Mini FC Limburg of Topacademie?

Fortuna Sittard en Roda JC werken aan een plan om met gezamenlijke jeugdteams aan de competitie 2016-2017 deel te nemen. Een mini FC Limburg, welke voor de goede orde als Topacademie betiteld wordt. Deze opmerkelijke, als wel gedurfde gedachtegang laten Charly Chudik (Technisch directeur Fortuna Sittard) en Frits Schrouff (Roda JC sponsor) vandaag optekenen in Dagblad de Limburger.

De plannen voor verregaande samenwerking, fusie zelfs, komen niet zomaar uit de lucht vallen. Beide jeugdopleidingen hebben het moeilijk en kunnen het financieel amper behappen. Sportief bezien speelt geen enkel toonaangevend team meer in de Eredivisie. Het doorbreken van toptalenten (één van de belangrijkste bestaansrechten van een jeugdopleiding) ontbreekt dan ook al jaren. Ruud Boymans, Danny Hoesen, Bryan Linssen, Guus Hupperts en Mitchel Paulissen redden bij tijd en wijle de Limburgse eer.

Hoewel op papier een fusie de Limburgse opleiding naar een hoger niveau kan tillen, ligt deze vorm van samenwerking uitermate gevoelig. Een ieder kent de FC Limburg hoofdpijndossiers. Locatie, clubkleuren, naamgeving. Ingewikkelde zaken, want waar de Sportzone in Sittard-Geleen als ideale locatie zou moeten dienen aldus DdL, leert de realiteit dat de jeugd van Fortuna Sittard in Buchten speelt. Welke clubkleuren ga je spelen en onder welke naam? Wat wordt de voertaal in de kleedkamer, Duits of gewoon Limburgs?  Er liggen nog diverse beren op de weg zeg maar.

MVV Maastricht geeft aan dat men haar energie nu niet wenst te steken in een mogelijke mini FC Limburg/Topacademy en zich wilt focussen op de samenwerking met Racing Genk en het verder ontwikkelen van Maastricht United.

Fortuna SC, Linford