Supporters op de banken ondanks nederlaag

Met -1 op de ranglijst begon de formatie van trainer Wim Dusseldorp vrijdagavond aan het duel tegen FC Volendam. De trainer van Fortuna Sittard zag zich genoodzaakt zijn ideale basiself op meerdere punten te wijzigen. Niet alleen waren Lars Gulpen en Marcos Joao geschorst voor het treffen met FC Volendam, ook moest onze oefenmeester improviseren n.a.v. blessures van Rick Geenen, Yoann de Boer, Randel Shakison, Bernhard Hofstede  en Sebastiano Garlisi.

Na een week ‘wikken en wegen’ kwam onderstaande basiself uit de hoge hoed van onze technische staf.

Diaz –Liard – Schroyen

Di Lallo – Voorn – Riyani – Kotbani – Dadda

Caracciolo – Grabovac

Bankzitters: Facenna, Halim, Jaspers, Stefani, Voss, Villareal en Diogo

Op papier een aantrekkelijke 3-5-2 variant met een basisplaats voor de jonge Joeri Schroyen die verdienstelijk zijn competitie debuut maakte in het betaalde voetbal. Spits Caracciolo werd in de voorhoede ondersteund door Grabovac en de aanvallend ingestelde Riyani. Aanvallend voetbal in Sittard dus en de 2.564 toeschouwers gingen er dan ook eens goed voor zitten.

Ondanks of misschien wel juist door de onverdiende nederlaag in Maastricht hadden de meeste fans deze vrijdag vertrouwen in een goede afloop. Fortuna Sittard begon furieus aan de wedstrijd. Met echt alles wat de spelersgroep in zich had zette onze jongens de Oranjehemden vanaf de eerste seconde onder druk. FC Volendam –toch een outsider voor de titel- werd het eerste kwartier totaal overlopen en Fortuna Sittard speelde fris van de lever. Anthony Di Lallo had het deze avond duidelijk op zijn heupen en was een ware plaag voor de Hollandse verdediging.

De kansen die Fortuna zich creëerde werden jammerlijk niet benut en zo stond na 15 minuten de onwaarschijnlijke score van 0-0 nog op het scorebord en gingen de eerste kopjes van Fortuna spelers hangen. Niet vanwege de teleurstelling van het uitblijven van de openingsgoal maar vanwege gebrek aan kracht en conditie. Fortuna Sittard stormde het eerste kwartier zo hard richting doel van doelman Robin Ruiter dat de tol niet kon uitblijven.

Vorig seizoen piekte trainer Roger Reijners altijd het laatste kwartier van de wedstrijd, de stormloop van Fortuna Sittard thuis tegen FC Volendam is echter met geen pen te beschrijven voor de thuisblijvers die het vertrouwen in de groen-gelen dit seizoen vroegtijdig hebben opgegeven.  Na een kwartier spelen was Fortuna Sittard kapot en moest men gas terug nemen. Juist op dat moment scoort Mohammed Riyani zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal voor Fortuna Sittard. De ontlading na 17 minuten in de Trendwork Arena dit seizoen ongekend. Voor het eerst de voorsprong en het doelpunt werd uitbundig gevierd met trainer Wim Dusseldorp en de rest van de bankzitters. 10 spelers die al springend en juichend hun laatste krachten uitgillen van vreugde in een sprint richting reservebank.

Wellicht teveel van het goede want nadat scheidsrechter Rutger Bekebrede de Fortuna spelers één voor één weer het veld in maande stond er al 1-2 op het scorebord. FC Volendam gunde Fortuna Sittard niet de tijd om op adem te komen en scoorde via 2 counters binnen 2 minuten 2 maal. Als een warm mes sneden de Hollanders die tot dan nog geen vuist hadden kunnen maken door de groen-gele verdediging. Het ongeloof bij de toeschouwers, de spelers en technische staf van de gezichten af te lezen. Fortuna speelde het beste voetbal sinds tijden en FC Volendam werd aan alle kanten overlopen en dan dit.

De krachten waren op en zeker niet gedoseerd. Binnen 2 minuten na de openingsgoal keek Fortuna tegen een achterstand aan welke de thuisploeg gedurende de rest van de wedstrijd niet meer kon ombuigen. Een dure les voor de jonge spelersgroep. Balletje in de ploeg houden en even rustig rondspelen. Op adem komen na de turbulente openingsfase. Noem het gebrek aan ervaring, gebrek aan leiderschap. Deze jeugdige spelersgroep vloog er wel lekker onbezonnen in als een roedel dolle honden en verdiende door dit voetbal het respect van de 2.500 aanwezige Fortuna fans.

Na 90 minuten voetballen werden 11 helden toegezongen door de North-side. Na jarenlang tactisch voetbal tot in den treure saai en voorspelbaar zagen de aanwezigen in de Trendwork Arena de potentie van de huidige spelersgroep. Er werd weer eens gevoetbald en potverdorie eindelijk zagen de getrouwe weer eens voetbal in haar al haar schoonheid.

De nederlaag tegen FC Volendam echter een feit. Resultaten kunnen echter niet uitblijven want ook na de spectaculaire opening en de 1-2  op het scorebord bleef de wedstrijd nog 70 minuten lang boeiend. Zeker in de 2 de helft toen Fortuna Sittard hun opgedane krachten gedoseerd verdeelde en zich in de laatste 10 minuten van de wedstrijd nog 4 supergrote kansen wist te creëren.

De inzet van spits Zarko Grabovac misschien wel typerend voor dit Fortuna. FC Volendam weigerde te capituleren maar moest na 90 minuten concluderen dat men totaal van de mat was gespeeld en dat de punten deze editie gestolen werden. Typerend voor het zwakke optreden van de Hollanders misschien wel Dominique van Dijk. In de blessuretijd gaat de nummer 11 van Volendam doodleuk het publiek van Fortuna Sittard uitlachen en overwinningsgebaren maken voor de North side. Compleet geflipt deze speler en werkelijk onbegrijpelijk dat de scheidsrechter voor dit provoceren slechts de gele kaart toverde.

Na Smeekes hebben we een andere geflipte op de Nederlandse velden.  Loco, loco, loco.

Hoe het zijn moge, het is zoals het is. Fortuna speelde goed, overklaste FC Volendam gedurende 90 minuten voetballen op bijna alle fronten maar staat door 2 minuten countervoetbal met lege handen. Volgende week de herkansing, dan spelen we thuis tegen Cambuur Leeuwarden. Trainer Wim Dusseldorp weet het zeker: “We spelen risicovol voetbal en zetten met onze speelwijze de deur achter soms open. Cambuur gaat er echter echt aan in Sittard. We zijn op de goede weg en resultaat kan niet langer uitblijven.”

Bron: FortunaHome.com, een teleurgestelde maar trotse webmaster Linford.

Uiteraard kunt u als supporter ook deze week weer een stem uitbrengen voor onze MVP 10-11 klassement. Uw beste 5 Fortuna spelers kunt u mailen naar fortunahome@hotmail.com .

Mocht u geïnteresseerd zijn in het aantal competitie gigs van onze jongens verwijzen we u graag naar onze eeuwige Top 100 since 1968.

De foto’s van dit wedstrijdverslag zijn genomen door fotograaf Leo Everard uit Stein die zijn naam dit seizoen exclusief wilt verbinden aan onze pagina. Voor meer foto’s van Leo Everard klikt u hier .