Fortuna vecht zich naar verdiend gelijkspel

Fortuna Sittard – VVV Venlo 1-1 (1-0)

1-0 Roel Janssen (40´)

1-1 Melvin Platje (84´)

Toeschouwers : 2780

Geel : Vlijter, Briels (Fortuna), Fleuren, Wolters (VVV)

Fortuna Sittard : Kaya, Turna, Janssen (54´ Linssen), Briels, Schroyen, Vlijter (90´ Baur), Vanmaris, Vankan (32´ Mert). Dengering, Conneh en Overhof

VVV-Venlo : MÄenpÄÄ, Joppen, Promes, Post (20´ Wolters), Buwalda, Fleuren, Nijholt (74´ Ekofo Elito), Voorn, van Crooy, Khalouta en Platje

​Misschien moeten we de thuiswedstrijden voorttaan maar op de zaterdagavond gaan spelen. Als ik dan weer kijk naar de resultaten van de andere wedstridjen die we eerder op zaterdag speelden ook weer niet. Maar ik moet bekennen, gisteren hebben we eindelijk weer eens lichtelijk kunnen genieten. Nee, goed was het niet meteen, maar beleving en inzet doet heel veel en zo ook gisteren. Daar waar we afgelopen maandag pas halverwege de eerste helft een corner behaalden, zo hadden we nu de eerste na 3 minuten al te pakken.

Toch was het nu en dan billen knijpen want bij de eerste corner van VVV kopte Khalouta rakelings voorlangs. Echter in het Fortuna doel staat ene Ferhat Kaya, elke week weer degelijk en goed, maar wat gisteren weer allemaal uit zijn doel ranselde, het was ECHT niet normaal. Wat een BAAS ! Het spandoek dat voorafgaand aan de wedstrijd werd getoond geeft dan ook wel de gedachte van elke Fortunasupporter weer, Kaya moet blijven. Met zijn hand op zijn hart kloppende gaf hij aan dit enorm te waarderen, maar ook weten we allemaal wel dat onze topkeeper wel een beter elftal om zich heen wil hebben. Van daar komen we snel bij een hitsige haan uit, maar daarover later 🙂

Een andere topper, Roel Janssen laat halverwege de eerste helft een schot los dat niet ver naast gaat. In de tegenstoot red Kaya voor het eerst formidabel op een schot van de dan net ingevallen Wolters. Het zal niet zijn laatste redding zijn, het hoogtepunt, in mijn ogen, is de redding vlak voor tijd op het schot van een VVV-speler, die van een meter of 5 hard schiet, maar Kaya op zijn weg vind, die vervolgens met een reactie, waar een kat jaloers op is, de bal uit zijn doel tikt. Vlak voor rust dan een doorbreking van een slordige 400 minjuten zonder Fortunadoelpunt. Wederom een corner van rechts en aanvoerder/verdediger/goalgetter Roeeeeeeeeeeeelie Jansssuhhhhhh kopt bij de eerste paal de bal, die in de lange hoek tegen de touwen verdwijnt. Ik betrap me erop zelfs op te springen en te juichen……een bijna ongekend én onbekend gevoel. De voorsprong bij rust, puur op basis van werklust en inzet dan ook verdiend.

In de tweede helft gaat dan de Kaya show verder, maar niet voordat de grootste kans van de wedstrijd hopeloos om zeep wordt geholpen door Seku Conneh. Op twee meter van het doel staande lukt het hem de bal tegen de lat te schieten. Het harde schot was volstrekt ionnodig, een rustig intikkertje was veel beter geweest. De rebound wordt met een halve omhaal door Sjoerd Linssen nog richtind doel geschoten maar de keeper van VVV (ma en pa) redt deze bal helaas….geen 2-0 en dus blijft de spanning. Ook Youri Schroyen speelde best aardig, werkte hard maar zou wellicht toch nog wat vaker zijn kop omhoog moeten houden als ie opstoomt naar het vijandige doel. Zijn schot naast/over had meer opgeleverd bij een voorzet, normaal gesproken.

Kaya laat zijn geweldige reflexen meer dan eens zien en voorkomt heel lang een tegentreffer. Echter de gelijkmaker komt er dan toch. Vooropgesteld dat ik vanaf de Ricksen side de aanleiding niet echt meekreeg, omdat ik iets op aan het schrijven was, kan ik niet meedoen aan de discussie of het wel of niet een doelpunt was. En van zover kun je nooit zien of hij wel of niet over de lijn was, voor mij tekenend de ingehouden protesten aan Fortuna zijde, geven dan in mijn ogen aan dat het wel degelijk over de lijn zal zijn geweest. De 1-1 van de in de loop van de wedtrijd steeds meer geirriteerd rakende Melvin Platje, hetgeen zich bina uitte met een kopstoot richting Tomas Overhof. Dezelfde Platje zal nog wel eens wakker geschrokken zijn afgelopen nacht, want hoevaak Kaya hem van een doelpunt afhield vandaag was prachtig om te zien.

Een gestolen punt van VVV, ja op zich wel, maar dan is het maar gerechtigheid, hetzelfde deden wij, nog duidelijker, in december in Venlo. Als Fortuna dit spel nu eens elke week zou kunnen opbrengen……..Een dik compliment overigens ook voor Gavin Vlijter die best aardig speelde en Jordi Briels die ook weer eens nuttig werk verrichtte. Het hele elftal bruistte van de werklust en dat was alweer geleden van 25 januari……..zouden we dan misschien meer derbies moeten spelen ???

Een rondje na afloop in de businessruimte  (thx Eric !!)  levert nog interessante gesprekken op, met een trainer die ik vandaag nog terug zou willen, met een middenvelder die gewoon moet blijven en een speler die ik alvast feliciteer met het aankomende kampioenschap. Goalgetter Roel Janssen geeft aan last te hebben van zijn lies en maar stelt me gerust met de gedachte dat het volgende week wel weer ok is, voor het elftal hoop ik dan ook dat de ´ut kump good, jong´ woorden op waarheid berusten. Ik ga tevreden naar huis na afloop , ook al had een driepunter wellicht verdiend geweest .

Fortuna SC, webmaster Harald
Fotografie: Niels van Renen