Aston Villa – Sheffield United: 3-0

FortunaHome was voor het 5de jaar op rij aanwezig bij een thuiswedstrijd van het Engelse Aston Villa. We mogen ons jaarlijkse uitstapje naar Birmingham dan ook inmiddels een traditie noemen. Iets wat uiteraard wel samengaat met het voetballand Engeland. Deze keer werd de laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2006-2007 bezocht. De organisatie van de busreis lag zoals gebruikelijk in handen van FC Groningen supporter Poll en Heerenveen fanaat Sikke. FortunaHome schoof aan met 9 Limburgse fans en deze hadden zoals gehoopt een weekend vol bier, voetbal en lol. Voor U een fotoverslag van ons weekendbezoek aan Birmingham: Aston Villa versus Sheffield United.

DAG 1: DE HEENREIS VIA BELGIE, FRANKRIJK EN DAN EINDELIJK ENGELAND

Rond de klok van 08.30 uur vertrekken vanuit webmaster Linford’s etablissement een tweetal wagens met als doel zo snel als mogelijk naar Antwerpen te rijden. In België zullen we ons voegen bij een groep supporters van FC Groningen, SV Heerenveen en her den der een verdwaalde Ajaxied.  Na 20 seconden onderweg te zijn wordt onze achterste wagen staande gehouden door een zekere meneer Bromsnor. 4 man krijgen een boete wegens het niet dragen van hun gordel! We staan 20 minuten stil en zijn dus al € 300,- minder rijk (4x € 75,-). Een tegenslag in de voor een rest uitstekend verlopen weekend.

Om 10.30 zijn we in Antwerpen en zien we ons bussie na enige tijd tegemoet komen. De organisatie heeft twee kaartafels voor ons vrijgehouden en we schuiven vol goede moed aan. De WC in de bus loopt dan al bijna over want onze vrienden uit het Noorden van het land hebben dan al enige uren kunnen indrinken. Als goede Limburgers betaamt, weten we wat ons te doen staat en de flessen La Chouffe, Duvel, Korenwolf maar vooral de blikken Alfa weten hun weg te vinden. Voor we België uit zijn en de Frankrijk inrijden hebben we de opgelopen achterstand op onze Tukkers al ingelopen.

De overtocht via de Kanaaltunnel gaat uiteraard gepaard met het afgaan van het brandalarm. De rook uit onze bus is voldoende om voor enige vertraging te zorgen. De overtocht duurt maar een half uurtje en al snel doomt het voetballand bij uitstek op aan de horizon. In Engeland regent het niet en dat mag toch wel een verrassing heten. De tocht via London naar het noordelijk gelegen Birmingham alwaar we om 19.00 dan eindelijk ons vertrouwde hotelletje in Tamworth mogen begroeten.

Snel wat opfrissen en de hotelbar vereren met een bezoek is niet voor een ieder van ons gegund. Een enkeling is de man met de hamer tegengekomen en komt niet verder dan het openen van de hotelkamer, de rand van de wc en de comfortabele warmte van een bed. Over en uit, koekoek. Het merendeel weet zich echter te amuseren en hoe later het wordt hoe minder mensen in de hotelbar blijven hangen. Een groep Friezen gaat de plaatselijke tittybar bezoeken. Wat vrouwelijke strippers die een privé lapdance uitvoeren voor 20 pond. De grootste groep gaat echter naar een soort bar/disco alwaar men in meerdere of mindere mate hoopt niet te betalen voor vrouwelijk aandacht.

Rond de klok van 24.00 uur druppelt een ieder weer het hotelbarretje binnen. De pubs in Engeland sluiten namelijk allemaal om 23.00 uur. Als laatste groepje een 5tal Limburgers die hun eigen biertje maar tappen.  Het bedje wordt echter ook opgezocht zo rond de klok van 01.15, tenminste……niet door iedereen want wat blijkt? Een van de Limburgers, U weet wel die met dat stadionverbod tot 2086 ofzo, heeft namelijk geen sleutel van zijn hotelkamer. Zijn Groningse roommate ligt al uren onder zeil welke hen noodzaakt om elders zijn lichaam neder ten vleien. Zijn keuze valt op de grond van de hotelgang…..

DAG 2: MATCHDAY, ASTON VILLA – SHEFFIELD UNITED

De wedstrijddag moet het hoogtepunt van de reis betekenen en al vroeg wordt dan ook de ontbijtzaal opgezocht. We laten ons verleiden tot een full English breakfast. We hadden beter moeten weten, maar de alcohol van de heenreis is blijkbaar nog niet geheel door het lichaam verwerkt. De hamlapjes, het eitje, de worstjes, de toast, de gepelde tomaten en witte bonen in tomatensaus hebben één ding gemeen: ze zijn namelijk vettig!

In Nederland zul je in geen enkel hotel een dergelijk ontbijt voorgeschoteld krijgen. De keuringsdienst van waren zou de tent sluiten. Sonja Bakker zou een hartaanval krijgen echter zoals Cruyff altijd zegt: elk nadeel heb ook zijn voordeel en de bodem voor de matchday is gelegd.  Om 09.00 uur dan ook maar achter een pint Guinness. Vooraleer de bus naar het stadion verkast nog wel even boodschappen doen in het dorp. Hoe kan het ook anders, dit is een verdekt woord voor het kopen van bier voor de terugreis op zondag. Ondergetekende kiest voor een 24pack met Carling.

Rond 12.00 uur dan de tocht naar Birmingham welke een 45 minuten in beslag neemt. Villa Park ligt er nog bij zoals we hem vorig jaar verlieten we weten inmiddels onze weg te vinden rond het stadion. De hamburgers onder de brug worden dit jaar echter overgeslagen want onze keuze valt op een burger bij de fanshop van Villa. Uiteraard wordt deze ook bezocht en velen kopen zich een shirtje, een golfballetje, een rugzak of wat anders. Keuze is er volop en de prijzen vallen nog mee. Goed, een shirtje van Bouma kost dan wel 60 pond, maar een spelersshirt van een onbekende die niet meer bij Villa speelt maar een tientje.

In vergelijk tot voorgaande jaren wordt er deze wedstrijddag geen bezoek gebracht aan de cafés alwaar de harde kern van Villa zich verschanst. Een incident eerder dit jaar hieraan ten grondslag. Blijkbaar heeft de jongere kern van FC Groningen, Aston Villa eerder dit seizoen in de voorbereiding aangevallen tijdens een oefenpot in Nederland. Onze reisleiding is niet geheel overtuigt van de veiligheid en wenst eerst zelf polshoogte te nemen. We gaan dus naar een andere pub en die jongen met dat stadionverbod tot 2082 ofzo en ondergetekende besluiten een pub op te zoeken van onze tegenstander Sheffield United.

Dit is uniek, niet dat wij zo dom zijn om ons te vertonen in het hol van de leeuw, wel het gegeven dat er op 100 meter afstand van het stadion een pub is, speciaal voor de bezoekende club. Er zijn 55 supportersbussen meegekomen uit Sheffield, zeg dus zo een 2.500 supporters en geloof het of niet, ook die van Sheffield waren dorstig. In het cafeetje wanen we ons even in de Nederlandse carnaval. Overal verkleedde mensen en we vragen maar eens na wat er aan de hand is. De uitleg is simpel: traditie.

In Engeland is het blijkbaar normaal dat je de laatste uitwedstrijd van het seizoen verkleed naar de wedstrijd gaat. Voetbal dan ook niet te vergelijken met dat in Nederland. Supporters van thuis en uitploeg lopen alsof er niks aan de hand is gezamenlijk over straat. Duizenden supporters, want de wedstrijd Aston Villa – Sheffield United werd bezocht door 32.000 bezoekers, de wedstrijd dus uitverkocht. Een wedstrijd die qua stand weinig om het lijf had. United moest dan nog wel een puntje hebben in de strijd tegen degradatie, voor Villa is het seizoen eigenlijk al gespeeld. Men degradeert niet en heeft geen Europees gehaald. Men zou via de intertoto Europees voetbal kunnen behalen maar intertoto is een smerig woord in Birmingham.

De wedstrijd begint om 17.15 uur en een ieder is ruim op tijd aanwezig in het stadion? Een ieder? Nee, we missen er eentje en U raadt het al, juist ja die tot 2082. Te weinig nachtrust gehad en het parkje bij Villa Park oogt blijkbaar lekker om een tukje in te doen. Haha, lachen. In de 1ste helft zien we een fanatiek uitvak, een veel beter Aston Villa en een 2-0 voorsprong voor de thuisploeg. Doelpuntenmakers Agbonlahor en Young. De 3-0 in de 2de helft door Berger. Voor de wedstrijd worden de spelers overigens gehuld die 25 jaar geleden in Rotterdam de UEFA cup hebben gewonnen, over traditie en respect gesproken… Na de wedstrijd het ererondje van de spelers van Villa. Het seizoen zit erop en de fans worden uitbundig bedankt voor hun steun. We zien dat de spelers hun kinderen op het veld bij zich hebben. De kleine van Bouma met een Oranje petje van Nederland op zijn koppie.

Na de wedstrijd dan nog enkele Pints in de Pub vooraleer rond de klok van 20.30 de terugreis naar Tamworth in te zetten alwaar het ritueel van de dag ervoor zich herhaald. Verfrissen en socialiseren. Deze nacht belandt een ieder in zijn eigen bedje en ondergetekende houdt het voor gezien zo rond het klokkie van 01.30 uur.

DAG 3: ONTBIJTEN, EN DAN TERUG NAAR NEDERLAND

“Weet je wat jij moet doen Flip? Wat bier drinken dan ben je een stuk gezelliger!” Haha, mijn manier om de buschauffeur te bedanken voor zijn kundige opjagen. Het is zondag en de om 14.15 hebben we de trein geboekt voor de overgang in de Kanaaltunnel. De ontbijtkeuze deze keer maar voor Scrambled Eggs op toast. Minder vettig en een stuk vriendelijker voor het lichaam. Niet iedereen haalt het ontbijt en de bus vertrekt een iets wat later dan gepland vanuit Tamworth. Het bier in de bus vloeit rijkelijk en het weekend wordt besproken. Eigenlijk de gezelligste dag van het weekend want een ieder heeft wel een verhaal te vertellen, heeft iets meegemaakt.

Vooraleer we Frankrijk weer inrijden kunnen we in ieder geval één verhaal toevoegen over dit prachtig weekend: we misten namelijk de trein. Uiteraard misschien wel want de planning was erg strak en als er nu juist iets is wat je niet moet doen in dit weekend, dan is het strak plannen.  De enkele Ajaxieden hebben het zwaar te verduren in het busje, zeker als doorkomt dat Dembele de 1-0 heeft gemaakt voor AZ en de Beker de Amsterdammers ook lijkt te ontschieten.

De trip via Antwerpen weer richting Sittard. De laatste blikjes worden leeggedronken en vooraleer verzadigt het bedje op te zoeken nog even langs de Chinees. Voetballen dat kunnen ze wel in Engeland, koken dat is een ander verhaal.  Het was weer mooi…..en rest me niets anders dan een aantal mensen te bedanken. In het bijzonder de chauffeurs die ons brachten van en naar Antwerpen, de reisorganisatie van Poll en Sikke en last but not least de Groningen, Heerenveen en Villa fans die ik heb mogen leren kennen.

Cheers, tot volgende keer.

Namens FortunaHome