Forum

Groeistuipen bij Fo...
 

Groeistuipen bij Fortuna(De Limburger).  

 

Fortuna54
(@fortuna54)
Ruud Kool
Lid geworden: 2 jaar geleden
Berichten: 1224
14 mei 2019 06:11  
 
PROFESSIONALISEREN

Groeistuipen bij Fortuna

Fortuna Sittard wil een stabiele eredivisionist worden. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Sommige seizoen-kaarten worden duurder en de zogenaamde ‘sympathi-santen’ krijgen een mindere plek. Directeur Ivo Pfennings: „Ik kan het niet 8000 man naar de zin maken.”

Toen de verkoop van de seizoenkaarten bij Fortuna Sittard vorige week begon, werd er op verschillende plekken geklaagd. Prijsverhogingen waardoor supporters naar eigen zeggen in sommige gevallen wel meer dan honderd euro extra voor een seizoenkaart betalen, het viel niet overal in goede aarde. Op de meeste plekken ging de prijs niet zo hard omhoog, maar een deel van de fans betaalt volgend seizoen toch echt meer voor een wedstrijd van Fortuna. „In het verleden differentieerden wij niet. Wij liepen daarin ver achter op andere clubs. Het idee nu: hoe verder je naar het midden zit, hoe meer je betaalt. Maar we hebben voor iedere portemonnee iets”, vertelt directeur Ivo Pfennings.

Er staat inderdaad tegenover dat Fortuna de mensen met een smalle beurs tegemoet komt. Voor 101 euro kun je - vlak naast het uitvak - zeventien wedstrijden van Fortuna zien. 5,95 euro per wedstrijd, het moet zo ongeveer het goedkoopste vak in de eredivisie zijn.

Geld verdienen

Het is een perfect voorbeeld van de balans die Fortuna probeert te vinden. Aan de ene kant moet er geld verdiend worden om uit te groeien tot een stabiele factor in de eredivisie, de andere zijde is dat het altijd ten koste gaat van een deel van de supporters. Begrijpelijk, maar waar ligt de grens? Neem de Fortuna-sympathisanten (150 euro van de 500 euro die ze betalen voor een seizoenkaart wordt gestoken in de jeugdopleiding). Het zijn voor een groot deel mensen die er ook waren op het moment dat het Fortuna niet voor de wind ging en er tegen pak hem beet Telstar nog geen 1000 man op de tribunes zaten. Het zijn echter ook supporters die zo ongeveer de beste plekjes op de hoofdtribune hebben. Stoeltjes waar Fortuna flink geld mee denkt te kunnen verdienen en dus is er het voornemen de sympathisanten verder naar de zijkant te zetten.

Wie zijn oor te luister legt bij die groep krijgt wisselende geluiden te horen. „Ik dacht dat er oorlog zou uitbreken toen het verhaal ons voor de wedstrijd tegen NAC werd verteld. Maar ik heb eigenlijk weinig protesten gehoord”, vertelt een van de sympathisanten – hij wil niet met naam in de krant - die aanwezig was bij de bijeenkomst waarin het voornemen bekend werd gemaakt. Een ander geeft aan ‘helemaal niet blij te zijn’ met de voorgenomen verhuizing en een ander vindt ‘het niet leuk, maar snapt dat het nodig is voor de toekomst’.

Pfennings begrijpt dat niet iedereen staat te juichen, maar hij rekent voor. „De tv-gelden, dat gaat niet meer worden, spelersverkoop is onzeker, dus als we structureel door willen groeien, moeten we het halen uit sponsoring en seizoenkaarten. We hebben nu zelf 200 sponsors, VVV heeft er 400 en een club als Heracles 450. We moeten groeien. Ik heb 40-50 nieuwe sponsoren klaarstaan die willen instappen, maar dan moet je ze ook iets kunnen bieden.” Nu kan Fortuna dat niet. De sympathisanten mogen namelijk ook in de businessruimte en gebruiken dus dezelfde faciliteiten als sponsoren. „In de huidige situatie betaal je voor de buitenste plekken in de businessruimte 1250 euro. Daar hebben we er in totaal 624 van, maar ik krijg er slechts 59 van verkocht. Waarom? Omdat mensen veel beter sympathisant kunnen worden. Dan zit je voor 500 euro een stuk beter en je hebt dezelfde faciliteiten. Daar moet je dus een onderscheid in gaan maken.”

Begroting

In de nieuwe opzet worden de stoeltjes waar nu nog de sympathisanten zitten, de meest gewilde. „Dicht op het veld en met extra’s. Denk aan het bijwonen van een training, waarbij je dan ook echt alles hoort wat Kevin (Hofland red.) zegt. Erna kun je met de spelers, medische staf en trainers praten.”

En daar betaal je ook voor: „Maar we verkopen de 300 stoelen waar nu de sympathisanten zitten dan wel ineens voor 2000 in plaats van 500 euro. Dat is 450.000 euro extra. En we willen vooruit, want we kunnen geen stabiele eredivisionist worden met een begroting van 6,5 miljoen euro.” Pfennings erkent overigens meteen dat een lange adem nodig is. „Natuurlijk hebben we die tribune niet in één jaar gevuld. Maar we moeten bouwen.”

Het gemor als gevolg van prijsveranderingen voor seizoenkaarten, gemengde gevoelens bij sympathisanten, skyboxen voor het leven die toch niet voor het leven blijken (zie kader). Het hoort bij een club die door wil groeien en verder wil professionaliseren. Pfennings: „Maar ik kan het niet 8000 man naar de zin maken.”

This topic was modified 1 jaar geleden by Fortuna54

Joe Pesci vond het leuk
Citaat

Inloggen van Registreer aub