Drama in Sittard: 2-3 nederlaag

Fortuna Sittard heeft in de 3 de ronde van  het seizoen 2013-2014 een nederlaag geleden tegen FC Volendam. In Sittard werd op zaterdagmiddag om 16.30 uur afgetrapt. Een onwennig tijdstip getuige de lege tribunes van de Trendwork Arena.

Trainer Wil Boessen startte noodgedwongen (bij afwezigheid van de verdedigers Timothy Dreesen, Wallid Sekour, Fatih Turan en Niels Vets) met aanvoerder Ramon Voorn als centrale verdediger.

Kaya

Hendrickx – Voorn – Janssen – Kis

Briels – Khalouta – Gulpen – Zennaro

N’Koyi – Nepomuceno

De 1 ste helft was amper begonnen toen de 1-0 reeds op het scorebord verscheen. Een mooie strakke pass van Aziz Khalouta werd door Gevaro Nepomuceno op waarde geschat. Een fraaie passeerbeweging en een hard schot bezorgden Volendam doelman Roy Pistoor hoofdzorgen.

De voorsprong van Fortuna Sittard ietwat geflatteerd want wat beide teams in de 1 ste helft op het veld legden had amper iets te maken met goed voetbal. De wedstrijd kabbelde voort en het was Soufiane Laghmoucgi die na 20 minuten  de 1-1 binnenknikte. Een eerste foutje in de verdediging van Fortuna Sittard. Doelman Ferhat Kaya kwam, twijfelde en ging terug. Yonathan Hendrickx dekte verkeerd.

Met 1-1 smaakte thee in de rust opperbest, zeker met de wetenschap dat Fortuna Sittard in de 2 de helft richting eigen aanhang kon spelen. Waren het harde woorden in de rust of de steun van de 12 de man. Na rust zagen de plusminus 2.500 aanwezigen een ander Fortuna Sittard. Fel op de bal ging de thuisploeg op zoek naar de voorsprong, de overwinning. Een tuimeling van basisspeler Lars Gulpen aan de basis van de terechte voorsprong. De toegekende vrije trap werd namelijk door Aziz Khalouta op een hand gespeeld van een FC Volendam speler.  Een makkelijk verdiende pingel werd opgeëist door uitblinker Roel Janssen die de Volendam doelman in de linkerhoek wist te verschalken: 2-1.

FC Volendam kraakte en de 3-1 hing in de lucht.

Niks aan het handje en zonder groots te spelen leek Fortuna Sittard af te stevenen op de volgende overwinning. Een hoekschop van de palingboeren werd uit het niets echter gepromoveerd tot doelpunt. Weer een dekkingsfout achterin waardoor Robert Mühren vrij kon inkoppen: 2-2 met een kwartier op de klok.

Het teken voor coach Wil Boessen om zijn routinier Yoann de Boer in te wisselen voor de moegestreden Lars Gulpen. Amper in het veld bleek de voormalig aanvoerder van Fortuna Sittard ongewild beslissend in deze wedstrijd. De rode kaart voor de Fransman na een minimaal vergrijp (was er überhaupt contact?) binnen de 16meter leverde de gasten zomaar een strafschop op. Tot overmaat van ramp trok scheidsrechter van den Kerkhof ook een rode prent. Sinterklaas valt vroeg dit jaar, want deze beslissing van de leidsman kon niemand, maar dan ook niemand begrijpen. Zelfs de 75 meegereisde FC Volendam fans keken elkaar eens goed aan. Het was echt waar, de bal verdween op de stip, Fortuna speler de Boer mocht voortijdig douchen. De strafschop werd verzilverd door Robert Mühren, zijn 7 de doelpunt alweer deze competitie: 2-3 en de wedstrijd volledig op zijn kop.

Fortuna Sittard eindigde de wedstrijd met 9 spelers. Ook Kevin Kis ontving namelijk –na een normaal duel- nog de rode kaart van leidsman van de Kerkhof en ook hier het ongeloof op de tribunes.

De nederlaag is zuur. Fortuna Sittard speelde niet goed, onze tegenstander evenmin. Een wedstrijd waar een uur lang niets aan het handje leek werd echter volkomen kapot gefloten door de meest warrige leidsman in het betaalde voetbal.  Nul punten, een blessure voor spits Patrick N’Koyi en rode kaarten voor twee verdedigers.

Onze technische staf zal weinig tijd hebben om te rouwen, men zal op zoek moeten naar oplossingen voor een verdedigend probleem volgende week in Oss.

Bijbehorende foto’s (in dit verslag) van deze wedstrijd komen van Leo Everard .

Auteur: Fortuna SC, Edgar Lucassen