Interview Martin Masset

Geachte Supporters.

Onze stand in Radio Verslaggever en media medewerker van Fortuna Sittard Nort Hesse maakte voor school een opdracht.

Namelijk een mooi interview met Martin Masset.

Kijk ook voor zijn blog’s op : www.northesse.com

Martin Masset is sinds 2012 directeur van Fortuna Sittard. Waar het in het begin slechts een bak vol ellende leek te zijn, zette de club aan de hand van Masset een enorme stap in de richting van de redding. Een gigantische schuld werd weggewerkt. Volgend station: Eredivisie?

Is Fortuna Sittard op dit moment de gezondste club van Limburg?

“Dat ligt aan de definitie gezondheid. Ik denk wel dat wij de minste schulden hebben, alhoewel VVV-Venlo natuurlijk wel gewoon eigen vermogen heeft. Ja, die zijn het gezondst van Limburg lijkt me. Het is wel de bedoeling dat het met Fortuna dezelfde kant opgaat als VVV. Dat moet natuurlijk wel met reële verwachtingen gebeuren. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat we over drieënhalf jaar hetzelfde vermogen als de club uit Venlo op hebben kunnen bouwen. Bijna twee miljoen euro groei gaan wij niet halen. Wij moeten eerst proberen winst te maken om vervolgens beetje bij beetje een buffer op te bouwen.”

Heeft Fortuna wel de meeste potentie van de vier clubs in Limburg?

“Als alle partijen op die manier meewerken zoals ik het voor me zie, hebben wij de meeste potentie van Zuid-Limburg. Dat durf ik zeker te stellen. Het achterland dat we hebben is gewoonweg heel erg groot. Het strekt zich helemaal tot en met Roermond, Weert, Brunssum, Hoensbroek, Heerlen-noord en Valkenburg. Daar ligt ongeveer onze grens. Als je dat qua inwonersaantallen bekijkt hebben wij denk ik het grootste bereik. Daarbovenop zijn we nu schuldenvrij en is het zaak dat de Sportzone vol in ontwikkeling gaat. We weten uit ervaringen in het verleden dat er een begroting van tien miljoen voor Fortuna Sittard gewoon mogelijk is. We hebben nu in ieder geval het meeste te winnen.”

Sef Vergoossen is er van overtuigd dat er absoluut geen plek is voor meerdere eredivisieclubs in Zuid Limburg. Kunt u zich daar iets bij voorstellen?

“Ik kan het me voorstellen zoals hij redeneert. Ben het overigens helemaal niet met hem eens. Hij kijkt alleen naar het economische kader en niet naar de identiteit van verschillende clubs.

‘Ajax en Feyenoord gaan toch ook niet fuseren?’

Rode en Fortuna, dat zal nooit samengaan, dat is gewoon niet reëel. Ik vergelijk het altijd een klein beetje met Feyenoord en Ajax, maar dan op internationaal niveau. Als zij in de top van de Europese competities mee willen spelen moeten zij ook gaan fuseren, want alleen zal het ze niet lukken. Maar dat gaat toch ook nooit gebeuren? En áls het een keer wel gebeurt, waar ligt dan de grens? Voetbal is niet alleen economie maar, ook loyaliteit, identiteit passie en beleving. Het gaat veel verder dan dit!”

Er is veel in het nieuws geweest over de deal met Sportfive en het feit dat Roda, Fortuna slimmer af lijkt te zijn. Wat is de laatste stand van zaken?

“Wat er ook in nieuws is geweest, ik kan met zekerheid zeggen dat we nog altijd in gesprek zijn. We hebben met de Lions en Sportfive afgesproken dat we er geen uitspraken over doen. Het enige dat ik er alleen echt nog over kwijt kan is dat het nog altijd geen gelopen race is, Fortuna en de Lions zijn nog altijd in gesprek met Sportfive. Mochten die gesprekken nergens op uitlopen zijn er nog altijd andere partijen waarmee we naar andere mogelijkheden kunnen kijken.”

Sinds de verhuizing naar het nieuwe stadion blijven er maar lijken uit de kast komen in Sittard. Liggen er nu nog een paar ergens verstopt?

“Dat weet je nooit, dat is juist de definitie van een lijk dat uit de kast komt. We zijn zo ver mogelijk terug gaan spitten als mogelijk is. Op een gegeven moment moet je verslaglegging gaan doen en dan neem je alles mee wat je weet. Iets dat nooit in de boeken heeft gestaan kun je nooit een plek geven. Daar valt dus op geen enkele manier rekening mee te houden.

‘Er zal heus nog wel eens een lijkje uit een kast komen.’

Voor zover ik weet is alle ellende opgelost, maar ik hou wel een slag om de arm. Ik heb het niet zo heel lang geleden nog meegemaakt met de Belgische voetbalclub Genk. Zij claimden recht te hebben op een solidariteitsvergoeding voor een speler die zij hadden opgeleid. Dat zagen we niet aankomen. Gelukkig is dat uiteindelijk gewoon correct afgehandeld. Er zal heus nog wel een lijkje uit de kast vallen hoor. Dat is vervelend, maar de kans op grote lijken acht ik nihil.”

Hoe wil de club gaan realiseren om inderdaad over drie jaar in de Eredivisie te spelen? Is het een reëel streven?

“Nou, ik zeg niet voor niks drieënhalf jaar. Het huidige seizoen tel ik niet mee, maar zie ik als een overbruggingsjaar. Geen verlies maken is nu gewoon het allerbelangrijkste. Volgend jaar is het doel om aan het eind van het seizoen iets overhouden op de lopende rekening. Tevens gaan we investeren in de organisatiestructuur. Langzaam moeten we stapje voor stapje omhoog en mensen aantrekken die hierin geloven. De volgende stap is automatisch de begroting ook langzaam opschroeven. Eerst met één ton, het jaar jaar daarna hopelijk vijf ton. Het zou moeten kunnen. Het is maar waar je focus ligt. Where intention goes, energy flows . Je moet je stip op de horizon benoemen, dan werk je tenminste ergens naartoe.

Een logisch gevolg van deze kleinen stappen is dat je ook voor de eerste vijf plekken op de ranglijst gaat spelen. Dat heeft weer als gevolg dat het aantal supporters verdubbelt. Nu schommelen we zo rond de drieduizend, als we bovenin spelen krijg je vijf á zesduizend man, zeker weten. Kijk maar naar de play-offs van vorig seizoen tegen De Graafschap. Toen zaten er gewoon zeven, achtduizend man hoor. De derby tegen MVV is ook bijna altijd uitverkocht, alleen dit seizoen door verschillende omstandigheden helaas niet.Maar ik blijf er van overtuigd, als het ergens om gaat komen de mensen vanzelf wel.”

De KNVB werd in de VI door u haast als de vijand bestempeld. De bond vond de uitlatingen in het blad niet netjes. Bang voor eventuele gevolgen van die uitspraken?

“Nee, bang ben ik absoluut niet. Afgelopen week is er een afgevaardigde van de KNVB langsgekomen en daar heb ik een prima gesprek mee gehad. Op de langere termijn, eind februari, staat er ook nog een afspraak op de planning met Mark Boetekees en Bert van Oosterveen van de KNVB, om het allemaal nog een keer te bespreken. Ik heb die uitspraken in de VI eigenlijk vooral gedaan om er voor te zorgen dat het allemaal transparant werd. Je kunt zoiets gevoeligs beter blootleggen dan in stilte zitten lijden. Mocht er nu nog zoiets gebeuren weten mensen in ieder geval wat er aan de hand is.”

Bron : Nort Hesse