Fortuna met lege handen na horror 2e helft.

Op een druilige zondagochtend vertrokken ruim 300 Fortunezen naar een van de verste uitwedstrijden die de eredivisie te bieden heeft: FC Emmen tegen Fortuna Sittard. Een wedstrijd affiche dat drie jaar geleden voor onmogelijk werd gehouden in de eredivisie. Beide ploegen mogen dan niet groot(s) zijn, punten pakken van Feyenoord Rotterdam deden de beide staartploegen wel. En er waren nog wel meer overeenkomsten, net zoals Fortuna Sittard heeft ook FC Emmen een nieuwe selectie samengesteld met veelal niet-Nederlands talent. Ook in Emmen moet men immers met elk dubbeltje leren omgaan en ook daar wordt dus het vizier gezet op talentvolle jongens, al dan niet met een klein krasje.

Terug naar de wedstrijd. Het meest belangrijke is op voorhand natuurlijk wie de punten gaat pakken. De winnaar heeft namelijk minimaal een extra wedstrijd rust in de tent, de verliezer weet dat er simpelweg meer druk op de volgende wedstrijd zal zijn. Voor Fortuna Sittard is het daarnaast ook de wedstrijd die moet laten zien of het lek boven is. Tegen Ajax (45 min), Vitesse (75 min) en Feyenoord (90  min) werd zeer behoorlijk -op de counter- gespeeld, maar thuis tegen Sparta viel het creatieve deel weer net tegen. Trainer Ultee gaf voor de wedstrijd dan ook ruiterlijk toe dat het ook voor hem een test is om te zien hoe stabiel zijn ploeg nu eigenlijk is.

Het goede nieuws, overigens ook aan beide kanten, is dat de ziekenboeg langzaam aan leeg begint te lopen. Bij Fortuna betekende het dat Angha weer centraal in de verdediging startte met Ninaj, ondersteund door Cox (links) en Essers (rechts). Die laatste geniet dus de voorkeur boven Passlack of Harries op die positie. De Duitser speelde dan wel op het middenveld, samen met het duo Diemers en Smeets en uiteraard de bruggenbouwer Telfaldet (tekie). Voorin het duo Sambou en Ciss die beiden een prima prestatie tegen Feyenoord op de mat wisten te leggen.

De opening van het staartduel begon voorzichtig. Emmen zette minder druk dan verwacht en via redelijk combinatievoetbal wist het middenveld van Fortuna Sittard het duel lamgzaam maar zeker onder controle te krijgen. Het leidde in de openingsfase tot een kopballetje van Ninaj en een net-niet penalty duel in de zestien van Emmen.  Omdat Emmen niet echt wist te imponeren ging Fortuna Sittard wat opportunistischer spelen. Uit een van de aanvallen kreeg Sambou na een mooie pass van Angha de bal op de linkerflank, alwaar hij randje zestien tamelijk simpel zijn directe tegenstander passeerde en met een heerlijke uithaal de bal in de verre hoek wist te plaatsen: 0-1!! Het uitvak ontplofte. Lekkerrrrr

Na de goal een zelfde wedstrijdbeeld. Emmen verrassend slordig en onmachtig in het balbezit en Fortuna Sittard met de dreiging. Ciss kwam oog in oog met de keeper en Tekie kon in de 22e minuut vrij op doel schieten. Beiden doelpogingen miste net de finesse om de 0-2 op het bord te krijgen. Diemers was na een half uur spelen nog het kortste bij een 2e doelpunt. Op randje zestien mikte hij de bal in hoek, maar de Emmen keeper wist met een reflex het leer uit het doel te houden.  Een paar minuten later mocht Diemers het nogmaals proberen en ook deze keer miste het schot te weinig venijn. Jammer, want met die bal had hij zichzelf en de ploeg veel plezier kunnen doen. Vlak voor rust kreeg Sambou tot slot de kans -na een schitterende pass van Cox- om de belangrijke 2e treffer te maken. Oog in oog met de doelman miste ook hij echter. Zonde! Deed Emmen dan helemaal niets in de eerste helft? Nope. Een prima eerste helft van Fortuna Sittard dus!

De 2e helft bleek echter geen schijntje te zijn van de eerste helft. Emmen speelde scherper, fanatieker en met meer geloof. Dit resulteerde in de snelle gelijkmaker. Het rechter blok werd overlopen en via een strakke voorzet kon de inkomende Emmen spits met zijn ogen dicht inkoppen. Het zorgde voor een boost in het Emmen kamp dat  vervolgens een aantal kansen wist te creëren. Fortuna Sittard hield echter stand, maar met pijn (letterlijk) en moeite. Vlak voor tijd viel dan toch de treffer waar iedereen op vreesde. Een individuele actie van zo’n buitenlands talent, maar ook die tellen. Met nog 6 minuten verlenging wist Fortuna Sittard nog drie open kansen te creëren. Ciss miste echter met het hoofd en met zijn voeten en ook Passlak zag zijn inzet net naast de verkeerde kant van de paal verdwijnen. De verdiende gelijkmaker weigerde maar te vallen, waardoor Fortuna Sittard zich zelf ernstig te kort doet.

Fortuna Sittard laat daarmee de kans liggen rust in de toko te krijgen. De eerste helft geeft zeker moed en biedt perspectief op beter. Tegen Feyenoord gingen 4 van de 5 kansen erin, tegen Emmen ging er slechts 1 van de 8 grote kansen in. Onder aan de streep gaat het echter wel om de punten en die gingen naar Emmen, wij niet. Damm.