2017: Nieuwe leiding, trainer en stadion?

“Never a dull moment” bij Fortuna Sittard. Daar waar andere BVO’s dromen over oefenwedstrijden in het warme Zuid-Europa kan Fortuna Sittard vol aan de bak om het -sportief gezien- teleurstellende seizoen nog te redden. Lees hier meer…

De frustratie van ex-trainer Ben van Dael is oprecht. In de maandagochtend editie van de Limburger laat hij geen spaan heel van het besluit om hem te ontstaan. Gebrek aan steun, kennis, kunde en ervaring  zijn volgens hem de redenen van het matig presteren van Fortuna Sittard. De trouwe Fortuna Sittard volger zal deze analyse herkennen, dit is immers het grote euvel van de BVO sinds begin deze eeuw.  Er is nooit geïnvesteerd in nieuwe competenties, vakmanschap  of hoogwaardige kennis en kunde. Niet in de breedte en al zeker niet in de diepte. Met de komst van Isitan was de verwachting dat we dit weer geleidelijk aan zouden gaan opbouwen. Een half jaar na zijn komst kunnen we voorzichtig concluderen dat dit proces nog erg langzaam gaat. Te langzaam ? Laten we de wijzigingen eens op een rijtje zetten:

2017: Een nieuwe Raad van Commissarissen.
In de nieuwe organisatiestructuur zal er een Raad van Commissaris (RvC) komen. De RvC staat onder leiding van de voorzitter van de RvC en zal in totaal uit zeven personen bestaan. De hoofdaandeelhouder (Isitan met 85%) zal 5 stoelen bezetten, het is daarbij geen geheim dat Wil Meijers, Marcel Tinnemans en Ron Quadvlieg voor 1 van de 5 stoelen zijn benaderd. Isitan zal zelf ook een RvC stoel bezetten en een beroemde sporter schijnt benaderd te zijn voor stoel 5. De overige twee posities worden door de overige aandeelhouders (15%) ingevuld, waaronder 1 positie door STAK / Fortuna SC (met 5% van de aandelen).

2017: Een nieuwe directeur: who’s next?
Adviseur Paul van der Kraan, die de afgelopen tijd het reilen en zeilen van Fortuna waarnam, stopt per 1 januari. Aanvankelijk zou hij nog een dag per week betrokken blijven om Fortuna van categorie I, de KNVB-klasse van de financiële zorgenkindjes, naar categorie II te begeleiden. Maar Van der Kraan ziet daar van af. De wandelgangen praten over een andere geel-groene club in het Westen van het land, maar het is ook niet uitgesloten dat Isitan op zoek is naar een andere vorm van ondersteuning in 2017. Een mogelijk scenario is dat -op papier- de rol zal worden overgenomen door Ersin Demir, de Turks-Nederlandse zakenpartner van Isitan.

Fortuna Sittard heeft behoefte aan een daadwerkelijke leider in 2017, iemand die 24*7 er is, een transitie champion, een “charismaat”, een meewerkend voorman en een bruggenbouwer, het liefste in 1 persoon en ook nog gratis. De krant heeft het dan ook over Wil Meijers als nieuwe preses, maar een en ander lijkt op voorhand zeker nog geen gelopen race. Daarvoor is er in het verleden te veel gebeurd en zijn de uitdagingen voor de toekomst te groot om dit zomaar -alleen- te gaan doen. Spannend aldus.

2017: Een nieuwe hoofdtrainer: Limburger of internationaal?
Het vertrek van Ben is net zo plotseling als verwacht. De ploeg heeft de trainer laten vallen en dan is de trainer nu eenmaal de klos. Dat is een ijzeren voetbal wet die ook Ben als geen ander zou moeten kennen. Fortuna Sittard heeft nu enkele weken de tijd om een nieuwe trainer te vinden. In Sittard kijkt men dan snel naar oud spelers met een trainersdiploma en dus vallen de namen van Tiny Ruijs en Wil Boessen. Met name de laatste lijkt een serieuze kanshebber, waarbij Boessen slim genoeg is om pas in te stappen als de randvoorwaarden om succesvol te kunnen zijn worden geregeld. Een ander scenario is dat we een buitenlandse trainer gaan krijgen die in staat zou moeten zijn om van jeugdige internationals een team te smeden.

2017: Een nieuwe eigenaar van het stadion?
Het is geen geheim dat Fitland -voor de juiste prijs- van het stadion af wil, waarbij het ook geen geheim is dat Isitan graag alle voetbal -ondersteunende –  activiteiten weer terug in het stadion wil hebben. Nieuwe velden en verdere afbouw van het stadion lijken dan ook mogelijke scenarios in 2017. Een ruil in stadion eigenaarschap past in dat plaatje, maar de realiteit is dat stenen en papier geduldig zijn. Laten we het er maar op houden dat het stadion stapje voor stapje er beter gaat uitzien, maar dat de huidige status prima weer geeft hoe de algemene status van de BVO is: niet af.

Alhoewel bovenstaande informatie aannemelijk is, blijven te veel zaken nog -geheel- onduidelijk. Komen er nieuwe spelers, wie vertrekt er nog meer? Hoe ziet onze organisatie er uit, wat gaan we doen aan de technische  know how? etc, etc. Daarom zal het Fortuna SC bestuur er bij Fortuna Sittard op aandringen snel openheid van zaken te geven, bij voorkeur via een extra informatie avond waar alle supporters welkom zijn.

Namens het Fortuna Sc bestuur
kiprich