Fortuna Sittard dames – DTS Ede

Tijdens de warming up van Fortuna vielen enkele zaken op: de oplettende fan telde maar 12 speelsters in groen/geel, reservekeepster Marloes van der Vlugt had haar keepstertenue omgeruild voor veldkleding en er was een voor sommige onbekend gezicht in de basisopstelling.  Het “nieuwe” gezicht in de basis is Aniek Schepens. Helaas kon ze niet meer uitkomen voor Fortuna Sittard vanwege een nieuwe baan, maar toen door de vele blessures die de selectie teistert onderbezetting dreigde, hulde ze zich toch in het groen-geel. Ware teamspirit!

De wedstrijd, gadegeslagen door een 70tal fans, ging op en neer, met kansen voor beide kanten. Fortuna had het zwaar tegen de rappe voorhoede van DTS, die probeerden een voorsprong te krijgen met snelle counters.

Fortuna creeerde echter ook enkele dotten van kansen. Shirley speelde zichzelf goed vrij en trok naar de zijkant vanwaar zij een strakke, lage voorzet gaf op Liv Aerts, die een zo goed als leeg doel aantrof. Helaas wachte ze net te lang met de bal aan te nemen waardoor de keepster van Ede haar schot kon tegenhouden. Op slag van rust was het wederom Shirley, vrijgespeeld door een meesterlijke pass van Liv, die een grote kans kreeg en deze keer werd hij dan ook benut: 1-0. De tussenstanden van de andere wedstrijden kwamen ook binnen, waardoor de dames tijdens het nuttigen van de thee tot het besef kwamen dat zelfs plek nummer 2 op de ranglijst nog bereikbaar was, mits er twee doelpunten werden gemaakt nog.

put your hands up for Aniek !

De tweede helft zou dit echter niet gebeuren. Ede begon sterk en voerde de druk op het fortunadoel op. Katja moest enkele malen redding brengen om de voorsprong vast te houden.

Onze groen/gele ladies plaatsen hier enkele counters tegenover.  Opmerkelijk moment in deze fase van de wedstrijd was een grove overtreding van de keepster van Ede buiten haar 16. Liv werd neergelegd bij een grote kans, de straf was slechts een gele kaart.

De druk dreigde echter toch te groot te worden toen een speelster van Ede makkelijk naar de grond ging in de 16, toen ze zich tussen twee fortunaspeelster door probeerde te wurmen: penalty!  Echter was er niet gerekend op Katja, die de bal met een linkse hoek uit de kist ranselde. Na deze mentale opsteker herpakten onze dames zich en begonnen zelf ook wat kansen te krijgen, maar achtereenvolgens Shirley en Liv konden het net niet laten bollen. Shirley wist met een magnifiek schot, dat op de lat uit elkaar spatte, de doelpalen wel nog uit het lood te krijgen.

Zo eindigde deze laatste wedstrijd met een 1-0 overwinning. Jammer genoeg niet genoeg voor de 2de plaats (Saestrum had uiteindelijk toch gewonnen).

geblesseerd zijn is niet altijd vervelend lijkt het 😉

Begin dit seizoen werden vele supporters verbaasd door de zet van Fortuna Sittard om een dameselftal te beginnen. Niet zomaar een elftal werd “aangetrokken”, maar de kampioen van de Nederlandse Topklasse.

Het duurde een paar wedstrijden, het was misschien wat onwennig, maar uiteindelijk werd dit elftal in de armen gesloten. Uitwedstrijden werden door een fanatieke groep fans (of zware fortunaverslaafden, zegt u het maar 😉 ) zelfs bezocht en ook hier bouwden de fans een uitstekende reputatie op bij de tegenstander. Alleen de fans ? Nee, ook onze damesploeg bleek het groen/gele shirt vol verve te verdedigen.

Het seizoen werd begonnen met een bizarre reeks van 5 wedstrijden, maar men pakte zich bij elkaar en zette een serie neer waar menig team jaloers op zou zijn. Na deze 5 eerste wedstrijden werd nog slechts 1 maal verloren (ATC uit) en vocht men zich zelfs terug naar een minieme kans op de titel. Dit mocht niet zijn uiteindelijk, maar Fortunahome zal niet de enige zijn die trots voelt voor de bereikte 3de plaats in de eindstand.

Tot volgend seizoen. De platte kar staat al klaar voor wanneer de titel binnen is !

Bron: foto’s Janko en Jori Knops