Fortuna Sittard stelt alles en iedereen teleur: 2-0

Fortuna Sittard kende een werkelijk inspiratieloze openingswedstrijd van het prille seizoen. Waar in het verleden het tekort aan kwaliteit werd gecompenseerd met inzet,  leek het dit keer net andersom. In een soort zaalvoetbal houding dachten de geel-groenen de tegenstander te kunnen verschalken. Die compleet misplaatste arrogantie werd hard afgestraft

FC Twente kende zo wel een flitsende start van het seizoen. Eerst was daar het indrukwekkende vuurwerk van buiten de stadion, gevolgd door het knallende vuurwerk op het veld. In de eerste acht minuten forceerde de ontketende thuisploeg al vier hoekschoppen, in de negende minuut was het raak. De offensieve linksback Jayden Oosterwolde speelde Queensy Menig knap vrij en de buitenaanvaller krulde de bal daarna in de verre hoek: 1-0. De achtduizend supporters vergaten even alle coronaprotocollen en gingen uit hun dak.

FC Twente had binnen een kwartier al op 2-0 moeten staan. Nadat doelman Alexei Koselev een schot van Vaclav Cerny niet onder controle kreeg, kwam de bal bij Jesse Bosch. Die behield het overzicht en gaf Danilo een niet te missen kans, maar de Braziliaan miste voor open doel. Het bleef 1-0 met rust en dat verschil was wellicht nog wel te overbruggen. Een goedkoop verkregen penalty, niet echt wijs van Ninaj overigens, zorgde echter vlak na rust voor de eindstand: 0-2. Klaar, over, uit. Nichts, nada, nothing voor de geel-groenen.

Fortuna Sittard bracht daar een mislukt schot van Hansson voor in de plaats. Verder kwamen de Sittardenaren na 90 minuten voetballen niet. Het was apathisch, de tactiek was naïef of, waarschijnlijker,  de uitvoering heel slecht, er was geen sprake van hoog druk zetten, geen inzet, geen wil om te winnen, passes op enkele meters afstand kwamen niet aan en de verdediging acteerde schutterig. De voorhoede was flets en verdedigde eigenlijk nauwelijks mee. Wisselen zat er voor trainer Hofland ook niet in, want hij had geen middenvelders op de bank zitten en ook geen spelers die de wedstrijd konden laten kantelen. Eigenlijk wisten alleen Smeets en Seuntjens een voldoende te halen, de rest faalde hopeloos.  Met het voetbalschema dat Fortuna Sittard voor de boeg heeft (Heerenveen, Az, psv, emmen uit, feyenoord, etc) moet de knop snel om, want anders sta je na 10 wedstrijden gewoon waar je niet wil staan!

Kevin Hofland baalde zaterdagavond als een stekker na zijn in het water gevallen debuut als hoofdtrainer in de Eredivisie.  ‘We hebben elkaar keihard laten vallen’, legde Hofland de nederlaag in Enschede de vinger op de zere plek in gesprek met FOX Sports. ‘Als je ziet hoe je eigenlijk overal tekort komt en niks creëert, op een halve schietkans na. In bepaalde fases konden we het niet opbrengen om een stapje harder te lopen.’ Gedurende de transferwindow toonde Fortuna Sittard nochtans zijn spierballen met het aantrekken van onder anderen Mats Seuntjens, Ben Rienstra en Sebastian Polter. ‘Deze wedstrijd staat los van onze ambities, die blijven. Wel is dit een harde knal. Zo’n duel speel je twee, drie keer per jaar, maar dat je tijdens de eerste wedstrijd zoveel fouten maakt… ik ben vooral teleurgesteld dat we elkaar dan niet helpen. Dit is een wake-upcall.’