Even voorstellen: Jorrit Smeets en Roald van Hout

Even voorstellen is een idee waarbij nieuwe spelers binnen Fortuna Sittard zich aan hun supporters kunnen voorstellen. Laat in de reacties hieronder even weten wat jullie ervan vinden en of dit nog een vervolg moet krijgen. Ik wil beginnen met het bedanken van Fortuna Sittard en de spelers dat zij hieraan willen meewerken! Vandaag trappen Jorrit Smeets en Roald van Hout af in dit nieuwe onderdeel.

Roald en Jorrit zijn beiden nieuw binnen Fortuna en willen zich graag aan de trouwe achterban van deze prachtige club voorstellen. Laten we beginnen met de 21-jarige Jorrit Smeets uit Landgraaf. Hij doorliep de gehele jeugdopleiding van Roda, hij heeft hier 14 jaar gezeten. Hij zat in een hele goeie lichting, waar ze ook meerdere malen kampioen mee zijn geworden en waarmee hij zich heeft gehandhaafd in de Eredivisie voor B en daarna voor A-junioren.

De middenvelder die eigenlijk op alle posities van het middenveld uit de voeten kan, is momenteel nog bezig met zijn studie fysiotherapie. Hiervoor dient hij nog een stage succesvol af te ronden, waarna hij zij diploma in ontvangst zal mogen nemen.

Jorrit is een linkspoot die een hele mooie trap in huis heeft en graag het spel verdeelt. Zijn favoriete positie is zodoende vlak voor de verdediging, waar hij het spel kan bepalen. Dat hij goed kan voetballen blijkt wel uit het feit dat hij in de A1 de tweede beste speler van Nederland werd. De keuze voor Fortuna Sittard was voor hem duidelijk: “er speelden op het laatste moment wel meerdere opties, maar de manier van werken bij Fortuna spreekt mij enorm aan”.

Fortuna heeft op dit moment veel jonge spelers die zich graag willen door ontwikkelen. Hoe Fortuna (de trainer) denkt deze jonge spelers te kunnen door ontwikkelen, lijkt Jorrit heel erg aan te spreken. Hij is dan ook zeer te spreken over de huidige trainer Ben van Dael. “Het topsportklimaat dat rond de club hangt, is erg hoog”, benadrukt Jorrit. De trainer heeft in de tijd dat hij hier zit veel in dit klimaat geïnvesteerd zodat spelers zich beter kunnen ontwikkelen en beter kunnen voetballen.

Hij zegt nogmaals dat er veel meer faciliteiten zijn dan menigeen denkt en dat voor de spelers alles goed is geregeld. De stap die Fortuna Sittard hierin heeft gezet is erg goed. Als voetballer wil hij vooral zoveel mogelijk minuten maken bij Fortuna. Het team wil een goed seizoen draaien en er een mooi jaar van proberen te maken. De sfeer binnen dit team bevalt het goed.

Jorrit is goed opgevangen door de groep en geeft vooral aan dat de balans binnen de groep tussen jong en “oud” erg goed is. Met de komst van de nieuwe investeerder, meneer Gün, hoopt hij dat de club wat meer rust krijgt en zegt hij dat de spelers zich helemaal op het voetbal kunnen concentreren. Zijn debuut tegen HFC Haarlem beviel hem goed. “Natuurlijk was het nog even wennen en liep niet alles zoals ik wilde”.

Hij wil nu vooral weer fitter worden en vooruitkijken naar de competitie. Hij gaf zelf aan dat er voor een oefenwedstrijd veel fans aanwezig waren en dat dit hem een positief gevoel geeft. Hij kent de fans nog niet echt, echter heeft hij louter positieve verhalen over de fans gehoord en hoopt hij dat deze ook dit seizoen weer trouw achter hun club zullen staan.

Hij wil zelf afsluiten met de woorden: “Ik hoop dat we er een mooi jaar van kunnen maken met spelers en fans. En ik hoop dat we Fortuna weer kunnen zetten waar ze horen en dat we de rust van het financiële ook op het veld kunnen brengen.”

De tweede speler is Roald van Hout. Hij is 28 jaar en is begonnen met voetballen bij de amateurs van UDI’19. Hier speelde hij op zijn 16e al in het eerste elftal. Op zijn 18e maakte Roald de overstap naar RKC Waalwijk. Bij RKC is hij 2 keer gepromoveerd naar de Eredivisie, één keer via play-off en één keer is hij kampioen geworden tegen Fortuna Sittard. Ook heeft hij met RKC de play-off voor Europees voetbal gespeeld, waar hij helaas de finale verloor van Vitesse. Daarna vertrok hij naar Sparta waar hij één keer tweede werd.

De volgende stap in zijn carrière was FC Eindhoven, hier behaalde hij de tweede en de vierde plaats, waarna weer play-offs volgden. Roald lijkt wel een garantie voor de play offs. Ook stuurde hij HBO commerciële economie. Roald heeft het prima naar zijn zin bij Fortuna. Mooi nieuws voor Fortuna, want de buitenspeler kan met zijn snelheid en passeerbeweging iets extra’s toevoegen aan een elftal.

De vrije trappen en corners zullen we hem ook hopelijk nog veel zien trappen in Sittard, met zijn tactisch inzicht kan hij ook een mooie pass geven en zijn gevoel voor diepte kan een extra dimensie zijn voor het snelle spel op de counter. Hij hoopt zelf dat hij zich nog verder kan ontwikkelen op scorend vermogen, maar hij is geen zelfzuchtige speler. Als een teamgenoot er beter voorstaat, zal hij altijd de assist proberen te geven.

Roald heeft dus een heel positief gevoel bij Fortuna en de trainer heeft volgens hem hier een heel groot aandeel in. Het spreekt hem ook enorm aan dat de club een hele mooie historie heeft, met een groot stadion dat helaas de laatste jaren niet vol zit. Hij denkt wel dat de club een hele grote achterban heeft en deze hopelijk dit seizoen weer meer naar het stadion getrokken zal worden als de spelers op het veld presteren. Hij snapt dat hierin nog een lange weg te gaan is.

De wedstrijden zullen zij vol ingaan, met passie en strijd om zo ook de club weer te laten groeien/ opbloeien. De faciliteiten rondom de club zorgen voor tevredenheid bij Roald. Vooral de samenwerking met Fitland is een erg positief punt. Hij hoopt dat het veld in het stadion er beter bij ligt als vorig jaar. De trainingsmogelijkheden zijn erg goed, want er kan op zowel gras als kunstgras getraind worden.

Bovendien: “De trainer heeft verstand van wat hij doet en weet wat hij wil.” Als speler wil hij zelf dit seizoen belangrijk worden voor dit elftal, waarbij hij hoopt veel assists te geven en goals te maken. Jonge spelers wil hij helpen in hun ontwikkeling, met de ervaring die hij al heeft opgedaan in zijn carrière. Met het team is het op dit moment in de voorbereiding nog lastig in te schatten waar ze staan, maar Roald heeft de ambitie vol voor de play-off te gaan.

Roald is al wat langer bij de spelersgroep dan Jorrit, waarbij hij aangeeft dat het in het begin nog wat wennen was. Maar hij vindt dat sfeer erg goed is en dat het een goeie groep is. De spelersgroep heeft veel potentie, meent Roald, want er staat een mix van jonge en wat oudere spelers. Er zijn veel nieuwe jongens en het groeproces heeft natuurlijk even tijd nodig.

De komst van meneer Gün is voor hem een positief punt, “De club kan nu weer vooruit en hoef niet meer elke keer te denken of ze het seizoen kunnen uitspelen.” De fans zijn voor hem erg belangrijk. “Supporters zijn altijd in grote getalen aanwezig bij oefenwedstrijden en er zijn ook fakkels.” Hij hoopt dat er bij de competitiewedstrijden veel mensen zullen komen kijken en ploeg zullen steunen. Hij wil dan ook afsluiten met het volgende: “Kom alstublieft met zoveel mogelijk mensen naar de wedstrijden kijken. Wij als spelersgroep doen ons best en ik snap best dat mensen kritisch zijn. Dat mag. Maar de spelersgroep zal altijd alles geven en proberen om er een mooi seizoen van te maken. Laten we hopen dat er zoveel mogelijk supporters komen kijken om ons daarbij te helpen.”

jesper.