Helmond Sport tegen Fortuna Sittard = 0-0

Fortuna Sittard speelde in Helmond haar 30 ste wedstrijd van het seizoen 2009-2010. Na 90 minuten spelen floot scheidsrechter Jeroen Sanders voor het laatst in Stadion de Braak. Op het scorebord prijkte de uitslag: Helmond Sport-Fortuna Sittard = 0-0.

Uit tegen Helmond Sport speelt Fortuna Sittard traditiegetrouw een redelijke wedstrijd. Ook deze editie begon Fortuna goed aan het treffen met de Brabanders. Demba Traore creëerde zich enkele kansjes en Fortuna kreeg enkele hoekschoppen. Trainer Roger Reijners had deze wedstrijd (noodgedwongen) voor een 4-5-1 opstelling gekozen.

Wintjens

Simone – de Boer – Verdonck – Vanek

Rychlik – Linssen – Voorn – Nijs – Di Lallo

Traore

Reservebank: Grootaers, Facenna, Kotbani, Geenen, Peljto, Garlisi en Gommans.

Demba Traore dus als diepe spits zonder zijn maatje Harrie Gommans (rugblessure op de bank) of Zarko Grabovac (geschorst). Een veldbezetting waarin Fortuna voor de winterstop meerdere malen heeft gespeeld.

Na een kwartier spelen nam de thuisploeg de regie over. De nummer 7 van de Jupiler League creëerde zich enkele kansen. Middenvelder Ilja van Leerdam testte van35 meter afstand Fortuna doelman Danny Wintjens. Niet veel later een kans voor topschutter Johan Voskamp. De 2.000 toeschouwers in Helmond veerden op maar zagen de lob van Voskamp van de lijn worden gehaald door Fortunees Sven Verdonck. In deze fase van de wedstrijd bleef Fortuna Sittard echter overeind en na een half uur spelen was het Ramon Voorn die Fortuna bijna op voorspong zette. Zijn schot ging echter een metertje over.

Het uitvak in Helmond was gezellig gevuld voor een kille, koude maandagavond. 100 supporters hadden zich de moeite getroost om het doordeweekse tripje naar Brabant te maken. Verschillende supporters die de verplichte combi wilden omzeilen zaten alweer veilig en wel thuis in Sittard toen scheidsrechter Sanders voor de thee floot.  Ruststand in Helmond: 0-0.

Na rust eenzelfde spelbeeld. Thuisploeg Helmond Sport wisselde wel. VVV huurling Rick Verbeek werd gewisseld voor Vincent Lucas Weijl. Ramon Voorn bleek aan Fortuna zijde de meest gevaarlijke man.  Voor de rest hoopte Fortuna Sittard op gevaar via hoekschoppen en vrije trappen. Thuisploeg Helmond zette begin 2 de helft echter flink aan. Met name Marc Hocher en Ilja van Leerdam kregen enkele kansen. De rood-zwarten ontbraken echter fortuin en na een uur spelen nog altijd de brilstand. Mede ingegeven door de tussenstand van FC Oss (0-1 voor tegen Dordrecht) en FC Emmen (0-1 voor tegen RBC) wellicht de wissel aan Fortuna zijde. De matig spelende Anthony di Lallo mocht gaan douchen, Sebastiano Garlisi zijn stand-in.

Gedurende de wedstrijd werd de spanning in stadion de Braak tastbaarder. De belangen van deze doordeweekse wedstrijd dan ook bovenmodaal. Helmond Sport dat bezien de stand zou moeten winnen van Fortuna reageerde op de wissel di Lallo-Garlisi. In de 66 ste minuut werd Joost Habraken ingebracht voor Sjaal Lettinga.

Het tactisch steekspel kreeg vervolg toen Roger Reijners (de geblesseerde) in de 70 ste minuut Harrie Gommans inbracht voor de geblesseerd geraakte Ramon Voorn.  De Maastrichtenaar ondervond teveel lichamelijke last na een botsing met zijn doelman Wintjens.

Strijd, passie en inzet. Een logisch gevolg wellicht de gele kaart voor Helmond speler Ilja van Leerdam.  De thuisploeg bleef gevaarlijk, zeker toen met nog maar 15 minuten te spelen oud-Fortunees Charles Kazlauskas vrij door kon breken. Doelman Wintjens bleek 1 tegen 1 echter de meerdere en toonde zijn klasse.

Fortuna Sittard had het moeilijk. De keiharde statistieken wijzen na  4 minuten blessuretijd uit dat Fortuna Sittard slechts 1 schot op doel heeft geleverd. 0-0 de maximale score, een puntje dat Fortuna mag koesteren.

Aanstaande vrijdag speelt Fortuna Sittard een thuiswedstrijd. Tegenstander in de Trendwork Arena is kampioenskandidaat de Graafschap. Nieuwe ronde, een nieuwe finale.