderaf. Ik denk dat we bij Fortuna een goede mix hebben gevonden tussen het moderne eigenarenmodel en regionale bestuursleden in de raad van toezicht en op de werkvloer. Het is ons doel om break-even te draaien en te investeren in de academie, om zo talenten en transferwaarde te ontwikkelen. Nederland heeft de laatste jaren transferwinsten van 85 miljoen euro netto per jaar gehaald en scoort na Brazilië en Portugal vaak het best. Wij willen een deel van die koek.

Ajax, PSV en Feyenoord niet meegerekend, is het gemiddelde budget in de Eredivisie achttien miljoen. Wij zitten daar nog ver onder, maar binnen vijf jaar willen we bij dat getal in de buurt komen. Bij ons is er nog volop ruimte om commercieel te groeien, nu we ook op kantoor een professioneel team hebben.

Bij zijn aantreden zaten er in het eerste jaar krap gem. 1800 fans bij een thuiswedstrijd. Amper drie jaar later zitten er 9500 fanatieke fans in een vernieuwd modern voetbalstadion. De toename in de fan-schare is niet alleen een clubrecord voor deze eeuw, het zorgt er ook meteen voor dat Fortuna Sittard de meeste populaire voetbalclub en dus sport van Limburg is geworden.  Gün hierover: ” de toeschouwersaantallen zijn inderdaad toegenomen, het gemiddelde is zelfs een clubrecord, maar het is nog niet uitverkocht.”

Gün ziet vooral de wederopstanding van de jeugdopleiding als prioriteit voor de toekomst. “Daar steken we nu veel geld in. Deze club heeft een mooie historie met door de jeugdopleiding voortgebrachte topspelers. Daar werken we weer aan.” Aan een fusie met andere Limburgse clubs hoeft gelukkig niemand te denken; ‘Complete onzin. Sport is geen economie waarbij achterland bepalend is. Heerenveen is toch ook niet groter dan Sittard? Ik vind het bijna idioot als mensen denken dat je clubs kan samenvoegen alsof het bedrijven zijn. Het is als olie en water: die gaan nooit mixen.’

Terugkijkende op drie jaar Isitan Gün  vat de sympathieke eigenaar de periode als volgt samen: ” we hebben van een geweldige periode genoten, maar er zullen vast ook moeilijke tijden komen in de eredivisie, steun ons alsjeblieft ook in die omstandigheden!” Die steun gaat hij de komende jaren gegarandeerd krijgen!

DIE JAAR ISITAN,  DRIE JAAR GLORIE!

Geef een reactie