Update: The List of Shame!

De FortunaSC gaat een ” list of Shame”  aanleggen. Daar waar politie zonder enig bewijs op Tv meent te mogen zeggen dat voetballiefhebbers een ware burgeroorlog (prikkeldraad, stoegtegels, verkeersbornde, straatmeubilair -geen idee wat dat is-, etc) hebben ontketend is de waarheid keihard. De waarheid is dat de politie de gehele dag inschattingsfouten heeft gemaakt, de voetbalfans de gehele dag hebben geprovoceerd, geslagen, vernederd en bedreigd.

Dan praten we niet over een paar mensen, we praten ook niet over enkele jeugdige onverlaten….neen ; we praten over honderden voetballiefhebbers. Bijgaande een topje van de ijsberg: de LIST OF SHAME!

Gelukkig kent ons systeem toch nog wat mogelijkheden voor zijn burgers: Wet Openbaarheid Bestuur. De documenten die relevant zijn: – veiligheidsanalyses voorafgaande aan de derby; – bewijslast die de burgemeester gebruikt heeft om tot zijn uitspraken te komen; – inzicht in welke partijen gehoord zijn geworden; – het besluit op basis waarvan deze verregaande “beveiligingsmaatregelen” zijn genomen; – de documenten die gebruikt zijn geworden om tot voorgaand besluit te komen; – de evaluatie van de politie / gemeente en ME inzet na de wedstrijd;

Je kunt het bestuur verzoeken die gratis naar je te sturen. Deze verzoeken kun je richten aan: petra.vandiepe@sittard-geleen.nl .Zij draagt zorg voor het secretariaat van onze burgervader en zal hem zonder meer in kunnen lichten over de verzoeken zodat we de gevraagde informatie geleverd krijgen. Eventueel telefonisch ook bereikbaar op 046-4778102.

DE LIST OF SHAME


Hallo, Zoals al bekend voerde de ME te paard uit het niets charges op overstekende en stilstaande Fortuna supporters uit, waarbij o.a. een aantal niets vermoedende meisjes ondersteboven werden gelopen. Een vriend van me, die graag anoniem wil blijven, ging verhaal halen bij de dichtstbijzijnde ME-er. Hij liep extra met zijn handen omhoog, zodat hij geen directe bedreiging was of kon zijn voor de ME-er tegenover hem. “Waarom is het nodig om charges uit te voeren op onschuldige mensen?” Zonder enig weerwoord krijg hij een stokslag van de ME-er, zie bijgaand een foto van zijn arm. Zoiets KAN en MAG niet zomaar in de doofpot verdwijnen!

Met vriendelijke groet, Ivo Kersten


Hoi beste webmasters,

Hier een foto (links ) van mijn zoon justin die ten val kwam door de actie van de ME en politie. Verder waren ook nog zijn kleren kapot. Ik heb inmiddels een klacht ingediend via politie.nl

Mvg corny


Geacht bestuur,

Ik heb een paar dagen gewacht vooraleer te reageren op het verzoek om verslag te doen van de ervaringen van afgelopen vrijdag. Mijn naam is Anja Bovendeaard. Ik bezoek al jaren samen met mijn zoon de thuiswedstrijden van fortuna sittard.

Afgelopen vrijdag was voor mij bijzonder. Ik was jarig en had mij verheugd op een mooie spannende wedstrijd maar ook de gezelligheid ” op Noord”. Om de verjaardagsvreugde kracht bij te zetten had ik een 6 tal vlaaien meegenomen om de mensen om mee heen te tracteren. Verrast was ik te horen dat de stadionspeaker mij voorafgaand aan de wedstrijd feliciteerde….het feestje kon nu echt beginnen.

Maar nu? Ik heb een kater overgehouden aan de spreekwoordelijke 3e helft. Er is al veel geschreven, er worden voorvallen gemeld, foto’s en filmpjes verspreid. Ook ik stond erbij en mij restte inderdaad niet veel meer dan verbaasd en verbijsterd aanschouwen van dat wat er vlak voor mijn neus afspeelde.

Ik merk dat ik nu, dagen later, er veel mee bezig ben. Het is een dunne lijn tussen liefde en haat, tussen goed en kwaad. En wat is waarheid? Ik hoop van harte dat het recht zal zegenvieren. Dat er excuses en compensatie komt voor gedupeerden en mensen van goede wil. De schrik zit in mijn lijf. Je ziet dit soort acties op tv, ver weg, hier toch niet? Dus toch. Ik ben geschokt en verbijsterd.

Ik hoop van harte dat de onderste steen boven komt en dat dit ” voorval” door een onafhankelijke club wordt onderzocht….als die er nog is… Wat hier gebeurd is, is buiten alle proporties en heeft niets meer te maken met handhaving en veiligheid. Het tegenovergestelde is waar. De bedenkers van deze aanpak mogen terug in de schoolbanken. Op deze manier voorkom je geen escalaties maar je creeert ze.

Mer vriendelijke groet, Anja Bovendeaard


Goedemorgen Kiprich, Een vriend van mij is vrijdag behoorlijk toegetakeld door in eerste instantie ”onze vrienden” van de ME waardoor hij een arm in het gips heeft en als toetje heeft het arrestatieteam hem met zes man een ei in zijn gezicht bezorgt zo groot als een biljart bal .Nou is zijn vraag of jullie er gezamenlijke zaak van gaan maken? Onder het motto van samen sterk. .Hij heeft namelijk geen zin om met zijn gehavende kop op de site te staan maar wil wel overleggen over eventuele stappen die er ondernomen kunnen worden.

De veteraan.


Beste allen,

Ik heb gisteren via mail contact gehad met de vriend van 1 van de meisjes die gewond naar het ziekenhuis zijn gebracht afgelopen vrijdag na het optreden van de ME na de wedstrijd. Beiden meisje ondervinden nog steeds de gevolgen. Het meisje van 19 heeft diverse kneuzing en blauwe plekken. Het meisje van 17 heeft een hersenschudding en een verstuikte enkel. Ik wil samen met Rene Maessen beiden meisjes kort bezoeken binnenkort en ze een kleine attentie aanbieden om ze een hart onder de riem te steken. Ik heb voorgesteld om vrijdag even langs te gaan.

Groeten, Marcmeerdere slagen in de buik….


Kiprich, Marco Bemelmans is de naam van die stille kale agent (met zijn leren vechthandschoentjes). Hij zit op een vechtsport….welke hij afgelopen vrijdag ruimschoots ten tonele bracht op de straten van Sittard. Hij is woonachtig in Kerkrade. Toen ik hem aansprak op zijn “zielig” en aggressief gedrag heeft hij me aangevallen en wilde me oppakken. Een kameraad met zijn 14 jarige zoon kwam tussen beide, waarna deze stoere “meneer de agent” wilde uithalen naar een jongen van 14!! Toen we vroegen of hij soms voor Roda was, begin hij te flippen en ons uit te dagen. Vroeg zelfs om 1:1 te vechten….!!!!!!! Het toppunt lijkt me zo… Tja…wat een held!! ik wilde het toch even doorgeven. Doe er mee wat je wilt. Ik ben bereid e.e.a. te bekrachtigen.


Hallo, Bij het lezen van een artikel op FortunaSC zag ik dat je een online dossier op aan het bouwen was over de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag. Hierbij dan ook mijn verhaal.

Vrijdag na de wedstrijd ben ik opgepakt geworden omdat ik volgens de politie een aanhouding belemmerd zou hebben. Dit is echter nooit het geval geweest. Na de wedstrijd zag ik dat een man zonder enige reden een vriend van mij begon te slaan. Deze man had gewoon normale kleren aan en heeft zich ook nooit kenbaar gemaakt als politie zijnde. Om mijn vriend te beschermen heb ik deze man weggeduwd waarop ik door een paar man van het arrestatieteam (waar blijkbaar de man wat ik wegduwde ook bij hoorde) vastgepakt en met veel geweld gearresteerd. Hierbij heb ik een wond op hoofd opgelopen.

Met vriendelijke groet, Tom Janssen


Beste Martin,

Naar aanleiding van je oproep om alle informatie te delen omtrent het gebeuren rondom de wedstrijd hierbij mijn bijdrage. Samen met enkele vrienden zijn wij vrijdagmiddag (16.00) eerst bij de Gats een paar biertjes gaan drinken en de wedstrijd voor gaan bespreken. Rond 16.30 zijn wij naar de Brand Taverne gegaan in Limbrichterveld aangezien wij de traditie hebben tegen MVV om per stoet naar het stadion te gaan. In het verleden is hier nog nooit iets verkeerd bij gegaan! Toen wij aankwamen om 17.00 was er geen zichtbare politie te bekennen en was de sfeer gemoedelijk rondom het café.

Rond 18.00 werd de gemoedelijke sfeer doorbroken aangezien de ME het nodig vond om het café te omsingelen. Mensen die weg wilden bv. naar hun auto werden ‘vriendelijk’ verzocht, per wapenstok en schild, om terug te gaan naar het café. Na een uur pure provocatie door de ME werden we gesommeerd om met de ME mee te lopen naar het stadion. Het bleek toen al na overleg met de recherche van de Politie Sittard dat dit in opdracht is gebeurd van de burgemeester!

Tijdens de wandeltocht naar het stadion gingen de provocaties verder. Zo werd er erg langzaam gelopen en vaak geslagen. Na een 10-tal minuten te hebben gelopen werd er gestopt door de ME waarna er kort geduwd werd van achteren omdat er geslagen werd door de ME vanwege niet door lopen. Vervolgens werd er door de ME van voren geslagen/ geduwd en later zelfs met ME te paard de groep in gelopen. Zie ook onderstaande bijdrage:

Naar aanleiding van bovenstaand gebeuren (ik ben de jongen met bril, groen T-shirt en beige vest) ben ik opgepakt door het arrestatieteam. Ik werd vlak na deze opname ( ongeveer 2 minuten later) omringd door deze ‘heren’ en vervolgens uit de groep getrokken. Tijdens dit gebeuren ben ik minimaal 2 keer geslagen in mijn gezicht waardoor mijn bril blijvend is beschadigd. Van enig verzet was totaal geen sprake. Geluk bij een ongeluk heb ik mijn bril nog kunnen opvangen aangezien ik hem anders kwijt was geweest. V

ervolgens vonden de heren het ook nog noodzakelijk om me zo hard tegen de grond te werken dat ik 3 dagen nauwelijks heb kunnen slapen van de pijn aan mijn rug, nek en ribben…. In bijlage twee de eerste getuigenis van iemand die het hele gebeuren heeft gezien. Hier zullen minimaal er nog drie bijkomen incl. een opname van mijn arrestatie. Tijdens de arrestatie liet men blijken dat ik opgepakt was geworden in verband met mijn grote ‘bakkes’ later op het politiebureau zou ik een schoppende beweging hebben gemaakt naar een politiepaard.

Gelukkig is het hele gebeuren gefilmd en zal dit een vervolg krijgen in Maastricht bij de rechter aangezien ik niet akkoord ga met het schikkingsvoorstel aangezien ik dit helemaal niet heb gedaan. Zaterdagmiddag wilde ik vervolgens aangifte doen bij de politie. In eerste instantie kon ik donderdag terug komen aangezien ze dan pas tijd hadden. Op aandringen van ondergetekende heeft de man aan de balie een agente erbij geroepen. Zij (zie ook bijlage 1) was volkomen voorbereid (kon me details vertellen over het gebeuren en een formulier lag al klaar) en ik hoefde niet te wachten ook al was er iemand voor me. De dame in kwestie gaf me een klachtenformulier (zie bijlage 1) en de mededeling dat aangifte niet mogelijk was.

Op het gegeven dit kan toch niet vanwege mishandeling en vernieling van mijn bril werd er gewoon gezegd ja maar de klachten worden behandeld door een onafhankelijke commissie dus die zullen er goed naar kijken. Vervolgens kon ik naar buiten aangezien mevrouw andere dingen te doen had.

Ik heb vervolgens mijn advocaat gebeld en hij gaf aan dat ik terug naar binnen moest. Dit zijn ze namelijk verplicht op te nemen. Na overleg met de officier van dienst hebben ze alsnog aangifte opgenomen, door dezelfde dame, echter ging dit niet van harte. Het proces verbaal is terug te vinden in bijlage 1. Het gehele gebeuren zal een vervolg krijgen aangezien ik dit er niet bij laat zitten. Zodra ik verdere gegevens heb ontvangen (opname arrestatie en andere getuigenissen) zal ik deze mailen.


Als seizoenkaarthouder en dus vaste supporter van Fortuna heb ik vrijdag jl. ook achter de ME aan mogen/moeten lopen. Hun optreden was buitenproportioneel. Het is goed, dat de burgemeester een onderzoek heeft gelast. Het resultaat daarvan krijgen we en willen we ook tijdens een commissievergadering in het bijzijn van de burgemeester en de politiechef bespreken. Zodra we het onderzoeksresultaat hebben, wil ik het jou wel doen toekomen. Jullie kunnen dan, als jullie dat willen, bij die commissievergadering in het gemeentehuis aanwezig zijn en jullie kunnen ook zelf inspreken en jullie verhaal vertellen.

Mocht je voor ons nog informatie hebben, dan horen we die graag. Donderdag a.s. spreek ik nog met enkele suppoosten, zodat we alles zo goed mogelijk in beeld proberen te krijgen.

Met vriendelijke groet, Fred den Rooijen, fraktievoorzitter STADSPARTIJ.


allo fans, webmaster en mensen die Fortuna een warm hart toedragen. Ik ben Davey Geurts, een diehard supporter van ons cluppie, al 20 jaar. Bijna iedereen binnen Fortuna kent mij. Mensen die mij niet kennen , ik ben de blonde gast van de boekjesverkoop bij Noord-Oost ingang. Ik wil met deze brief mijn ongenoegen uiten tegen de politie en hun onnozele acties van afgelopen vrijdagvoor en na de wedstrijd Fortuna-MVV.

Deze wedstrijd is speciaal voor mij en alle fans. Een gewaardeerde derby met veel gezellig en sfeer voor de hele familie. Ik zorg dan ook dat ik deze wedstrijd geen boekjes hoef te verkopen omdat dit de wedstrijd is die je vanaf de Brandtaverne moet mee maken en beleven. Ik was afgelopen vrijdag aanwezig bij de Brandtaverne om de mars mee te lopen en natuurlijk een pilsje te drinken met vrienden en mede fans . Het eerste waar ik me over kan boos maken is het feit dat de ME de sfeer al bij de brandtaverne al kwam verzieken!! Blijkbaar mogen fans niet meer op het terras een pilsje drinken! Er komt een opstootje. Naar mijn mening heeft door de ME zelf uitgelokt door zo provocerend aanwezig te zijn! Geen idee waarom die mafkezen meteen in de gevechtshouding moeten gaan staan als ze voetbalfans zien….

We zijn en lopen gaan de 1e bocht om en ben aan de praat geraakt met een fan van Fortuna Koln. Ik zie maar 1 van mijn vrienden en vraag aan hem waar de andere jongens zijn. We lopen een beetje na de zijkant en die vriend word meteen terug op straat geduwd en geslagen als een idioot !dit alles zonder enige reden! ons is niks gezegd van het verlaten van de mars. De mars duurt gewoon anderhalf uur!! Geen idee waarom de ME ons moet begeleiden ?? omdat er auto’s zijn gesloopt vorig jaar ?We missen 20 minuten van de wedstrijd. De politie moet zich schamen voor alleen deze actie. Ik ben bij de ingang aangekomen en tref mij daar met mijn vriendin en een collega van mijn werk en zijn vriendin die ik had uitgenodigd om te wedstrijd te komen kijken. Mijn vriendin is Duitse en sinds vorig jaar gaat ze af en toe met mij mee naar Fortuna. Zei komt er met veel plezier en verheugd zich erop om mee te gaan.

Na de wedstrijd worden wij een 15 minuten opgehouden bij de uitgang noord -oost. Wij komen na buiten en eerste wat ik zie is dat de politie weer de boel onrustig is aan het maken!! De ME gaat compleet door het lint en geen mens was meer veilig !kinderen ouderen bejaarden het maakte allemaal niks uit. Was je op de foute plaats kreeg je maar klappen!! Wij willen naar de auto lopen en staken de weg oversteken. Midden op de weg hoorde we een schreeuw. Ik kijk en zie de paarden in onze richting komen aanrennen. Alles ging nu in een flits. Ik heb de hand van mijn vriendin vast en mijn collega hield de hand van zijn vriendin vast., Nog voor wij konden weg rennen ramt de politie te paard BEWUST mijn vriendin en mijn collega met zijn vriendin ! WAAROM!?

Ik heb van de politie niks gehoord van dat wij niet mochten oversteken. Er was helemaal niet duidelijk wat de intenties waren van de politie waren. Het enige wat wel was is: om zoveel mogelijk mensen totall loss te meppen. Wonder boven wonder word ik niet geramd en krijg ik alleen een slag met een wapenstok. Die kon ik ontwijken. Mijn collega en zijn vriendin liggen ook op de grond. Ze willen opstaan en worden nog een keer extra geslagen en geraakt door een wapenstok! Wat dacht de politie bij deze acties??? ik kan me niet voorstellen dat de politie te paard hier een kick van krijgt om meisjes van 19 omver te rijden en door een massa mensen heen te rijden alsof het vee is!

Ik zie mijn vriendin op de grond liggen en ren meteen naar haar toe, ik merk meteen dat ze bewusteloos is! Ik breng haar na de kant en word geholpen door supporters. Hiervoor spreek ik mijn dank uit aan mevrouw Vleugels die mijn vriendin meteen te hulp is geschoten. Zij hielp ons spontaan. Er zijn beelden van een meisje met een rood vest dat op de rand van de straat zit. Zij is mijn vriendin die evenals de vriendin van mijn collega, gewond raakte.

Ik heb mij toen niet kunnen beheersen en wilde de politie te lijf! Ik werd door meerdere mensen tegengehouden . Ik wil hierbij zeggen dat ik de politie te paard en ME zich diep moeten schamen en dit de meest trieste actie is van de politie wat ik ooit heb gezien!!!! Hun optreden was een gevaar voor ieder een. Zelfs voor kinderen, vrouwen en ook oudere mensen. Kort na dat dit gebeurd is ben ik met mijn vriendin en collega en zijn vriendin na de ingang terug gegaan en heb ik de stewards gevraagd of de dames verzorgd konden worden omdat ze behoorlijk gewond waren. Binnen in de Stewardruimte werden wij geholpen door artsen van Fortuna en Mvv. Hiervoor spreek ik mijn dank uit. Super.

Wij zijn naar de Spoedeisende Hulp van het Orbis ziekenhuis gegaan. Veel onderzoeken, foto’s etc. Om 04.00 uur kwamen wij thuis. Mijn vriendin heeft kneuzingen in de onderrug schouder en nek. De vriendin van mijn collega heeft een hersenschudding en een verstuikte enkel. Klachten zijn inmiddels ingediend bij de politie. Werden in eerste instantie weggestuurd en konden geen aangifte doen. Moest maar online gedaan worden. (Hoezo klant vriendelijk om zo gewonden mensen te behandelen). Ik wil met dit nogmaals benadrukken hoe boos ik ben op de politie en hun belachelijke acties tegen fans van ons cluppie. Dit mag nooit meer gebeuren ! en hoop dus ook dat de politie zich eens achter de oren krabt en gaat nadenken over wat ze de fans hebben aangedaan!!

Davey Geurts, Sittard


Beste Martin,

Ondanks dat ik al naar het politiebureau ben geweest en een aangifte in gang heb gezet, naar aanleiding van het excessieve geweld van de politie vrijdagavond, wil ik toch ook mijn verhaal kwijt aan Fortuna Sittard. Na de wedstrijd liep ik, zoals iedereen, de trap af het stadion uit. Aangekomen bij de versmalde uitgangspoorten (waarvan ik toch betwijfel of dat wel veilig was, omdat de andere uitgang afgesloten was), wordt achter mij de linie van de ME gesloten. Vervolgens word ik meteen zonder enige aanleiding diverse keren hard geslagen met de wapenstok en werd ik gesommeerd om door te lopen. Het was niet mogelijk om door te lopen, daar de ME aan de voorzijde van de linie mensen tegenhield. Terwijl ik daar iets van zei, kreeg ik nog meer klappen.

In de ingesloten groep liepen vaders met kinderen en senioren 65+. Foto’s van mijn verwondingen zijn gemaakt en ik hoop dat ik mijn aangifte dan ook snel kan afmaken. Verder wil ik nog even kwijt dat ik blij ben dat ik besloten had om de kinderen niet mee te nemen naar deze normaal gesproken zo mooie derby. En weet ik nu (zondagavond) nog niet of ik morgen wel in staat ben om te gaan werken, daar zal mijn werkgever niet blij mee zijn en volgens de cao heb ik bij ziekte twee wachtdagen aan de broek hangen. Die ik dus niet betaald krijg.

Met vriendelijke groet,
Roger Fortuna Sittard supporter in hart en nieren
Beste supporterscollectief,

Onderstaand mijn getuigenverslag dat ik afgelopen woensdag, 09-10-2013, naar de gemeente en Fortuna heb gestuurd. Naar aanleiding van wat ik Veldhuis op L1 hoor zeggen stuur ik dit verslag nu ook door aan jullie. Ik hoop hiermee een goed beeld neer te zetten van het absurde gedrag van de ME op die avond.

Geachte lezer, Mijn naam is Ralf, ben 35 jaar en ben sinds ik in de jaren ’80 met mijn vader naar de Baandert ging een trouwe supporter met seizoenskaart voor Noord. Voor mijn werk kom ik o.a. veel op basisscholen en coach en adviseer leerkrachten om het bewegingsonderwijs en beweegklimaat op scholen te verbeteren. Tijdens deze lessen staan een aantal zaken centraal om mijn doelstellingen te bereiken, namelijk ‘fair play’ en respect. Hoe ga je op een nette manier met elkaar om? Van geweld moet ik namelijk niets hebben, daar wordt het me over het algemeen gewoon slecht van (ook te horen in mijn filmpje dat vrijdagavond meteen op L1 te zien was: heb het idee dat mijn leerlingen, na wat ik op 4 oktober heb meegemaakt, veel mensen van de politie/ME nog wat kunnen leren over hoe je respectvol met elkaar omgaat.

Graag wil ik kort vertellen hoe ik vrijdag 4 oktober beleefd heb. Het had een leuke, spannende dag moeten worden. Derby tegen MVV, dé wedstrijd van het jaar. We hadden met een paar vrienden afgesproken bij café Brand Taveerne in het Limbrichterveld. Dit naar aanleiding van een oproep op de site van Fortuna supporters collectief ( zie link: ). Vrienden van me waren eerdere jaren ook al mee geweest en vertelden dat het een gezellig “feestje” is iedere keer. Ondertussen zou het een ware traditie zijn geworden voor aanvang van de wedstrijd Fortuna-MVV.

Nadat ik afgelopen vrijdag thuis was van mijn werk rond 17:30 uur heb ik snel wat gegeten, mijn vrouw gedag gezegd en ben ik een vriend gaan ophalen om naar het café te gaan. Daar aangekomen rond 18:40 uur zag ik tot mijn verbazing een (veel te) grote groep ME staan bij het café. Ik ging er vanuit dat er iets van politiebegeleiding zou zijn, maar dit zag er mijns inziens behoorlijk overdreven uit. Toen er uiteindelijk vertrokken werd, volgens mij mochten we niet eerder weg van de ME, werd er nog op uiterst onvriendelijke manier gevraagd of we nog mee wilden of niet. Er niet van uitgaande dat dit een soort van ‘gevangenentocht’ zou worden en ik ervan uitging dat dit normaal was heb ik toen mijn fiets gepakt en ben samen met een vriend met de groep meegegaan. Ik liep redelijk ver achteraan, waar ook vrouwen en kinderen liepen. Nog geen 300 meter nadat we met een slakkengangetje vertrokken waren, werd er vooraan gestopt.

Tot mijn verbazing werd achteraan door de ME gewoon doorgelopen waardoor de groep erg compact werd. Aan de zijkanten ME’ers te voet en te paard, aan de voor en achterkant busjes en ME’ers te voet. Ik voelde me behoorlijk ingesloten, loop je dan met je fiets… Met mijn fiets geprobeerd om aan de zijkant van de groep te lopen zodat ik zo weinig mogelijk mensen over de voeten zou rijden. Zelfs nog een praatje met een sympathieke ME’er gehad die naast me liep (ze doen ook maar hun werk dacht ik nog). Echter, de sfeer werd grimmiger, doordat de ME de mensen te veel op elkaar dreef. Ik wilde het liefst de groep verlaten en met z’n tweeën naar het stadion fietsen. Maar ondertussen had ik al in de gaten dat je niet zomaar de groep kon verlaten. Mensen die een sanitaire stop wilden maken werden terug de groep ingeduwd. Ik heb gezien hoe iemand door 3 of 4 agenten in burger getackeld werd en met zijn riem/gulp nog open terug de groep in werd geduwd. Er was mij van te voren nóóit verteld dat ik vrijwillig in een gevangenenstoet mee zou lopen, of anders gezegd: er is mij nooit verteld dat als ik één maal met de groep meeloop ik dan gevangen gehouden zou worden tot aan het stadion.

Dit gevoel vergeet ik niet snel meer, alsof ik als onschuldige een gevangenis inloop en er daarna niet meer uit mag omdat men denkt dat ik een gedetineerde ben. De groep supporters probeert er onderweg nog iets van te maken door kort te zingen en allemaal op de knieën te gaan. Ik was daar echt niet meer voor in de stemming. Ik wilde alleen nog maar zo snel mogelijk bij het stadion zijn, weg van de dreiging die van de ME uit gaat! Daar uiteindelijk aangekomen is het 20:10 uur. De wedstrijd is verdomme al bezig, en na een paar minuten hoor je aan het publiek in het stadion dat Fortuna achter komt.

Even balen, maar lang kan ik me hier niet aan storen. Ik wil namelijk graag naar binnen, maar ook dat wordt bemoeilijkt omdat maar één poort open is en na iedere 5 bezoekers die het stadion betreden de paarden van de ME de ingang volledig afsluiten. Dit op behoorlijk agressieve manier. Uiteindelijk komen we dan toch het stadion binnen. Daar zoek ik meteen mijn vrienden op die niet mee waren met de stoet. De hele wedstrijd niet veel meegekregen van het spel. In mijn gedachten liep ik nog over de Bergerweg, me af te vragen hoe ik daar nou verzeild geraakt was en waarom de begeleiding op deze manier moest verlopen..

Na de wedstrijd willen we graag naar buiten om naar huis te gaan. Ik weet nog dat ik tegen vrienden zei: “Ik ben blij dat ik op mijn fiets naar huis kan fietsen en niet nog eens met de ME mee hoef te lopen.” Maar nog voor dat we naar buiten kunnen gaan de hekken op slot. Niemand van Noord, en denk ook van Oost (noorduitgang) mag het stadion verlaten. Op zich niets mis mee als dan het uitpubliek het stadion verlaat en de ME evt. zijn positie in de buurt van de bussen van MVV zou opstellen. Echter, van dat laatste was hier geen sprake.

Een mooie volle erehaag van ME’ers staat paraat om het complete publiek van Noord en Oost op te vangen. Geen idee wat de aanleiding is geweest, maar binnen 5 minuten nadat de poorten open waren leek het op een slagveld buiten. Ik ga op zoek naar mijn fiets en ga waar normaal de dagkassa is staan om op mijn vrienden te wachten. Ondertussen hoor ik “loop door, anders heb je een stok in je rug!”.

Terwijl ik dit hoor en me omdraai zie ik een grote groep ME’ers die mensen eerst weg proberen te krijgen, maar dit verandert al snel in tegenhouden van mensen. Op dit moment begint de ME te paard met het in galop uiteendrijven van mensen, terwijl deze mensen van de ME te voet juist worden tegengehouden. Ik ben nog net op tijd met mijn fiets weg om niet tegengehouden te worden. Dan wordt er een nieuwe linie ME gevormd op de Lissabonlaan ter hoogte van de Barcelonastraat. Deze linie gaat daarna voorwaarts richting de groep mensen (iedereen die op het verkeerde moment op de verkeerde plek stond) af. Vrienden van mij stonden hier nog tussen, maar ook vrouwen, kinderen, senioren, jongeren, harde kern maar ook “dagjesmensen” om zo de incidentele bezoekers maar te noemen.

Ik sta op veilige afstand en film het stukje waarvan ik boven de link geplaatst heb. Ik snap er niets van. Wat gebeurt hier?? Mensen willen naar huis, maar moeten in het begin snel genoeg doorlopen, anders krijgen ze een stok in de rug (vrouw met zoon stond naast me te wachten op haar man die de autosleutel had, maar ze mocht niet blijven wachten op de afgesproken plek maar wordt bedreigd met een stokslag als ze niet doorloopt). Mevrouw helemaal in paniek is het gevolg… Vervolgens creëert het ene peloton ME een groep van mensen die niet weg mogen, een andere groep ME’ers wordt eropaf gestuurd en paarden worden erop afgestoord om de groepsvorming uiteen te drijven.

Wat willen ze nu? Moeten mensen wachten of juist naar huis? Later hoor ik van de meisjes die onder de paarden zijn gekomen en zie ik nog een filmpje waar een vrouw door een paard omver wordt gegaloppeerd. Iedereen die ik ken die ik buiten tegenkom staat verbouwereerd naar deze oorlogszone te kijken. Waar is dit voor nodig? Wat hebben deze mensen gedaan? Wat hebben we gedaan? Waarom doet de politie dit? Politie hoort je toch een veilig gevoel te geven?

Zo heb ik me de hele avond niet gevoeld!! En dat lag niet aan het voetbal of het publiek! Ik heb de hele week tot nu toe met de gedachte gelopen om wel of niet dit verslag te gaan schrijven. Aangezien eerdere getuigenverslagen zo veel op mijn verhaal leken vroeg ik me af of dit wel zin zou hebben.

Het nu op papier gezet hebbend ben ik blij dat ik me hiervoor de tijd heb genomen. Ik hoop dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan het onderzoek van hetgeen er allemaal gebeurd is.

Met vriendelijke groet, Ralf.