Fortuna Sittard morele winnaar na gelijk spel in “dying seconds”

Het duel tussen twee ploegen die vorig jaar nog in de eerste divisie acteerden, eindigde in 3-3. Fortuna knokte zich na een 3-1 achterstand tegen beter weten terug in de laatste tien minuten. In de blessuretijd kopte de Spanjaard José Rodríguez de Sittardenaren naar een welkom punt. Wat een thiller.

Het was nog donker toen de eerste fans zich melden voor de lange busreis naar het Noorden van het land. Bijna 300 helden deden het echter toch. Om 10 uur kwamen ook zo’n 40 fans op  de markt bijeen om samen met spek & Ei en uiteraard gepast gerstenat de wedstrijd te beleven. Het werd een ongekende dag, maar wel met heel veel hartverzakkingen.

De eerste helft was namelijk dra-ma-tisch. Daar waren vriend en vijand het wel over eens. Het was FC Emmen dat uit een van de handvol mogelijkheden de score opende, weliswaar door een eigen goal van Fortuna Sittard. Onze keeper zag er overigens ook niet helemaal joviaal uit bij die goal. Ruststand 1-0 en meer valt er niet over die helft te zeggen. Na rust moest het roer om, dat was duidelijk.

Na rust werd de veldbezetting aanvallender mede door de komst van de griekse aanwinst Lamprou. Die viel op de linkerflank uitstekend in en door een algeheel verbeterende voetbal instelling creëerde Fortuna Sittard ook voor het eerst een aantal goede mogelijkheden. Het was echter Emmen die randje buitenspel de 2-0 kon maken en op dat moment leek het doek gevallen. Pijnlijk, want van Emmen mag je niet verliezen.

Fortuna gaf zich echter niet gewonnen en nadat invaller Lazaros Lamprou een dramatische pass van Veendorp onderschepte, stelde de Griek Semedo in staat 2-1 te maken. Fortuna leek zich op te maken voor een slotoffensief, maar Emmen sloeg razendsnel toe. Bannink werd na een counter diep gestuurd en passeerde Koselev voor de derde keer (3-1). Zucht.

Heel Emmen kwam niet bij van het lachen en het “ze gaan janken in de bus”  werd fanatiek door de Drentenaren ingezet. Flauw voor de fans die de barre tocht hadden gemaakt, maar het tekende de opluchting van de thuis fans die eindelijk een thuisoverwinning gingen meemaken.

Kevin Hofland deed wat die doen moest. Hij wisselde een middenvelder voor een spits. Die keuze pakte goed uit want de ingekomen Stokkers prikte hem binnen enkele minuten binnen en met nog een dikke tien minuten te spelen leek warempel een gelijkspel nog mogelijk!!  In de slotfase wist Emmen het spel echter -helaas- dood te maken.

Toen in de 91e minuut er nog een vrije trap door Fortuna Sittard genomen mocht worden wist elke voetballiefhebber dat dit nog de enige mogelijkheid op een goal voor Fortuna zou zijn. Diemers achter de bal, een heerlijke krul en het beest Rodríguez  klopte zijn directe tegenstander waarna de bal steenhard achter de verbouwereerde keeper verdween: 3-3.  Oer geluiden waren in Emmen en Sittard hoorbaar…. 3-3….. laten we er van genieten (maar hopelijk ook heel veel leren)

 

3-3 ziet er zo uit….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

8 thoughts on “Fortuna Sittard morele winnaar na gelijk spel in “dying seconds”

 1. Wat een slechte eerste helft weer, Emmen kon doen en laten wat het wilde. Ze misten flink wat felheid en concentratie. Tweede helft knokken ze in ieder geval wel voor het punt. Doodzonde dat heel snel de 3-1 valt. Lamprou viel weer goed in. Wellicht eens een echte 4-3-3 proberen? Met Diemers centraal achter de spits en lamprou op links.

  Wat wel verwijtbaar is, is dat Fortuna nu niet vanuit hun eigen kracht durfde te spelen. Dat deden ze tegen Ajax namelijk wel.

 2. Eerste helft dramatisch qua instelling, vrijwel niets goed gedaan.
  Tweede helft dan weer de standaard blunders achterin, maar wel met goed moreel weer drie keer gescoord.
  Keeper: wat mij betreft özer weer terug op doel, Koselev maakt geen grote blunders maar overtuigd ook nauwelijks. Al vind ik nog steeds dat er op basis van vorig seizoen überhaupt nooit aanleiding is geweest om Özer te vervangen.
  Rechtsback: Ciranni kan alleen voorzetten geven en voor de rest niets, zowel het verdedigen als uitverdedigen is dramatisch. Essers heeft vorig seizoen lang genoeg bewezen een degelijke back te zijn en mag wat mij betreft weer de vaste rechtsback worden.
  Centraal: Dammers houdt zich met pijn en moeite nog enigszins staande; Ninaj bakt er werkelijk geen klote van. Wat een totale miskoop is dat, die is bij Lokeren al volledig mislukt en dat lijkt hier ook te gaan gebeuren. Heerings is op snelheid natuurlijk erg kwetsbaar; Ramirez hebben we nog totaal niet gezien (kan die er dan ook zo weinig van?).
  Linksback: Ospi zakt compleet door het ijs, wat te verwachten viel daar hij er in de eerste divisie al weinig van bakte. Pinto is wel beter, maar ook niet foutloos. Probleempositie vermoedelijk.
  Middenveld draait aanvallend goed maar verdedigend ook niet. Smeets laat wel een stijgende lijn zien.
  Aanvallend: voornamelijk probleem op linksbuiten, waar Diemers niet uit de voeten komt. Lamprou lijkt mij wel een kans te verdienen tot Dianessey herstelt is.

 3. Fortuna mag de handjes dichtknijpen na dit gestolen punt, ik vind het zwak om te zien dat ze het laten afweten op felheid en beleving!!
  We zijn nu alweer in de 8e competitive wedstrijd en hebben iedere keer achtergestaan (Behalve Willem II 1-0 voor), onze defensie is toch enorm kwetsbaar, krijgen veel te veel doelpunten tegen.
  Ik denk niet dat het zo zeer aan een systeem ligt, waarom tegen PSV en Ajax wel dat over mijn lijk mentaliteit?
  Fortuna moet het iedere pot hebben van een grote portie inzet en als collectief strijden, alleen zo komen we tot resultaat! Kwalitatief hebben we best spelers erin lopen die echt wel kunnen voetballen en het verschil kunnen maken.

  Kosolev zou van mij vervangen mogen worden door Özer , die straalt veel meer rust uit.
  Dammers wekelijks de motor en sterke kracht.
  Ciranni zou van mij vervangen mogen worden door Essers (vorig seizoen ondanks zijn jeugdige leeftijd laten zien een geode back te zijn, wordt nu afgstraft wegens een collectief fallen uit bij ADO)
  Ninaj vind ik nog onze beste CV naast Dammers maar moet zijn foutjes eruit halen.
  Ospi of Pinto maakt geen verschil, komen beide te kort met name verdedigend.
  Smeets is groeiende maar moet meer de verbindingsspeler worden tussen verdedigig en middenveld.
  Rodriquez verwacht ik iets meer van, zit wel veel voetbal in…..
  El Messaoudi een echte aanwinst, wekelijks 1 van de beteren.
  Diemers moet echt achter de spitsen spelen, een topper voor ons maar moet nog wat meer laten zien.
  Novakovich top spits.
  Semedo laat hem lekker staan, vorig jaar stonden we op de banken vanwege zijn acties, dus geef hem het vertrouwen.

  Inzet inzet inzet

 4. Ik vind ons helemaal niet de morele winnaar. Het punt in blessuretijd verbloemt de dramatische pot voetbal.

  Wat mij betreft begint alles met de wedstrijdinstelling. Waarom zo twijfelachtig beginnen tegen een armoedig Emmen, hoe analyseren wij onze tegenstanders? De verdediging werd in de eerste helft compleet overlopen over de rechterflank. Daar kan Ospi weinig aan doen, ons middenveld lijdt telkens opnieuw veel te gemakkelijk balverlies en staat vervolgens niet in positie om dit op te vangen. Het moet veel functioneler, Diemers heeft die tierelantijntjes in z’n spel ook helemaal niet nodig.

  Verder leek er geen idee achter te zitten, resulterend in vrijwel geen enkele uitgespeelde aanval. Het is prijzenswaardig dat we opnieuw weten terug te komen van een achterstand, met het scorend vermogen zit het ook wel goed.

  Al met al een teleurstellende middag. Nu de kop leegmaken en de Graafschap over twee weken opvreten!

 5. Waarom begint Diemers altijd van links?
  Daar komt hij toch niet tot zijn recht…
  Op het moment dat er wisselingen komen en hij meer achter de spits/in de as speelt is hij toch veel bruikbaarder.

 6. Als we durven te voetballen, zijn we veel sterker! Als je tegen Emmen gewoon was gaan voetballen en hun onder druk zou hebben gezet, waren het drie punten geweest. Is het de verkeerde tactiek of durft het elftal het zelf niet en voeren ze het dus niet goed uit.

  1. Helemaal mee eens Maurice. Gelet op de eerdere uitwedstrijden, muv NAC, zou ik stellen dat ze niet durven te voetballen. Ditzelfde zei Hofland ook in de media.
   Geen idee wat dit is? Onder de indruk van stadions en publiek op vreemde bodem? Meer druk in uitwedstrijden? Zeg het maar.
   In mijn ogen doen ze zichzelf echt tekort als ze zo angstig voetballen.
   Natuurlijk is het ook zo dat de thuis spelende ploeg vaak met meer bravoure speelt. En ik merk dat Fortuna het lastig heeft tegen ploegen die met overtuiging veel druk naar voren zetten (wat dus vaak gebeurd als ze uit spelen). Dus het een zal wel met het ander verband houden lijkt me.

   1. helemaal mee eens…wat ook mee speelde was het feit dat er geen “vleugelspelers” zichtbaar waren….geen aanspeelpunten op de vleugels en dus geen dreiging naar voren…Semedo kroop altijd naar Nova toe en stonden alletwee op een eiland…..veel meer pressen en durven te spelen

Geef een antwoord