Eredivisie…Sittard is erbij!

Fortuna Sittard speelt gewoon alweer voor het derde jaar achter elkaar eredivisie. De Sittardse trots behaalt zo met minimale middelen het maximale resultaat.  Een heel makkelijk seizoen was het uiteraard niet, maar met een ijzersterke thuisreeks speelt Sittard gewoon weer eredivisie.

Je zult Hofland niet horen zeggen dat vroeger alles beter was. “Ik ben bij Fortuna opgegroeid, toen hadden we ook niks. Als kind stond ik hier al tot mijn enkels in de modder.” Onder leiding van de latere bondscoach Bert van Marwijk evenaarde Fortuna eind jaren negentig zijn beste prestatie uit de clubhistorie. Zevende in de eredivisie, met jongens uit de regio bovendien. Fernando Ricksen, Mark van Bommel en Hofland waren de grootste talenten uit de eigen jeugd.

“Je moet een droom hebben en die heeft Fortuna nu weer”, merkt de inmiddels 40-jarige Hofland. De huidige trainer Sjors Ultee heeft ook zijn ambities, maar wordt nu zomaar weggepromoveerd tot technisch manager. “In de praktijk verandert er weinig”, benadrukt Hofland.”We hebben een uitstekende onderlinge verstandhouding”, doelt hij op de wisselwerking met Ultee en Kristof Aelbrecht. “Ik leer heel veel van Sjors, die op zijn beurt weer geen ervaring heeft als voetballer op het hoogste niveau. De klik die ik met Kristof heb, is heel bijzonder.”

Het technisch beleid van Fortuna wordt vaak bekritiseerd, waarbij vaak schamper wordt opgemerkt dat de eerste selectie een samenraapsel van veelal buitenlandse spelers is. “Maar kijk wat er in Emmen en Enschede gebeurt, we zijn niet de enige. Dat is gewoon de realiteit als je het met beperkte middelen moet doen.”

“Natuurlijk stuur ik ook liever een paar spelers het veld in die door de club zelf zijn opgeleid. Maar de zware periode die de club heeft doorgemaakt, heeft ook zijn invloed gehad op de kwaliteit van de jeugdopleiding. De organisatie staat weer, maar het kost tijd voordat de resultaten zichtbaar zijn.”

“Er moet komend seizoen een team staan. Al zijn we in de manier van voetballen ook afhankelijk van de middelen die we hebben. Je wilt dat spelers ook lef tonen, maar dan moet je daar wel het materiaal voor hebben.” En ook Fortuna leeft in onzekerheid tijdens de crisis, die zeker doorwerkt op de mogelijkheden die de club heeft op de transfermarkt. “Het liefste begin ik nu al aan de voorbereiding, maar onze gezondheid is het allerbelangrijkste. Het zou al mooi zijn als we binnenkort groen licht krijgen om stapsgewijs weer wat te gaan doen. En ook al zijn er nu geen wedstrijden, de voetballerij ligt nooit stil.”

Volgend seizoen zal er dus weer Eredivisievoetbal te zien zijn in het Fortuna Sittard stadion. Meer informatie over wat er met de seizoenkaarten en losse tickets voor dit seizoen gebeurt, en over de aankoop van seizoenkaarten voor volgend seizoen, zal zo snel mogelijk volgen via de officiële kanalen van Fortuna Sittard.

Geef een reactie