FortunaSC stelt KNVB beleid ter discussie!

Lees hier in het geheel onze open brief

Nederland draait als voetballand al jaren volop mee aan de internationale top. Naast veel internationale lof en nationale trots zijn met name de spelers en de KNVB hier heel, heel veel rijker van geworden. Deze nationale prestatie staat echter in schril contrast met het Nederlands clubvoetbal, dat Europees gezien een marginale rol speelt. De onderliggende verklaring achter beide ogenschijnlijk geheel tegengestelde- resultaten is eender: geld en (het vermogen tot ontwikkelen van) talent. Je dient immers minimaal één van beide te hebben om betaald voetbal op een hoog niveau te kunnen spelen.

Dit faire uitgangspunt wordt echter ernstig met voeten getreden door de KNVB, die als één van de rijkste voetbalbonden ter wereld een desastreus en fundamenteel oneerlijk beleid voert ten opzichte van de tweede betaalde divisie van de vice-wereldkampioen. In plaats van te investeren in de kraamkamer van het talent wordt de 2e klasse als afvoerputje gebruikt. Het resultaat is bekend: een bloedbad waarbij het lokale talent, de BVO’s in de 2e klasse en met name de clubsupporters de rekening gepresenteerd kregen. De KNVB en de bestuurders van de Jupiler League onderkennen hun eigen falen niet, maar ervaren wel de negatieve resultaten. Het gevolg is dat men aan “pijnbestrijding” en “tijd kopen” doet in plaats van te onderkennen dat de randvoorwaarden om talent te kunnen ontwikkelen en om hoogwaardig profvoetbal te kunnen spelen vrijwel niet aanwezig zijn.

Van de regen in de drup.
De nieuwe opzet is de clubsupporters nog geheel onduidelijk, maar op voorhand is het al duidelijk dat we een experimentele fase ingaan van minimaal twee jaar. We gaan naar 20 teams, waarbij amateurclubs en 2e elftallen van de Eredivisie een beschermde status gaan krijgen wat inhoudt dat ze twee jaar lang niet kunnen promoveren of degraderen. Ook zijn de licentie-eisen voor de Topklassers grotendeels van tafel. En zo zijn er talrijke aantoonbare onrechtmatigheden in de nieuwe opzet. Aantoonbare rechtsongelijkheid, maar veel erger nog, wederom nul investeringen in talentontwikkeling en professionalisering!

Fortuna Sittard
Wij realiseren ons dat het bestuur van Fortuna Sittard hier geen blaam in treft. Zij is wellicht zelfs één van de grootste slachtoffers van het KNVB beleid. Wij waarderen dan ook de inspraak die er nu voor wat betreft het wedstrijdschema voor de thuiswedstrijden is. Wij spreken als Fortuna Supporters Collectief daarbij de expliciete wens uit dat dit leidt tot een schema dat gebaseerd is op de belangen van de supporters en niet van de TV! Daarnaast verwachten wij dat onze BVO -daar waar maar enigszins mogelijk- haar ongenoegen over deze gang van zaken openlijk uit en de principes van “ voetbal is van ons ” maximaal bij Fortuna Sittard zal respecteren.

Tot slot roepen wij de echte clubvoetballiefhebbers, de lokale middengroepen, de politiek en de media op hun verantwoordelijkheid te pakken om de teloorgang van het Nederlands club voetbal een halt toe te roepen. Investeer in de kraamkamer van het Nederlands voetbal en respecteer dat het voetbal van de clubsupporters is en blijft!

Laat ons tot slot overigens heel, heel duidelijk zijn: onze support aan de fantastische volksclub Fortuna Sittard zal altijd en overal blijven en we zullen er komend seizoen dan ook zeker weer staan . Duidelijk daarbij moet wel zijn dat we geen onderdeel wensen uit te maken van een ordinaire marketingformule en we maximaal zullen strijden voor behoud van het clubvoetbal en de belangen van de supporters.

Auteur: FortunaSC; Lees hier in het geheel onze open brief