Exclusief: Ogan Tarhan, geheim achter het succes (FortunaSC Magazine 14)

FortunaSC Magazine biedt iedere editie, meerdere keren per seizoen, een uniek inkijkje in en om onze vereniging én Fortuna Sittard. Voor editie 14 spraken wij exclusief met Ogan Tarhan. Wereldburger, voetbalconsultant en de motor en het brein achter het sportieve succes van Fortuna Sittard. Nadat magazines bij onze leden zijn bezorgd, zullen wij sporadisch artikelen online plaatsen voor het grote publiek.

FortunaSC Magazine 15 is in de maak. Wordt nu lid om deze te ontvangen.

Heb je een adreswijziging, geef deze dan door via ledenadmin@fortunasc.nl

____________________________ARTIKEL________________________________

Het plot is zelfs voor een Hollywood film te mooi om geloofwaardig te zijn. Niet alleen dwingt Fortuna Sittard in 2018 promotie naar de Eredivisie af, rond de jaarwisseling doen we gewoon nog mee in de Nederlandse Beker en op de ranglijst staan we keurig in het linker rijtje.  Het grote succes wordt uiteraard aan de nieuwe eigenaar Isitan Gün toegeschreven. Hij leidde de club met intelligente keuzes en duidelijk beleid binnen twee seizoenen naar de hoogste divisie. Drie werf chapeau! Wat weinigen echter weten is dat zijn vriend Ogan Tarhan de motor en het brein is achter het sportieve succes van Fortuna Sittard. Hoog tijd om de bescheiden krachtpatser in de spotlight te zetten.

Het plannen van het interview met de wereldburger Ogan  is indicatief voor het drukke leven van de  ervaren voetbal consultant. Vanuit zijn woonplaats Istanboel reist de van het voetbal bezeten Ogan Tarhan heel Europa rond. Engeland, Zuid-Europa en zeker Oost-Europa hebben geen geheimen voor hem. Minimaal drie keer per maand is hij ook in Sittard te vinden waar hij dan zoveel mogelijk wedstrijden van -de U19, U17 en U15 van- Fortuna Sittard en de tegenstanders volgt. Waar het tegen Cambuur net niet lukt, maakt Ogan voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen FC Groningen uitgebreid tijd voor een openhartig interview met de Fortuna-SC.

Ogan Tarhan: Geboren en getogen voetbal professor
Hij houdt wel van een zekere anonimiteit en bescheidenheid. Toch is dit gezien zijn succesvolle carrière maar moeilijk vol te houden. Zijn vader (Candan Tarhan) was de bondscoach van het Turkse nationale voetbalelftal, dus Ogan werd letterlijk in het voetbal geboren. Op zijn 19e werkte hij al als voetbal commentator voor de Turkse nationale televisie. Zijn achtergrond maakte hem in 2002 tot officiële persvoorlichter van het Turks nationaal elftal tijdens het WK van Korea/Japan. In die rol maakte hij voor coach Şenol Güneş ook tactische analyses van de tegenstander(s). Turkije behaalde een historisch resultaat door beslag te leggen op de 3e plaats op het WK, alwaar het werd uitgeschakeld (1-0) door de latere wereldkampioen Brazilië.

Na het succesvolle WK besluit Ogan zijn talent en passie in te zetten voor zichzelf. Hij start met een compagnon het Turkse spelersagentschap PMH Management & Consulting. Hij leert veel spelers, coaches en voetbal clubs kennen. In die tijd is hij onder andere de makelaar van Turks internationaal Burak Yılmaz. Deze periode legt hem qua persoonlijke en financiële ontwikkelingen geen windeieren.

Het succes zit deels in zijn vermogen om betrouwbare -vaak data gedreven- analyses te maken, maar zeer zeker ook in het onderhouden van een authentieke, -vaak zelfs vriendschappelijke- relatie. Zijn expertise groeit dan ook langzaam maar zeker naar coaching, mentoring en het geven van adviezen aan spelers en trainer. Hij wordt meer en meer een voetbal consultant. Totdat Isitan Gun hem in 2016 belt en hem uitnodigt zijn ultieme droom te realiseren:  een eigen club succesvol maken!

Succes van Fortuna Sittard is geen toeval
Tarhans jeugdvriend Necdet Ergezen neemt zijn rol over als eigenaar van PMH Management & Consulting zodat hij zich volledig kan richten op zijn nieuw doel: Fortuna Sittard. Het eerste contact met de club was warm, maar het was ook wel ff schrikken. “De technische situatie en de condities waaronder er gepresteerd moest worden waren erbarmelijk slecht, eigenlijk was er helemaal niks” aldus Ogan. “Niettemin hebben we ons over de sportieve toekomst van de club nooit enige zorgen gemaakt. Mijn netwerk is zo groot dat ik veel talentvolle spelers in elke gewenste kwaliteit,- en prijsklasse ken en weet te benaderen” vervolgd Ogan overtuigend.

Op de vraag aan welke talent hij veel plezier heeft beleefd is het antwoord direct: Perr Schuurs. Ogan herkende onmiddellijk het talent van de toen 16-jarige jeugdspeler.  Met zijn coachingsvaardigheden, kennis van de spelersmarkt en jarenlange ervaring investeerde hij niet alleen in de carrière van Perr, maar ook wist hij zo veel waarde voor de club te realiseren. Isitan Gun daarover: “Tijdens de onderhandelingen over de transfer van Perr Schuurs naar Ajax heeft Tarhan voor ons een zéér goede deal behaald. Hij heeft er meer dan het driedubbele uitgesleept van wat sommigen bij de club vooraf hadden ingeschat.”

Inkomende transfers. In de afgelopen periode werd de selectie verstrekt met 23 nieuwe aanwinsten waaronder  Finn Stokkers, Djibril Dianessy, Lisandro Semedo, Stefan Askovski, André Vidigal, Miguel Santos en Aykut Özer in het vorig seizoen en dit seizoen Alexei Koșelev, Branislav Ninaj,  Alessandro Ciranni, Mark Diemers, Michael Pinto, Ahmed El Messaoudi, Andrija Novakovich, Áron Dobos,  Amadou Ciss, José Rodriguez  en Lazaros Lamprou. Een lijst waar je U tegen zegt. Hoe kan het zijn dat Fortuna Sittard met zo weinig middelen toch zo succesvol is op de transfermarkt?

Ogan: “Naast een wereldwijd netwerk hebben we een professioneel proces dat van analyse tot besluitvorming leidt. Ik geef sturing aan de scouts van Fortuna Sittard en iedereen mag spelers en talenten aandragen. Daarna gaan we met behulp van informatie, data-analyse en specifieke checks op mentale en fysieke eigenschapen een speler grondig analyseren“

Ogan is in zijn element als het over talent gaat en vervolgt in zijn met Turks accent doorspekt Engels: “belangrijk is om ook het mens deel van spelers goed te begrijpen. Sommige spelers hebben heel veel potentieel, maar zijn door omstandigheden vastgelopen. Wij kunnen die spelers een kans op “persoonlijke revanche” geven, zodat ze na een goed seizoen bij ons weer een stap verder kunnen zetten in hun ontwikkeling. Todd Cantwell was daar een goed voorbeeld van, maar ook Alexei, Lazaros en José zijn spelers die bij Fortuna Sittard kunnen laten zien wat ze echt kunnen.

Na de technische analyse maak ik de eindbeslissing. Door deze gestandaarde aanpak kent iedereen zijn rol en sluiten we fouten en toeval zo veel als mogelijk uit. Natuurlijk kan het wel eens tegen vallen, soms aarden spelers niet lekker of krijgen ze een onverwachte tegenslag (blessure), maar we weten dat we met deze beproefde methode boven gemiddeld goed scoren. Ons succes is zeker geen toeval!”

“We zijn pas  halverwege waar we willen staan”
Het interview wordt soms onderbroken door binnenkomende telefoontjes of appjes. Nieuwe spelers vragen we ons heimelijk af?  Eigenlijk zijn we wel benieuwd naar de ambitie van Ogan als voetbal consultant, als mens en wat vindt hij dat de ultieme doch haalbare doelstelling van de BVO Fortuna Sittard moet zijn?

Ogan is open over de ambities. Meerdere malen herhaalt hij echter ook dat we met beide benen op de grond moeten blijven staan en dat resultaten behalen alleen met hard werken kan. “Onze doelstelling is in de eredivisie te blijven. Beter mag, slechter eigenlijk niet. Het team presteert nu best goed en Isitan en ik zijn tevreden waar we nu staan. De sfeer en teamgeest zijn prima en de resultaten dus ook. Ik denk dat er nog meer potentieel in deze spelersgroep zit, dus ik kijk met veel vertrouwen uit naar de 2e seizoenshelft”.

Hij laat weinig los over concrete versterkingen, maar de strategie is duidelijk: door-selecteren. “Bij elke transferperiode willen we het niveau van onze spelersselectie verhogen. Dat kan door afscheid te nemen van spelers die niet goed genoeg zijn voor Fortuna Sittard, maar uiteraard ook door het gericht aantrekken van betere spelers. Onze focus is daarbij altijd op middellange termijn gericht. Het korte termijn succes is namelijk minder relevant dan de algemene groei van de club.”

De algehele visie achter het project Fortuna Sittard is dan ook om de club op alle facetten weer gezond te krijgen. “We zijn zeker nog niet stabiel genoeg, ik denk dat we nog 3 a 4 jaar nodig hebben om het gewenste doel te bereiken.” Hoe dat doel er concreet uit ziet? “We willen dan een club worden als FC Utrecht en Vitesse, clubs die op alle facetten volwassen zijn en die met enige regelmaat mee kunnen doen voor Europees voetbal. “

Ook over zijn persoonlijke doelstelling is Ogan openhartig.“ Ik werk en leef voor Fortuna Sittard, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Ik zie de club bijna meer dan mijn eigen familie, maar Fortuna Sittard zie ik dan ook als mijn familie” glimlacht hij trots.  Wellicht dat ik ook in de toekomst officieel medeaandeelhouder ga worden, waarom ook niet hè“, glimlacht hij.

De serieuze ondertoon is echter duidelijk hoorbaar. Hier praat een man die zich mede-eigenaar voelt en die er alles aan doet om succesvol te worden. Net zoals zijn vriend Isitan Gun is Ogan Tarhan begonnen aan een project dat minimaal 5 a 10 jaar beslaat, waarbij er zeer uitdagende maar in hun ogen haalbare doelen geformuleerd zijn. Met passie, vakkennis, ervaring, netwerk en tomeloze inzet zijn ze samen met hun nieuwe vrienden in Sittard aan een reis begonnen die hun ultieme droom moet gaan realiseren, het neerzetten van een stabiele, succesvolle voetbalclub met af en toe een piek met Europees voetbal.  Blijft het een mooi droom, een Hollywood script voor de opvolger van Moneyball of gewoon een goed doordacht plan dat gaat lukken? We gaan het zien. Nao Veure!

 

Geef een reactie