Mestreech – Zitterd = 1-3

Een onvervalste klassieker, zo mag de wedstrijd tussen MVV Maastricht en Fortuna Sittard in de 16de speelronde van de Jupiler League betiteld worden. Een wedstrijd bol van spanning, sensatie en uiteraard doelpunten. Na 90 minuten Limburgse strijd prijkte in stadion de Geusselt 1-3 op het scorebord.

De voorbereiding op de Limburgse derby in Maastricht verliep voor Fortuna Sittard niet geheel vlekkeloos. Sterker nog, onze club is formeel bestuurloos en kent nog steeds geen nieuwe trainer. Eén en ander heeft uiteraard zijn weerga op de spelersgroep welke ongewild alle randperikelen tot zich neemt. De wedstrijd tegen MVV Maastricht dan ook ideaal om ff de kopjes leeg te maken. Een nieuwe start in de ‘goed nieuws’ week. Buiten het veld werd namelijk al menig slag geleverd om het sportief verloren seizoen financieel goed af te sluiten en betaald voetbal ook de komende jaren te waarborgen voor de Westelijke Mijnstreek. Succesvol zo zijn de eerste geluiden welke ons bereiken.

Op het veld dient het deze week te gebeuren in twee onvervalste Limburgse derby’s. Hedenavond dus tegen MVV Maastricht, komende vrijdag in eigen huis tegen VVV Venlo. Tegen de Sjengen kon a.i. trainer Jeffrey Kooistra weer beschikken over Jordy ter Borgh en Dennis Dengering. Niet de meest begenadigde voetballers op de Nederlandse velden, wel karakterspelers die juist in een derby het verschil kunnen maken.

De opstelling van Fortuna Sittard:

Kaya

Dengering – De Regt – Janssen – Schroyen

Ter Borgh – Briels – Saddiki – Loen

Hutten – Lekesiz

Reserves: Daniels, Moro (88), Roumen, Ospitalieri (90), Vlijter, Mares en Mert (46)

Het Fortuna Sittard DNA met maar liefst 6 Limburgse voetballers in de basis overduidelijk aanwezig.

MVV Maastricht dan? Tsja, op het eerste oog een vreemdelingenlegioen. Veelal (Franstalige) Belgen en slechts een enkele Limburger in de basiself (Knops). Oud-Fortunezen Rajcomar (80x Fortuna) en Guvenc (75x Fortuna) op de bank. In de basiself wel de Belg Nijs welke in een ver verleden 27 wedstrijden speelde in het mooiste tenue van Limburg.

Om maandagavond 20.00 uur floot scheidsrechter Gozubuyuk voor aanvang van de Limburgse derby, op de tribunes zo een 5.000 toeschouwers. In het gezellige uitvak in ieder geval 350 Fortunezen welke met 7 bussen de 24 kilometer welke Sittard en Maastricht scheidden overbrugden middels een verplichte combi.

Thuisploeg MVV Maastricht begon goed aan de wedstrijd en wist na 2 minuten middels een afstandschot het eerste gevaar te stichten. Een eerste corner als gevolg, in de derby welke gespeeld werd in regenachtige omstandigheden. Fortuna Sittard kwam in de eerste minuten met de schrik vrij zonder daadwerkelijk in de problemen te komen. In de 11 de minuut lag het bal wel voor de eerste keer in het netje. Een Maastrichtse voorzet werd door Fortunees Roel Janssen in eigen doel verwerkt. Een buitengewoon ongelukkig eigen doelpunt en de vroege achterstand dus.

Binnen het kwartier was het de Mestreechse Angel side welke voor een 2 de keer kon juichen. De vermeende 2-0 werd echter afgekeurd vanwege een buitenspelsituatie van Pieter Nijs. Nog geen minuut later ‘scoorde’ MVV Maastricht voor de 3 de keer middels een mooi stiftje, echter scheidsrechter Gozubuyuk had het spel al geruime tijd stilgelegd. Na een kwartier spelen dan ook nog altijd slechts de 1-0 op het scorebord.

Een heerlijke begin van een ware derby, althans voor de neutrale toeschouwer dan. Na de eerste stormloop van de thuisploeg was het duidelijk tijd om wat meer power in de derby te gooien. Waar Joeri Schroyen eerder de grens van het toelaatbare enkele malen tartte was het MVV-er Luca Polizzi welke de eerste prent van de wedstrijd mocht incasseren na een snoeiharde overtreding op Roel Janssen. Niet veel later slingerde de scheids ook Fortuna speler Yoeri Loen op de bon.

Fortuna Sittard vocht zich knap in de wedstrijd en creëerde zich binnen het half uur enkele kleine kansjes, met name de corners bleken gevaarlijk. Na een half uur spelen was het een corner van Yoeri Loen welke door de lange Lars Hutten tot doelpunt werd gepromoveerd. Een explosie van vreugde binnen voetbalminnend Nederland: de Limburgse derby na 30 minuten spelen 1-1.

Voor rust bezorgde MVV Maastricht de Sittardse verdediging nog enkele kopzorgen, ondermeer resulterende in een gele kaart voor Jordie Briels. Met de gelijke stand en 1 minuut extra speeltijd werd echter de theepauze bereikt.

In de rust een verrassende wissel binnen de geledingen van Fortuna Sittard. Jeffrey Kooistra, welke begon met twee controlerende middenvelders wisselde Jordy ter Borgh in voor spelmaker Muhammed Mert. De invaller had niet veel tijd nodig om zijn stempel op de wedstrijd te drukken: na 50 minuten spelen namelijk de voorsprong voor de BVO uit Sittard-Geleen, doelpuntenmaker Muhammed Mert bij één van zijn eerste balcontacten. Is dat effe binnenkomen!

Een fantastische mooie derby en in de 2 de helft dan ook al snel meer gele kaarten. Thomas Verheidjt (49, MVV), Joeri Schroyen (51, Fortuna Sittard), Ricardo Ippel (60, MVV), Shermaine Martina (62, MVV) en Roel Janssen (63, Fortuna) kwamen ook in het boekje van Gozobuyuk. De Limburgse derby in al haar schoonheid.

Fortuna Sittard welke veel beter aan de 2 de helft begon dan de sterrendragende thuisploeg wist na 55 minuten de wedstrijd te beslissen. Wederom een corner bij de 2 de paal en de kopbal deze keer van Ferry de Regt. Snoeihard, bam! Een mokerslag voor de thuisploeg welke de wedstrijd aanving zonder de steun van velen Ultras oet Mestreech welke een statement tegen het maandagavond voetbal wilden maken. Het feestje in het uitvak niet minder erom. Winnen in een Limburgse derby, dat telt.

Met nog 10 minuten te spelen ging de thuisploeg op zoek naar de aansluitingstreffer. Binnen de MVV geledingen inmiddels de oud-Fortunezen Prince Rajcomar en Emrullah Guvenc. De beste kansen bleven echter voor Fortuna Sittard welke karakter toonde met Limburgse passie en vechtlust. Een ongekend goed wapen deze dagen. De ‘goed nieuws week’ begint met een knappe overwinning in Maastricht. 1-3: gefeliciteerd!

De Limburgse derby werd overigens in stijl beëindigd met een rode kaart voor Thomas Verheijdt (88, MVV). Wat kan voetbal toch mooi zijn.

Komende vrijdag speelt Fortuna Sittard alweer de volgende wedstrijd in de Jupiler League. De 17 de speelronde.  Wederom een Limburgse derby en wel tegen VVV Venlo. Een ploeg welke financieel boven haar stand leeft getuige de noodroep van preses Hai Berden eerder deze competitie en de verontrustende berichten over mogelijk puntenaftrek deze week. Wel een tegenstander van formaat, een kampioenskandidaat welke zonder enige twijfel tot aan het eind van het seizoen 2015-2016 zal strijden om een play-off plek voor promotie naar de Eredivisie. Hoe mooi een Limburgse derby kan zijn bewezen hedenavond twee voetbalploegen. Fortuna Sittard heet u komende vrijdag dan ook van harte welkom en hoopt uiteraard op veel publiek. De Sittard-Geleense thuisploeg, met een nieuwe trainer op de bank, zal strijden voor wat het waard is. Showtime.