Fortuna fans niet welkom in steden rond Arnhem

Een nieuwe voetbalseizoen is begonnen. Een seizoen waarin de supportersvereniging  van Fortuna Sittard positief inhoud wil geven aan het verder versterken van het familiegevoel binnen Fortuna Sittard. Dit volledig in lijn met het door de overheid in 2015 gestarte traject “Toegankelijk, Gastvrij en Veilig Voetbal”, welke als ambitie heeft om voetbalwedstrijden weer toegankelijk te maken voor iedereen. Wij citeren “Het ‘normaliseren’ van de veiligheid bij voetbalwedstrijden staat centraal, voetbal moet weer een feest worden. Om dit te bereiken is het van belang om voetbalwedstrijden ook daadwerkelijk als feest te organiseren. De heersende denkwijze, gericht op voorkomen van rellen door een kleine groep hooligans, moet worden omgebogen naar een nieuwe denkwijze waarbij de nadruk ligt op creëren van een goede sfeer in samenwerking met supporters.”

In dit kader en geïnspireerd door de jaarlijkse busreisjes van Fortunees Rene ter Borgh,  die recent bij de uitwedstrijd naar AZ-Alkmaar wederom liet zien dat je op de wedstrijddag prima eerst een mooi supportersfeestje -in dit geval in het centrum van Volendam- kunt hebben. Wij vinden het een prachtig voorbeeld hoe het kan, nee, hoe het zou moeten. Prima dus.

Terug naar de landelijke overheid en het supporters beleid. Het samenwerkingsverband van het ministerie van Veiligheid en Justitie, KNVB, politie, OM en gemeenten en de ‘Regiegroep Voetbal en Veiligheid’  is dus sinds 2015 aan de slag om het voetbal in 2019/2020 weer toegankelijk, gastvrij en veilig te maken. Iedereen die een wedstrijd wil bezoeken, moet dit kunnen doen zonder ingewikkelde acties te ondernemen, zich ongastvrij benaderd of onveilig te voelen. Hiervoor wordt ingezet op het verbeteren van gastheerschap, safety, persoonsgerichte aanpak, regierol gemeenten en betrokkenheid supporters. Woorden die wij bedacht konden hebben, maar die gewoon door de beleidsbepalers zijn vastgelegd. Zie onder aan deze pagina de links naar deze documenten.

Een excellent streven waar de Fortuna SC dus inhoud aan wil geven. Na enig uitzoekwerk, want Fortuna Sittard heeft ondanks de mooie woorden bij alle wedstrijden onder de Maas en de Waal een verplichte buscombi, vonden we een uitstekende wedstrijd: Vitesse uit, op de dag dat we stil staan dat 75 jaar geleden een einde aan de oorlog kwam. Einde aan onverdraagzaamheid, aan een politiestaat en aan wantrouwen en vooroordelen. Ook een mooi moment omdat het uitvak van Vitesse groot genoeg is, er geen enkele wrevel is tussen Vitesse en Fortuna fans en er daardoor ook wederzijds open vervoersregelingen zijn. Beter kan dus niet.

Natuurlijk weten we dat het ongewenst  is om in de speelstad met fans te gaan zitten. Daar kun je best een boom over opzetten, maar dat begrijpen we wel. Enige maanden voordat de trip zou gaan plaatsvinden werd dan ook een mooi concept bedacht. Een busreis met als einddoel het uitvak in de Gelredome, waarbij voorafgaand hieraan een cultureel uitstapje in een geheel andere stad gedaan zou worden. In dit geval werd gekozen voor een rondleiding in de Craftbeer Brouwerij Oersoep te Nijmegen, welke op een afgelegen plek langs de Waalkade van Nijmegen ligt. Afgesproken was dat wij, na het bezoek afgerond te hebben,  zo’n 30 km voor Arnhem zouden aansluiten bij de 1 a 2 andere supportersbussen, om zo in colonne en onder politiebegeleiding het politiedistrict van Arnhem in te rijden. Klinkt prima toch?

De deelnemers aan deze trip vraagt u? Een twintigtal actieve vrijwilligers, sponsoren en bestuursleden van Fortuna SC en Fortuna Sittard. De gem. leeftijd, 40+.Hardwerkende Fortuna fans die dag en nacht klaar staan om Fortuna Sittard te helpen. Uiteraard werden ook  medewerkers van Fortuna Sittard uitgenodigd om deel te nemen aan deze trip, #Samennaoveure is immers meer dan een hashtag in Sittard.

De organisatie werd vervolgens in gang gezet, ui-ter-aard geheel in lijn met alle afspraken die het Collectief heeft gemaakt rondom ticketing en de afspraken die met Politie Arnhem in het vooroverleg werden gemaakt: “geen bezoek aan de stad Arnhem en niet met de trein komen”.  Prima.

De lezer voelt wel aankomen dat het verhaal een wending gaat krijgen.  De wending begint wanneer de organisatie van de bus vraagt waar en hoe laat we ons zullen samenvoegen met de 1 a 2 andere bussen. De reactie die we ontvangen is dat de driehoek Arnhem heeft besloten dat alle bussen op hetzelfde moment dienen te vertrekken. Huh? Dit was nog nooit in het bestaan van Fortuna SC geeisd en op onze feedback waarom (groepen) auto’s zelf mogen bepalen wanneer ze vertrekken c.q. waar en wanneer ze in Limburg rijden en een bus met een twintigtal fans niet bleef het stil. Terecht werd verwezen naar de afspraken waarin staat dat we geclusterd in het politiedistrict Arnhem zouden aankomen. Of wij eerst een koprol maken in Susteren, een frietje eten in Venray of het initiatief “Toegankelijk, Gastvrij en Veilig Voetbal” nog eens nalezen langs de  Maas is niet aan de politie Arnhem. De driehoek Arnhem is er voor…Arnhem. Toch?

Dit argument werd dan ook weer ingetrokken. Een tweetal dagen nadat de verkoop van de uitwedstrijd al was begonnen kreeg de organisatie echter plotsklaps te horen dat niet alleen Arnhem voor Fortuna Sittard fans verboden gebied is, maar ook Nijmegen en “alle andere plaatsen die in de buurt liggen van Arnhem”.  Sja.  “SchluB” zou de Duitser zeggen. Over en uit met de normalisatie plannen, gewoon een wassen neus. Men wil het gewoon geen echte kans geven. De doorgewinterde fan zal nu met een glimlach zeggen; “beetje naïef he boys, als het om het eggie gaat ziet de politie in elke fan een potentiële crimineel”.  Sja. Helaas heeft de doorgewinterde supporter gelijk. Pijnlijke conclusie.

Voor de context willen we expliciet vermelden dat de BVO Fortuna Sittard veel, veel meer dan haar best heeft gedaan om de Arnhemse driehoek en VC te overtuigen,  Onze dank daarvoor. Arnhem bleek echter helaas een brug te ver. Het  pantser van wantrouwen, vooringenomen standpunten. desinteresse en gemakzucht was niet te vermurwen. Troost is in ieder geval dat de geallieerden Nijmegen nog wel wisten te bereiken, dat lukte ons 75 jaar later niet.

Voor diegenen die denken, ach dat over “normalisatie” verzinnen ze vast uit hun duim, lees gerust onderstaande stukken:
1. https://www.knvb.nl/nieuws/themas/veiligheid/18356/toegankelijk-gastvrij-en-veilig-voetbal-2020-lef-gezocht
2. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voetbalvandalisme/veilig-naar-een-voetbalwedstrijd
3. https://supporterscollectiefnederland.nl/toegankelijk-gastvrij-en-veilig-voetbal/
4. https://nl.linkedin.com/pulse/voetbal-als-feest-reframen-om-te-normaliseren-tom-bindels

Geef een reactie