Fortuna komt nog veel te kort: 4-0

De doelstelling van Fortuna Sittards nieuwe coach Sjors Ultee voor het seizoen 2019-2020 is simpel: evenaren van de prestatie van vorig seizoen, oftewel directe handhaving in de Eredivisie. Eerste halte: Az uit!

AZ Alkmaar uit. Dat rolde uit de loting van de KNVB. Loting moet daarbij puur overdrachtelijk gezien worden, want het is overduidelijk dat achter de wedstrijdprogrammering een hele groep van stakeholders zitten die mee beslissen wie-tegen-wie speelt en wanneer en hoe laat. Tot verbijstering van vele Limburgers bepaalden de Alkmaarders samen met de KNVB dat de eerste uitwedstrijd van Fortuna Sittard op zondagavond gespeeld zou moeten worden. Een absurd tijdstip, want dit betekent dat de meeste fans na middernacht pas weer thuis zullen zijn.  Toch vonden bijna 400 Fortunezen de weg naar de kop van Noord Holland. Het merendeel (322) in het uitvak, een ander deel nam de (feest) route langs Volendam met als einddoel de hoofdtribune van Az. Met deze aantallen laten de Fortuna Sittard fans zien dat het niet alleen thuis achter de club staat (meeste seizoenskaarten van Limburg), maar ook uit weer als vanouds massaal achter het eigen team staat! Chapeau.

Klokslag 20.00 rolde de bal  dan eindelijk na een lange zomerstop.  In een matig gevuld stadion stuurde trainer Ultee een niet zo’n verrassend basiselftal met een 4-4-2 tactiek de wei in.  Wat helaas overduidelijk zichtbaar was, was de veel te krappe bankbezetting en verder misten de fans de nieuwe aanwinst Bassala Sambou. Net zoals de opstelling weinig verrassend was, zo was ook de opening van de wedstrijd niet verrassend. Een furieus aanvallend AZ liep  langs alle kanten Fortuna Sittard voorbij. Met veel snelheid en felheid creëerden de Alkmaarders binnen 15 minuten een handvol mogelijkheden. Keeper Kosalev wist echter steeds handelend op te treden als zijn verdediging het niet meer aan kon. Pas na 15 minuten wist Fortuna Sittard zich onder de druk uit te spelen. Niet dat dit nu tot veel kansen leidde. Linksback Pinto en middenvelder Ugur kwamen nog het kortste bij een doelpoging, maar de samenvatting hebben ze nooit gehaald.

Daar waar de dominantie op het veld dus duidelijk in Noord-Hollands voordeel uitpakte, lag dat qua fan-support wel  even anders.  In de alkmaarder-hout rolde de ene Fortuna Sittard song na de andere over de tribunes. Een vertrouwd beeld voor de fans uit Zuid-Limburg, maar menig Az fan moet toch een raar gevoel gehad hebben.  In de 12e minuut werd het wel even sfeervoller toen een gezamenlijke “there’s only one Fernando Ricksen”actie  door het stadion  schalde.  Een actie die de zieke sterspeler dik en dik verdiende!

Na de goede openingsfase van AZ hergroepeerde Fortuna Sittard zich en ontstond er meer rust op het veld. Ugur, Pinto en Diemers namen de ploeg op sleeptouw. Het leidde soms tot fris combinatie voetbal, maar helaas ontbrak het te vaak aan een goede pass op de spitsen. Het is duidelijk dat de looplijnen nog gezocht en ontwikkeld moeten worden. Niettemin bleef de storm liggen en balde Fortuna Sittard de eerste helft verder relatief rustig uit.  Met 0-0 op het scorebord gingen beide elftallen rusten

Na de thee kwamen dezelfde 11 Fortunezen weer het veld in. Net t0en iedereen weer een zelfde wedstrijdbeeld verwachte viel in de 51e minuut een dwarrel bal er zo maar in. Vlaar kreeg de goal op zijn naam. Het gejuich was nog niet verstomd toen Diemers met een verkeerde pass een az spits de kans gaf de 2-0 te maken. over en uit binnen 1 minuut. De tactiek van de nul achterin houden kon de prullenbak in, maar met deze bankbezetting had de trainerstaff geen keuze om aanvallend te wisselen. Az maakte er op prima wijze nog 3-0 van en geloofde het verder wel.  Er kwamen eigenlijk geen hoogtepunten meer, alleen nog dieptepunten. Zo viel spits Karjalainen met een ogenschijnlijk vervelende blessure uit en maakte Az vlak voor tijd er nog kinderlijk eenvoudig 4-0 van. Pijnlijk.

Fortuna Sittard komt dus nog veel te kort om het teams uit het linkerrijtje moeilijk te maken. An sich niet verrassend omdat het team nog niet compleet is en de beste speler(s) en met name leider(s) nog zouden moeten komen. De grote vraag gaat dus zijn wanneer de versterkingen zich in Sittard melden. De andere echte vraag is ook hoe goed dit Fortuna Sittard nu eigenlijk is. Op basis van de oefenwedstrijden tegen veel te makkelijke of veel te moeilijke tegenstanders hebben we nog geen beeld kunnen vormen over het niveau van de Sittardse eredivisionist. In het thuisduel tegen Heracles zal het voor het eerst zichtbaar zijn wat ons niveau eigenlijk is. Winst is eigenlijk cruciaal om op tijd weg te komen van de onderste plaatsen. Het gaat spannend worden, massale en fanatieke steun is wenselijk!

 


***** VIDEO’S AZ Alkmaar – Fortuna Sittard *****


 

 

 

 

Geef een reactie