Fortuna pakt punten en vertrouwen: 0-1

Na een zomer vol met dikbetaalde voetballers, clowns op de tribunes en verfspuitende scheidsrechters konden we eindelijk weer uitzien naar het echte voetbal: het club voetbal. Fortuna Sittard, de trotse Limburgse BVO uit het Zuiden van het land mocht het seizoen gaan beginnen bij het stugge en net zo trotse Helmond Sport. Een team dat in de voorbereidingsfase behoorlijk indruk maakte tegen oda jc en RKC. Het niveau van Fortuna Sittard kon eigenlijk niemand inschatten, wat wel duidelijk op voorhand was dat er weinig gescoord zou gaan worden. Beide teams zagen namelijk hun voorhoede weglopen zonder daar echte vervangers voor terug te krijgen.

Ook op voorhand was al weer duidelijk dat het spelletje “supporters pesten” gewoon door gaat. In Nederland hebben we 62 wetten die zogenaamd voetbalgeweld kunnen beteugelen. We hebben de zwaarste wet van heel Europa op dat gebied en ons werd door de politiek beloofd dat in ruil daarvoor de gewone fans ook gewoon de wedstrijd kunnen volgen. Helmond Sport dacht daar weer eens anders over en de eerste verplichte combi kon alweer op de list-of-shame  bijgeschreven worden. Schan-da-lig. Een dikke boe voor de overheid die geen bal snapt van voetbalbeleving. Een nog dikkere foei ging naar het bestuur van Helmond Sport. Zij weigerden onze fotograaf  van de officiële supportersvereniging. Nog nergens vertoont, maar in Helmond kan het blijkbaar. FOEI!!!!!!!

Als je als verantwoordelijke zo kinderachtig met je klanten om gaat kun je het ook terug krijgen ook. Een deel van de fans besloot de niet te begrijpen combi te omzeilen en ging op de thuistribunes zitten. Zo gezegd, zo gedaan. Rond de klok van drie werd in Café de Linden de Amerikaanse Pale Ale eens geproefd en volmondig goed gekeurd. Een aantal vaasjes en wat mens-erger-je-niet spelletjes later konden we vertrekken naar Helmond, het stadje dat door de inwoners ook wel liefkozend “Helle-mond”wordt genoemd. Binnen een uurtje reden we het pittoreske stadje binnen en uiteraard besloten we in het mooiste Helmond Sport cafe (http://www.muziekcafehelmond.nl/) te gaan zitten. Een heerlijk café met goede muziek, dito bier en lekker sfeer. Hoezo combi? Lekker ouwehoeren met de supporters van de tegenstander is een essentieel onderdeel van het voorkomen van geweld en het bevordert de leuke sfeer. Je leert elkaar immers kennen en waarderen. We zouden er subsidie voor moeten krijgen!. Deze wijsheid is echter niet besteed aan de door de burger betaalde pluchezitters.

Na een aantal heerlijke Belgische pinten gingen we op zoek naar het stadion. De auto eenvoudig en gratis voor de kantine parkeren en op zoek naar een leuk thuis vakje. Het zat ons mee want een vriendelijke meneer gaf ons direct vier kaarten voor Vak-P. Hij had mijn Fortuna jasje blijkbaar niet herkend :). We maakten er graag gebruik van en ipv moeilijke stewards had Helmond een aardige dame bij de poort staan die gratis zakken pittige chips uitdeelde. Heerlijk. Gratis kaarten en een gratis zak chips. Ik was benieuwd of het bier en drie punten ook gratis zouden zijn :).

Om klokslag acht uur begon de eerste wedstrijd van Fortuna Sittard in een treurige ambiance. De Goden moesten blijkbaar ook huilen van zoveel bestuurlijk gepruts op aarde want het bleef regenen. Door de regenbuien heen konden we zien dat het uitvak traditioneel lekker vol zat met 220 man. Verder zagen we dat er op het veld ook eigenlijk niet zo veel veranderd was. Bij Fortuna stonden er ten opzichte van vorig seizoen drie nieuwelingen in het veld: Jasper Waalkens overgekomen van FC Eindhoven, Dennis Dengering van PSV en Seku Conneh van Almere City. Voor de rest louter bekende gezichten. Het grote gemis in deze natuurlijk voorin, door het vertrek van Aziz Khalouta, Patrick N’Koyi en Gevaro Nepomuceno mocht de A jeugd spits van Almere het gaan proberen tegen Helmond.

Desondanks kreeg het publiek een aantrekkelijke wedstrijd voorgeschoteld. Beide ploegen wilden in hun eerste duel niet verliezen. De beste kans in de beginfase was voor Helmond Sport. Sterker nog: Ferry de Regt scoorde omdat doelman Ferhat Kaya de bal losliet. Scheidsrechter Otto keurde de treffer echter af. Niet alleen de thuisploeg kreeg kansen, ook Fortuna. Seku Conneh leverde een slap schotje af waar Wouter van der Steen geen moeite mee had. Een schot van nieuweling Jasper Waalkens en een kopbal Ramon Voorn troffen ook geen doel door goed ingrijpen van de doelman. Fortuna werd tegen het einde van de eerste helft wel sterker nadat het een goede fase van Helmond had overleefd. Vlak voor rust schoot Jeffrey Vlug naast.

In de rust konden de spelers de thee gaan drinken. Ik besloot de prachtige kantine van Helmond met een bezoekje te vereren. Lekker Bavianen pils en in een kantine met schitterende graffiti. petje af voor deze kantine. Een beetje jaloers zocht ik even later weer ons vakje op. De Hk groette vriendelijk. Het prachtige Fortuna jasje van Maatjes zorgde blijkbaar voor veel vriendelijkheid 🙂 We gingen er eens goed voor zitten. Fortuna kwam echter matig uit de rust. Helmond Sport oogde gretiger en door een paar keer zeer slordig balverlies op het middenveld kreeg de thuisploeg enkele prima kansen om de score te openen.  “In die fase ontsnapten we vier keer”, keek trainer Van Vossen na afloop terug. Bij een hoekschop jutte Seku Conneh de massaal meegereisde Fortuna-supporters op om de ploeg positief te steunen. Het hielp, want tien minuten voor tijd kwam Fortuna op een 0-1 voorsprong. Doelman Van der Steen ging heel knullig in de fout. Jasper Waalkens bedacht zich geen moment en haalde loeihard uit. Van der Steen was te laat en gleed met de bal in het doel: 0-1. Yesssss.

Amper een halve minuut later gaf arbiter Otto een wel heel goedkope penalty weg,maar Kaya toonde zijn klasse en stopte de penalty. De resterende minuten werden uitgespeeld en de drie punten konden mee terug naar Zitterd. Gratis kaartjes, gratis chips en gratis de drie punten. “Het kan verkeren” zou Bredero zeggen. Een uitzinnige spelersgroep vierde nog heel lang het feestje met het uitvak en later ook in de kleedkamer.  Dit smaakt naar meer….dit smaakt naar een kill op *oda!

Cafe de Linden, lekker pintje in een geel-groene sfeer

​

​

het moderne mens-erger-je-niet

​

op naar Hellemond Centrum

Het stadion zien we in de verte al liggen..

zo hoort voetbal te zijn..

Muziek cafe met goede muziek, heerlijke entourage en deze boys hebben we volgens mij ook al eens gezien ergens

schitterend!

we gaan beginnen mannen….

Let the game begin

Zitterd!

hier regende het ff niet…

Fortuna zet druk in de eerste helft

Altijd op Vak -P willen zitten..daar zitten we dan 🙂

Helmond compenseerde (ook) gebrek aan talent door te werken

De HK van helle-mond.

prachtig, prachtig, prachtig!!!!

Hulde aan de DJ

Grote smoel 🙂

Lekkere ambiance… gratis regen..

Kaya pakt dde rie punten

een uitzinnige selectie viert het feestje met het uitvak

​

de drie belangrijke punten zijn binnen

​

feest!

220 fans zijn trots op hun ploegje!

Bron: kiprich en Janko