Column: “Publiek is de grote verliezer..”

Marcel van der Sloot had afgelopen maandagavond groot gelijk. De aanvoerder van FC Oss heeft inmiddels moeten spelen tegen Jong Twente, Ajax en PSV en is er nu wel klaar mee. Ook de ambiance in Eindhoven was volgens Van der Sloot troosteloos. Wie de lege tribunes in Eindhoven maandagavond heeft gezien moet het ongetwijfeld met hem eens zijn. Geen supporters, geen sfeer, geen bezieling. De burgemeester van Eindhoven had de wedstrijd bestempeld als risicowedstrijd. Gelukkig maar zou je bijna denken, want niemand wil ook maar nadenken over vreselijke gevolgen als de gigantische mensenmassa in het Jan Louwers Stadion in contact was gekomen met de uitzinnige hooligans van FC Oss. Volgens NOS Teletekst zaten er maar liefst 750 mensen op de tribune, Fox waagde zich niet eens aan een schatting. De ongeschreven wet van de eerste divisie is dat het getelde aantal toeschouwers minimaal door twee moet worden gedeeld, dus de publieke belangstelling liet enigszins te wensen over. Twee van de drie tribunes waren geheel leeg, op de enige geopende tribune had men meer dan voldoende beenruimte. Welkom in de eerste divisie zoals de KNVB en Fox het graag zien.

Gelukkig kunnen de talenten van PSV zich wel goed ontwikkelen op deze manier. De competitie is kapot, het publiek blijft weg, maar volgens Johan Cruijff is de nieuwe opzet een groot succes. In zijn column in De Telegraaf betoogde hij (of zijn ghostwriter Jaap de Groot) maandag dat de talenten van Jong PSV, Jong Ajax en Jong FC Twente zich stukken beter kunnen ontwikkelen in de eerste divisie. Over de geringe publieke belangstelling repte hij met geen woord. Gezien de incestueuze relatie tussen De Telegraaf en Fox is een column als deze natuurlijk geen verrassing, er zal uiteraard met geen kwaad woord worden gerept over een product van Fox. Bij mij het riep het echter enkele vraagtekens op.

Is voetbal niet meer voor het publiek? Is het echt waar dat de eerste divisie alleen nog maar hoeft te dienen als opleidingsinstituut voor de grote ploegen? Heeft men daar überhaupt de belofteteams voor nodig? Cambuur en Go Ahead Eagles spelen fris goed voetbal met spelers die vorig jaar nog in de eerste divisie voetbalden. Quincy Promes is tegenwoordig smaakmaker bij Twente, terwijl ook hij vorig jaar nog actief was in Deventer. Zou Promes niet juist beter zijn geworden door een jaar te spelen in de Adelaarshorst, waar je leert omgaan met kritiek en moet presteren? Of zou hij op hetzelfde niveau hebben gezeten als hij vorig jaar met Jong Twente in de eerste divisie had gevoetbald? Ik heb zo mijn twijfels… Is het het bovendien waard om een complete competitie kapot te maken opdat talenten van drie ploegen zich iets beter kunnen ontwikkelen? Als de competitie ermee wordt geschaad, schaadt het dan ook niet het hele Nederlandse voetbal?

Of spelers zich nu beter of slechter ontwikkelen, het is evident dat het publiek de grote verliezer is. Als de afgelopen weken één ding duidelijk hebben gemaakt is dat de publieke belangstelling voor de belofteteams nihil is. Bovendien zijn de veredelde jeugdelftallen verre van gastvrij zijn voor de uitsupporters. Dankzij Fox kunnen we echter nog minimaal twee seizoenen genieten van de lege tribunes in Eindhoven, Enschede en Amsterdam. De ziel van de eerste divisie wordt vakkundig om zeep geholpen maar geen haan die daar naar kraait. Zo lang de ploegen van het grote geld hun talenten kunnen laten spelen en de KNVB de centen van Rupert Murdoch (ironisch genoeg toch niet echt een liefhebber van gelijke rechten voor homo’s, wat zou de KNVB daar van vinden?) kan tellen zal alles blijven zoals het is….

Bron: in de hekken.
Auteur: Kiprich