fan(s) onschuldig weken vastgehouden.

De perschef van de Politie Limburg maakte overuren na de derby tegen Roda jc. Met ogenschijnlijke slagvaardigheid werd direct melding gemaakt van 29 aanhoudingen. Als toetje werd ook een youtube filmpje van het “hek incident” via twitter de wereld ingezonden. De regels over functionaliteit (met welk doel?) en privacy maar ff negerende. De PR machine moest haar werk doen na het eerder blamerende politie optreden tijdens de thuiswedstrijd van Mvv. Een totaal falen van de politie destijds waarbij er onder aan de streep nul straffen aan de schuldige agenten en beslissers zijn uitgedeeld.

Terug naar de derby tegen Roda jc. Een relatief grote groep bezoekers op de kersverse Ricksen-Side stoort zich massaal aan de Roda fans die op Oost en de Hoofdtribune zitten. Het wordt als zwaar provocerend gezien dat de grote concurrent zich publiekelijk niks van de combi regels aantrekt. Fortuna Sittard en de Politie Limburg laat de roda fans echter zitten en nadat deze na de 0-1 (> Vak Oost) en 0-2 (Vak A)) ook nog openlijk gaan juichen breekt er iets in de discipline. Mi totaal onnodig en fout gedrag is het gevolg. Er wordt dreigend met hekken gerammeld, een poortje springt zelfs open, een aardig beschonken ‘langharige’ wordt de moshpit ingeduwd en een drietal ninja’s vinden het nodig met broekriemen op de ME in te moeten slaan. Zinloos, dom en oh zo frustrerend voor al die bezoekers, vrijwilligers en Fortuna fans die er wel iets moois van wilde maken. Het zag er op de youtube beelden allemaal best spannend uit, maar de fysieke schade viel ogenschijnlijk gelukkig (relatief) mee. Aan de overkant werd in het Roda vak overigens het geweld nog eens dunnetjes over gedaan. Ook daar moest de ME ingrijpen, maar daar werd het uitvak wel door de bezoekers grondig vernield. Niet dat het maar iets uitmaakt, maar de aangerichte schade aan het Fortuna Sittard stadion door “Roda” supporters is groter dan de schade die Fortuna fans” hebben aangericht, maar goed..de Limburgse persmachine staat daar natuurlijk niet bij stil. Het is immers “hot” om Fortuna Sittard fans als tuig in de media neer te zetten.

Terug naar de 29 aanhoudingen. De politie heeft over haar houding en professionaliteit in het veld die dag meerdere complimenten gehad. Ook van mij en die woorden wil ik nogmaals onderstrepen! Al snel bereiken mij echter ook berichten dat de 29 aangehouden fans tamelijk willekeurig buiten het stadion zijn opgepakt. (verdacht van opruiing, fietsendiefstal, etc.) Zelfs bij de laatste paar verdachten -die enkele dagen in voorarrest hebben gezeten- zouden aantoonbaar onschuldige stadionbezoekers bij zitten. De verontwaardigende kreten (en mails) van de moeder van een van de minderjarige kids die langer dan drie dagen heeft vastgezeten staat in mijn geheugen gegrifd.

Goed. Het is niet aan de media, politie, Fortuna Sittard en zeker niet aan mij om rechtertje te spelen.Daarvoor hebben we rechters in dit land.  De politie Limburg heeft na intensief speurwerk een hoofdverdachte weten te herleiden. Schijnbaar een “Don Corleone” van Sittard of op zijn minst dan iemand die verdacht wordt van “poging tot doodslag”, want hoe kun je anders het voorarrest van 5 weken (!) rechtvaardigen? De politie en de media wist het dan ook 100% zeker!  Deze Don Corleone, de 27 jarige hoofdverdachte van alle ellende, is vrijdagmorgen echter door de rechtbank op alle punten vrijgesproken. De man uit Susteren zat al vijf weken vast en is meteen vrijgelaten. U leest het goed..5 weken onschuldig vastgezeten. Wat moet je in Nederland doen om 5 weken celstraf te krijgen?  U kunt tegenwoordig beter jihadist zijn dan Fortuna Sittard supporter. Kunt u zich voorstellen wat dit met u leven doet? Familie die u als hooligan ziet, de werkgever die mogelijk het contract met u heeft beëindigd? De advocaat van de vrijgesproken man gaat zich dan ook terecht beraden over een fikse schadevergoeding!!

Denkt u dat er na het moedwillig beschadigen van iemands imago en (werk)leven er openlijke excuses gaan komen? Een kaartje? Een bloemetje? Een belletje? Of denk u net als mij dat de 29 fans -waarvan hun schuld niet bewezen is- al een stadionverbod hebben gekregen omdat er regeltjes zijn gemaakt die nul rekening houden met context. cq de werkelijkheid. De derby heeft naast te veel ellende ook veel leerervaringen opgeleverd, Hopelijk is er een van dat mensen onschuldig zijn totdat het tegendeel is bewezen.

op persoonlijke titel.
webmaster Kiprich

“Doch die alles, was anders ist, stört, die mit dem Strom schwimmen, wie’s sich gehört, für die Schwule Verbrecher sind, Ausländer Aussatz sind, brauchen wer, der sie verführt. Denn dann rettet keine Kavallerie, und kein Zorro kümmert sich drum. Der pisst höchsten ein “Z” in den Schnee und fällt lallend vor Lässigkeit um: ”