DTC away, met auto, bus of trekker ?

Vandaag 29 april, twee dagen na Koningsdag en 1 dag voor de eerdere feestdag Koninginnedag. Beiden heb ik helemaal niets mee (gehad). Koekhappen doe ik al langer niet meer, zeker niet na het zien van de reclamespot van Peijneburg waar ze bijna lopen te kwijlen als ze een snee ontbijtkoek voorgeschoteld krijgen. Spijkerpoepen lukt niet meer, daarvoor ben ik inmiddels niet meer lenig genoeg en wat simpeltjes zwaaien naar volstrekt onbekende mensen, daar doe ik alleen nog maar aan op de snelweg als men niet aan de kant wil ……

​Gisteravond zat ik te kletsen met een niet nader te noemen supporter die ook vrijdag in Doetinchem aanwezig zal zijn en zelfs overwoog om het veld op te gaan bij een hernieuwde nederlaag. Omdat dit wel een forse uitspraak was, ben ik die weddenschap maar aangegaan met haar en heb haar wel aangegeven een cape om te doen en wellicht een masker op te zetten om herkenbaarheid en dus een stadionverbod te voorkomen. Ze stelde me gerust een hakbijl achterwege te laten en als eerste achter Roel Janssen en Ferhat Kaya aan te gaan :). Ik zal haar dan maar een contractverlenging in dr handen stoppen, dan heeft die hele sprintpartij toch nog enige zin.

De wedstrijd dan….de Graafschap – Fortuna Sittard. Voor mij de eerste voetbaltrip dit weekend. Vorig seizoen leken we wel aan mekaar vastgeketend en speelden we liefst 4 keer tegen elkaar, twee keer in de competitie (waar we beide keren wonnen) en twee keer in de behaalde nacompetitie (die we twee keer kansloos verloren helaas). Om nog enigszins in de sfeer van de week te blijven zullen we het maar een Oud-Hollands potje foebal noemen. Plaats van handeling is ´de Vijverberg´, een stadion waar niet veel mis mee is, alleen het uitvak vind ik persoonlijk een ramp. Het is dat we nog net niet blubblub zeggen anders was het een echte viskom. Enige hilariteit is er overigens wel, gezien de aanwezigheid van de harde kern naast ons, die ons vaak zat hun handjes en vingers laten zien over hun mooie blauwe hekwerk heen. Heel af en toe een hoofdje, maar dat is het dan ook wel.

De ploeg uit Doetinchem staat momenteel 6e op de ranglijst en gaat zich wellicht geruisloos plaatsen voor wederom de nacompetitie. Hiervoor zijn dan drie punten tegen Fortuna een must ook, aangezien de spanning omtrent die plaatsen nog best aanwezig is.  In Doetinchem droomt men wellicht weer van promotie, hetgeen in de laatste 10 jaar twee keer is gelukt. Dat men naderhand ook snel weer degradeerde ​ mag schijnbaar de pret niet drukken. In elk geval heeft men met Jerry van Ewijk een spits in huis die makkelijk het netje weet te vinden. Hij deed dat dit seizoen al maar liefst 18 keer. Tel daarnaast nog de 16 doelpunten op van de lange blonde Vincent Vermey en de conclusie mag duidelijk zijn,  Ferhat Kaya kan het best eens druk gaan krijgen vrijdagavond.

In een korte voorbeschouwing op hun eigen clubpagina laat speler Vlatko Lazic weten dat de drie punten een must zijn en dat men al vooruit kijkt naar de nacompetitie. Dé woorden die een trainer denkelijk niet graag hoort want de belangrijkste wedstrijd is de eerstvolgende dunkt me. Trainer Jan Vreman, overigens anderhalve week geleden nog aandachtig toeschouwer bij Jong Fortuna tegen jong NEC/FC Oss, wil de huid nog niet verkopen voor de beer geschoten is. Welek elf spelers aan de aftrap verschijnen is natuurlijk altijd een gok, echter ga ik eens uit van de winnende elf die afgelopen week in en tegen Achilles de drie punten mee naar huis konden nemen.

Verwachte opstelling De Graafschap . Jurjus, Straalman, van de Pavert, Pröpper, Lazic, Cavlan, Linssen, Vermey, Tarfi, van Ewijk en Vida.

Dan de bezoekers uit Sittard, waar sinds gisteravond wellicht een harde zucht van opluchting door de gelederen is gegaan. Volgens clubicoon John van Bommel zou er een akkoord zijn bereikt met een Nederlandse investeerder of een groep van Nederlandse investeerders, die de club de komende jaren naar een hoger niveau moeten gaan tillen. Hoe de invulling hiervan gaat uitzien, dat zal op afzienbare tijd gecommuniceerd worden door de club, zo is de verwachting (en de hoop). Voetballend is er in elk geval heel wat te verbeteren. Daar waar bijna twee weken geleden Volendam in eigen huis werd opgerold, zo hard ging men zelf thuis, een week later, weer onderuit tegen jong PSV, dat ook niet goed speelde, maar dodelijk effectief was. Fortuna zelf speelde een dramatisxche eerste helft, gevolgd door een best aantrekkelijk deel van de tweede helft.

Op speeldag vrijdag is het trouwens ook 1 mei, de dag van de verjaardagen van Ramon Voorn én Bob Vankan. Heren, van hieruit alvast van harte gefeliciteerd. De eerste speelt momenteel in Venlose dienst, de tweede is nog geblesseerd maar naar eigen zeggen kan hij welliocht komende week weer de training hervatten. Een knieblessuire speelde hem de laatste tijd parten. Dat zijn seizoen er voetballend op zit is natuurlijk wel jammer, we hopen maar dat er nog een kans is op eerherstel in een nieuw seizoen voor hem in het groengeel. 1 Mei trouwens ook een Duitse feestdag, want dan zijn ze over de grens allemaal vrij officieel, hetgeen wellicht goed nieuws is voor Almere City. Immers, onze grote vrienden uit ergens zuidoostelijk Limburg moeten daar vrijdagavond aantreden en ze zouden zomaar maar eens kunnen staken :).

Wie weet kan Roel Janssen vrijdag de topscorer worden van Fortuna, hij scoorde namelijk ook weer tegen jong PSV, en deze keer niet uit een penalty. Opvallend het scorend vermogen trouwens…..in de laatste 5 wedstrijden vonden we maar liefst 9 !! keer het net. Dat aantal steekt schril af bij de gehele productie over de afgelopen 36 wedstrijden. Hierin hoefde de keeper van de diverse tegenstanders slechts 30 keer te vissen. Indien Elroy Pappot fit is kan ie wellicht zijn eerste speelminuten maken na de winterstop, al denk ik niet dat er basisplek voor hem is weggelegd. De basis zal wellicht, blessures daargelaten , weer hetzelfde zijn als de laatste twee wedstrijden.

Aldus de te verwachten opstelling met Ferhat Kaya in het doel, Youri Schroyen, Dennis Dengering, Roel Janssen en Sem de Wit in de verdediging, Muhammed Mert, Jordy ter Borgh (Elroy Pappot) en Tomas Overhof op het middenveld, en Kevin Kis, Seku Conneh en Faith Turan weer in de voorhoede. Wellicht kan Jordi Briels ook nog op speelminuten rekenen.

De Graafschap – Fortuna Sittard staat vrijdag onder leiding van scheidsrechter Bax. Hij wordt geassisteerd door de heren Stuifzand en Vandeursen. Vierde official is dhr. Mulder (is dat weer onze Colina look-a-like ??)

Fortuna SC, Harald