TOUR DE HANDHAVING: 19 JUNI 2021

Drie aanhangers van Fortuna Sittard zamelen geld in voor medefans die als gevolg van de coronacrisis niet de financiële middelen hebben om voor komend seizoen een seizoenkaart te kopen, maar dat wel zouden willen. Onder de noemer Tour de Handhaving fietsen zij op 19 juni 175 kilometer, van Utrecht naar het stadion van Fortuna Sittard. Zij roepen fans en sponsoren op dit initiatief te steunen en geld te doneren, zodat het stadion volgend seizoen voller zit dan ooit! De actie slaat in elk geval goed aan: na vier dagen hebben zij al ruim 3600 euro bij elkaar verzameld!

Het begon in november 2020 met een gekscherend tweetje van Nort Hesse. Fortuna stond stijf onderaan en na de kansloze nederlaag tegen Feyenoord (1-3) zakte de moed bij Nort even in de schoenen. Als ‘we’ ons handhaven, zou hij van blijdschap van zijn huis (in Utrecht) naar het stadion van Fortuna in Sittard fietsen. Yelle Tieleman en Joris van Duin haakten gauw aan.

In april werden zij daar door Fortuna fijntjes aan herinnerd op Twitter. Wanneer we langskomen, was de vraag. Het drietal voegde daad bij het woord en besloten dat Tour de handhaving editie nummer één op 19 juni moet plaatsvinden.

Goed doel
Door veel enthousiaste reacties op Twitter besloten ze een soort goed doel aan de tocht der tochten te verbinden. Dit seizoen is wedstrijdbezoek schaars vanwege de coronacrisis. En om het stadion volgend seizoen zo vol mogelijk te krijgen, leek ons dat een mooi uitgangspunt. Daarom zamelen Nort, Yelle en Joris geld in voor medesupporters die (mogelijk vanwege diezelfde coronacrisis) de financiële middelen niet hebben om een seizoenkaart te kopen.

Het gaat om seizoenkaarten voor de Zuid-Tribune, omdat deze het goedkoopst zijn. Zo hopen we zo veel mogelijk fans het stadion in te krijgen. Fortuna heeft aangegeven de actie te ondersteunen, en een forse korting aan te bieden voor de  seizoenkaarten die met deze actie worden aangekocht. Zie hiervoor ook het bericht op de website van Fortuna Sittard.

Geld doneren kan via de crowdfundpagina: www.geef.nl/nl/actie/tour-de-handhaving/donateurs. Ook te vinden via www.tourdehandhaving.nl.

Hoe komt het geld goed terecht?
Met Fortuna Sittard is afgesproken dat de maatschappelijke tak (MVO) van de club zorgt dat de seizoenkaarten eerlijk verdeeld worden. Zij hebben hier beter zicht op dan de drie initiatiefnemers en blijft ook de privacy van de medefans gewaarborgd. Nort, Yelle en Joris zamelen enkel en alleen het geld in en maken het volledig ingezamelde bedrag over aan Fortuna Sittard.

Door open en transparant te zijn over wie achter de inzameling zit en hoe die verloopt, is bovendien een groot stuk vertrouwen geboren.

Ontvangst bij stadion
19 juni 2021 vertrekken Nort, Yelle en Joris dus vanuit Utrecht. Zij zullen gevolgd worden door een heuse volgwagen met eigen support. Aan het einde van de middag hopen zij aan te komen bij het stadion van Fortuna Sittard. Dan hopen zij gelijk een (voorlopig) eindbedrag bekend te kunnen maken en een cheque te kunnen aanbieden aan Fortuna Sittard. De club heeft aangegeven met een delegatie de drie fans op te wachten bij het stadion. Ook hebben verschillende supporters aangegeven het drietal tegemoet te willen fietsen.

Wie zijn Nort, Yelle en Joris?
Yelle Tieleman (32, misdaadverslaggever bij Algemeen Dagblad), Joris van Duin (32, journalist bij Omroep Brabant) en Nort Hesse (33, communicatiemedewerker) zijn drie Fortuna-supporters die al heel hun leven naar uit- en thuiswedstrijden van hun cluppie gaan. Het feit dat zij inmiddels al jaren ver buiten Limburg wonen, heeft daar nooit iets aan veranderd. Daarnaast houden ze van wielrennen (kijken), maar stappen ze ook geregeld zelf op de fiets.

Geef een antwoord