De voorbereiding op het topduel in Sittard-Geleen tussen Fortuna Sittard en SBV Excelsior was verre van ideaal. Trainer Wil Boessen en zijn technische staf  zagen hun selectie in verdedigend opzicht zware tegenslagen incasseren. Grote vraag aan Sittardse zijde dan ook welke basiself –en met name welke verdedigers- uiteindelijk de makkelijk scorende Rotterdammers mochten gaan bedwingen.

Iets voor de klok van 20.00 uur de duidelijkheid. Timothy Dreesen, Niels Vets, Franco Zennaro, Davy Hodselmans en Ramon Voorn ontbraken sowieso. Yoann de Boer en Roel Janssen werden echter fit genoeg bevonden om te starten.  De opstelling:

Vlug – Khalouta – Briels – Janssen

N’Koyi – Nepomuceno

Reserves:  Voss, Gulpen, Amoah, Overhof, Vankan, Turan, Bahr

Opvallend gegeven: bij afwezigheid van Ramon Voorn (schorsing) mocht Yoann de Boer vandaag de aanvoerdersband dragen. Een speciale ‘Respect’ aanvoerdersband om een ieder te attenderen op sportiviteit en respect op en rondom de velden.

Scheidsrechter Siemen Mulder floot om 20.00 uur op zijn fluitje voor het begin van misschien wel een legendarische pot voetbal waar voor allebei de partijen alles was te winnen dan wel te verliezen. De belangen gigantisch. Onze bezoekers namelijk in een felle strijd verwikkeld rondom het kampioenschap van de Jupiler League. Fortuna Sittard zou zeer goede zaken kunnen doen in de strijd voor het behalen van de play-offs.

Niet geheel verwonderlijk begonnen beide teams dan ook behoudend en tactisch aan de wedstrijd. Op de tribunes een 2500 toeschouwers in spanning en in afwachting van het vuurwerk dat vast zou gaan komen: twee makkelijk scorende ploegen in vorm. De ingrediënten voor een heerlijk avondje voetbal aanwezig.

De relatieve rust duurde welgeteld 3 minuten. Fortuna Sittard wist namelijk haar eerste aanval vlijmscherp op te zetten via de snelle Gevaro Nepomuceno. Zijn voorzet was op maat voor zijn maatje Patrick N’Koyi die het leer echter net niet binnen wist te werken. De vlam al vroeg in de pan, want deze snelle mogelijkheid bleek pas het begin van een waar spektakel dat gedurende de resterende 87 minuten zou volgen.

In de eerste minuten van de wedstrijd werd duidelijk dat onze leidsman alles pro- Excelsior floot. Het steuntje in de rug hadden de Kralingers nodig want op het moeilijk bespeelbare veld bleek de thuisploeg veel agressiever. Excelsior wist zich met vlagen geen raad met de zandbak. Desondanks was het Excelsior dat de 1ste helft terecht op voorsprong kwam. Aziz Khalouta miste dan nog wel een mooie gelegenheid om de 1-0 te prikken maar gedurende een volgende 30 minuten in de 1 ste helft heerste de ploeg van trainer Martinus Dijkhuizen. De Rotterdammers creëerden zich opgelegde kansen en zagen een sta-in-de-weg in de uitstekende keepende Ferhat Kaya. Het was Stans die de 2 de kans van Excelsior wist binnen te schieten. Op fraaie wijze wel te verstaan, hoewel de assist van Veldwijk simpel was, bleek de inzet met buitenkant rechts onhoudbaar voor onze doelman.

Niet veel later een uitgelezen mogelijkheid voor de topscoorder van de Jupiler League (Veldwijk) om de wedstrijd vroegtijdig op slot te gooien. Een katachtige reactie van Ferhat Kaya behoedde Fortuna Sittard. De ruststand 0-1 en bezien het spelbeeld een terechte score. Fortuna Sittard speelde zeer behoorlijk, maar Excelsior bleek deze 1 ste helft net wat leper.

In de 2 de helft een zeer fanatiek Fortuna Sittard, Niet richting de N-side want de ongeschreven regel dat de thuisploeg bepaalt welke kant ze opspelen werd nog voor aanvang van de wedstrijd weggevaagd. Een teken dat Excelsior deze wedstrijd echt ten koste van alles wilde winnen? Blijkbaar niet, want het was wederom Fortuna Sittard dat zich in de wedstrijd vocht. De 1-1 hing in de lucht toen na 60 minuten de 0-2 viel. Een fantastische individuele actie aan de rechterzijde van Bokata en een even fraaie afronding.

Reden voor trainer Wil Boessen om alles op alles te gaan spelen. Tarik Bhar kwam als extra spits de gemoederen versterken. Of de jongeling al een bal had aangeraakt toen Patrick N’Koyi de 1-2 liet aantekenen is niet relevant. Patrick N’Koyi welke een meer dan geweldige wedstrijd speelde ronde een zelfopgezette aanval met zijn maatje Gevaro Nepomuceno, in de 62 ste minuut af. Het beginsignaal van een spectaculaire eindfase.

De 2500 getrouwen zagen Fortuna Sittard alles geven in hun vermogen. Trainer Wil Boessen gooide de wedstrijd in de 70 ste minuut compleet open door achterin 1 op 1 te gaan spelen met de wissel  Patrick Amoah (spits) erin, Sjoerd Linssen (verdediger) eruit. Niks te vroeg zo bleek, want ‘de grote tijdrekshow’ van Excelsior was inmiddels in volle gang. Als normale stervelingen doken de Rotterdammers als aangeslagen lammeren naar de grond. Elke ingooi duurde twee minuten en de semi-havenarbeiders mochten zich gelukkig prijzen dat de scheids slechts 1 gele kaart trok voor tijdrekken.

Fortuna Sittard trok van leer en vocht zich in de wedstrijd, zag ook John Dahl Tomasson (trainer Roda JC) op de hoofdtribune die vol afgrijzen het niveau (en de vechtlust) van de Jupiler League was aan het bekijken. Als fan van Fortuna Sittard of dan toch in functie om al eens te scouten wat hem komende jaren te wachten staat.

Hoe het zijn moge, ook hij zag dat Fortuna Sittard vlak voor tijd loon naar werken kreeg. Een assist van Jeffrey Vlug en de spotlights voor Patrick Amoah. Knik, and justice for all.

Aan een buitengewoon interessante wedstrijd kwam na 3 minuten extra speeltijd een einde. 2-2 een uitslag waarbij beide ploegen  niet tevreden kunnen zijn. Fortuna Sittard deze vrijdagavond echter wel de morele winnaar. De comeback van een collectief met een verdiend punt als gevolg.

Volgende week speelt Fortuna Sittard een uitwedstrijd tegen Helmond Sport. Een fysiek en lastig te bespelen tegenstander waar wederom 3 punten zijn te winnen of te verliezen. De eindfase van de Jupiler League seizoen 2013-2014 is ongemeen spannend. Ook dan is Fortuna SC weer aanwezig om voor u een LIVE internet radio verslag aan te bieden. Voor nu een prettig weekend.

Voor een bijgewerkte Top 100 allertijden klikt u hier .

Auteur: Fortuna SC, Edgar Lucassen