RKC weert 80-jarige Fortuna-fans

Niet alleen op het veld speelde RKC maandagavond de anti-voetbalkaart. Naast het veld deden de Brabanders er alles aan om Fortunezen dwars te zitten. Zo ontzegde de nummer 19 van de Jupiler League minimaal tien Fortuna-supporters de toegang aan de poort. Bovendien pikten stewards een aantal fans van de tribune. Zelfs een echtpaar van 79 en 86, dat in bezit was van geldige wedstrijdkaartjes, mocht van RKC-stewards het stadion niet in.

Pauline Blonk: ,,Zo schandalig ben ik bij een voetbalclub nog nooit behandeld.” Pauline (79) en Cor (86) volgen Fortuna Sittard al decennia lang en zijn op het gebied van ‘veiligheidsmaatregelen’ wel wat gewend. Het stel trotseerde menig combiregeling om waar dan ook in den lande hun cluppie aan te moedigen.

De discutabele in allerijl door de lokale driehoek van Waalwijk opgelegde verplichte buscombi was hen echter te gortig. ,,We zijn al aardig op leeftijd en dan is reizen per auto comfortabeler.”

´Ga maar naar huis´
​Kaarten voor een RKC-vak kochten ze online en ook aan de kassa wist een kennis een derde kaartje te bemachtigen. Bij de toegangscontrole stond hen echter een onplezierige verrassing te wachten. ,,Een hoofdsteward van RKC stond daar te grijnzen: ‘Jullie komen er niet in. Ga maar naar huis’, zei hij doodleuk, terwijl die man de kaartjes uit onze handen griste. Dat laat ik me normaal gesproken niet gebeuren. Maar ik was nu te verbouwereerd om iets te doen”, vertelt de in Schiedam geboren Blonk.

Pauline en Cor lieten zich niet helemaal uit het veld slaan. Ze belden een politieagent uit Sittard, die eveneens in Waalwijk was. Hij regelde uiteindelijk dat de hondstrouwe 79- en 86-jarige fans alsnog het stadion van RKC mochten betreden. ,,Iemand in dienst van RKC bood ons zijn excuses aan. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden. We hebben bijna gejankt van ellende. We zijn toch geen hooligans? Die hoofdsuppoost had er zichtbaar nog lol in ook. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.”

Meer fans geweigerd
Het verhaal van Pauline en Cor Blonk staat niet op zichzelf. RKC weigerde diverse Fortunezen die op de lange zijde wilden plaatsnemen aan de poort. Een Britse man kwam er niet in, anderen werden van de tribune gehaald door stewards.

Al met al blonken RKC, de politie en gemeente Waalwijk deze maandagavond en de weken ervoor allesbehalve uit in supportersvriendelijkheid en normalisatie. Iets dat op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen is. Want wie even in het geheugen graaft, herinnert zich dat RKC een aantal jaren geleden op supportersgebied geen strobreed in de weg gelegd werd om het kampioenschap van de Jupiler League uitgebreid te vieren in het Sittardse. Niet alleen kregen de Waalwijkers naast het uitvak ook het buffervak tot hun beschikking. Ook mochten honderden fans plaatsnemen op de hoofdtribune om de lokale trots te zien winnen. Dat is zoals voetbal hoort te zijn: het spelletje is namelijk van het volk en niet van instanties en bestuurders die vanwege angst eigenaardige ‘veiligheidsmaatregelen’ opleggen. Het is de voetbaltaal die ze in Waalwijk klaarblijkelijk niet spreken.

Bron: Fortuna SC