FortunaSC roept op tot dialoog en samenwerken


De (voetbal) wereld is in verandering. Nieuwe generaties groeien in een open mondiale wereld steeds onafhankelijker op en kunnen steeds meer individuele keuzes maken. Dat het (internationale) betaald voetbal daardoor steeds meer een consumptiesport ( ik ben voor de beste ) met een lichte neiging tot massahysterie ( welke tiener loopt er niet met Messi of Fc Barcelona shirt ) is geworden, so be it. Ook is het een simpel gegeven dat de rol en invloed van (pay) TV, met het grote aanbod van buitenlandse competities, sterk is toegenomen. Het bestuur van de FortunaSC kan hier prima mee leven en we gunnen elk gezin, puber of sportliefhebber met heel veel liefde deze vorm van vertier.

Deze zelfde “gunfactor” zouden we als clubsupporter en trouwe stadionbezoekers anderzijds van onze overheid en het grote publiek ook graag terug zien. Lokale cultuur, verenigingsleven, regionale harmonie, het kunnen bieden van hoogwaardige entertainment en voor velen zelfs levensvreugde hangt voor een (groot) deel af van het op een prettige manier kunnen beleven van een sport wedstrijd. De lokale,- en nationale overheden zien deze uiterst waardevolle bijdrage aan de maatschappij echter anders. Waarschijnlijk gedreven door gemeentelijke budgetdruk en ‘gemakszucht’ is de verplichte buscombi inmiddels (bijna) een standaard methodiek voor het ontvangen van gasten. Een ons inziens veel te zwaar middel van vrijheidsbeperking, daar waar “dialoog”, “samen-werken”en “vertrouwen” ogenschijnlijk niet meer in het ambtenarenwoordenboek voorkomt.

De Burgemeester van Eindhoven, die wel wedstrijden van Fortuna Sittard tegen PSV of FC Eindhoven altijd heeft goedgekeurd, heeft nu een nieuwe dimensie toegevoegd aan de beleving van supporters: een¬†collectief verbod voor de supporters van een aantal verenigingen om een wedstrijd van Jong-Psv (!) te mogen bezoeken, waaronder Fortuna Sittard. Dit besluit is wat ons betreft totaal onacceptabel en wij onderzoeken momenteel de juridische mogelijkheden om tegen dit besluit in bezwaar te gaan. Hiervoor hebben we juridisch advies ingewonnen en daaruit blijkt dat we het formele besluit van de Burgemeester van Eindhoven nodig hebben om te kunnen onderzoeken of een gang naar de rechter enige kans van slagen heeft. Wij gaan vandaag contact leggen met de gemeente Eindhoven om dit besluit in handen te krijgen. Daarnaast zal de FortunaSC deze week contact opnemen met alle supportersverenigingen van de getroffen BVO’s met de “open sollicitatie” om in deze casus gezamenlijk op te trekken.

Meer dan dat steken wij bij deze ook nog onze open hand uit naar de Burgemeester, politie en gemeenteraad van Eindhoven. Wij staan open voor een oprechte, respectvolle en gelijkwaardige dialoog. Wellicht dat we de vooroordelen over “rondrennende hooligans met stalen buizen” voor eens en altijd kunnen wegnemen. Wellicht dat we een kans mogen krijgen om aan te geven dat een belangrijk deel van onze leden onder de 12 jaar is, dat er nooit enige problemen zijn geweest rondom wedstrijden met FC Eindhoven en dat we momenteel intensief samenwerken met PSV (supporters) inzake een net afscheid van onze gezamenlijke held Mark van Bommel.

Wij vragen niet veel, wel vragen we om in de snel veranderde wereld waar vooroordelen en goedkope retoriek de boventoon voeren de dialoog en fatsoen nog steeds een kans te geven . In afwachting van uw uitnodiging zijn wij tot die tijd genoodzaakt ook andere -uiteraard legale en publieksvriendelijke acties- alternatieven te verkennen, maar we vertrouwen erop dat de “slimste stad van de wereld” -net zoals de FortunaSC- in samen-werken wil investeren!

Namens het FortunaSC bestuur,
Auteur: webmaster Kiprich