Fans Fortuna Sittard eredivisie waardig!

Het is al vaak gezegd en geschreven. De loyale supporters van Fortuna Sittard hebben de Limburgse ploeg in de slechte tijden erdoorheen gesleept.  Natuurlijk is de overleving en met name de herrijzenis van Fortuna Sittard een prestatie van velen geweest, maar het is overduidelijk dat de fans de club bestaansrecht en heel veel sfeer hebben gegeven.

De uitvak sfeer is al jarenlang legendarisch te noemen.  Met enkele honderden fans reizen de Fortunezen met bussen en waar mogelijk met auto’s de club achterna. Een compliment gaat hierbij uit naar de vele vrijwilligers van het Fortuna Sc bus comité die dit jaar tienduizenden uit-tickets en de uitwedstrijden hebben geregeld. Hoogtepunt was natuurlijk Utrecht uit (1200-1800 man), maar ook de “normale” away games naar bv Telstar, Emmen, Eindhoven of Volendam zijn bij Fortuna Sittard een garantie voor een sfeervolle avond. Vanaf de 1 e minuut neemt het uitvak namelijk de regie in het stadion over en rollen tot aan het laatste fluitsignaal de geel-groene klassiekers over het veld richting de thuisvakken.

Thuis is de sfeer de laatste jaren ook steeds beter geworden. Ondanks de uitdaging om zo’n groot stadion een vol “gevoel” te geven lukte het de Ricksen side dit jaar veelvuldig om een  “ouderwets Baandert gevoel” te krijgen , zoals dat dan heet in fan vak jargon.

Vaak wordt daarbij vergeten dat in de eredivisie tijden van Fortuna Sittard er gem 4200 mensen op de tribune zaten en dat we ook in de Baandert voor een dikke 500 fans in de mist naar een thuiswedstrijd zaten te kijken. “Vroeger was alles beter”, maar dat geldt toch niet voor dit seizoen.

Met het opschuiven van de sfeergroep / TGV naar het midden van de Ricksen side werd een goede stap gezet naar betere sfeer. Op tv-beelden zag je ineens een vollere Ricksen side en het gezang en daarmee de connectie naar andere (deel van de) tribune(s) s werd beter.

Langzaam maar zeker, met name ook door het sportieve resultaat- werd de Ricksen side voller en voller. Mooie sfeeracties, langdurig gezang en prachtige sfeer deed de laatste twijfelaars overhalen.  Het resultaat is bekend: een volgepakte Ricksen side met een heerlijke, een tikje Engels aandoende sfeer.

De promotiewedstrijd tegen Jong PSV was geen uitzondering op dit beeld. Sterker nog, het was een bevestiging van de belangrijke rol die de fans spelen in het eredivisie-waardig worden van de club. De TGV maakte een schitterend hommage aan / van Perr Schuurs, die met zijn hand op het logo en hart de trouw en liefde voor onze club wil benadrukken. Deze houding staat symbool voor de prachtige en succesvolle teamgeest. Prima keuze en magnifieke uitwerking van TGV aldus.

Net zo fraai was eigenlijk wat de fans niet hebben gedaan. De Club had de fans namelijk verzocht niet het veld te betreden en geen vuurwerk af te steken op de tribunes. De Fortuna groepen, waaronder ook weer vele Genkies, hielden zich keurig aan die afspraak. Dat verdient een groot compliment aan de fans, want het was zeer verleidelijk om na 16 jaar letterlijk en figuurlijk eens lekker te knallen. Dit werd uiteindelijk toch nog gedaan op het fanplein, waar de vrijwilligers van Fortuna SC een waar fan dorp hadden gebouwd. Tot diep in de nacht vierden duizenden fans de promotie. Het werd een ongekend mooi feest waar spelers, fans en club met veel trots en met een uitstekend gevoel op terug kijken.

Zo lieten de fans op de laatste competitiedag in ieder geval zien dat zij klaar zijn voor de eredivisie. Laat de wedstrijden tegen VVV, Feyenoord, PSV maar komen…maar eerst nog  ff feesten!