Fortuna wint belangrijk duel tegen Rkc: 3-2

Fortuna Sittard heeft in een onstuimig duel afstand genomen van de degradatieplaatsen in de Eredivisie. De Sittardenaren waren zaterdag in eigen huis met 3-2 te sterk voor hekkensluiter RKC Waalwijk, dat tot twee keer toe op voorsprong was gekomen. Vitalie Damashkan werd matchwinner met zijn tweede van de avond.

Beide teams trokken zich bepaald niet terug op eigen helft en dat leverde een zeer vermakelijk duel op. RKC nam al na acht minuten de leiding, toen routinier Hans Mulder voor Branislav Niňaj kroop en raak kopte. De bezoekers konden slechts vijf minuten genieten van die voorsprong, want Mark Diemers zorgde met een fantastische uithaal voor de 1-1.

RKC maakte door een fout van Fortuna Sittard daarna de 1-2,  maar op slag van rust kwam Fortuna terug. Goaltjesdief Vitalie Damascan schoot in de scrimmage raak. De Moldaviër was vervolgens zelfs nog dicht bij de 3-2, maar Etienne Vaessen redde.

Damascan maakte na een klein uur alsnog zijn tweede van de avond. Dit was wellicht zelfs de mooiste goal van de wedstrijd. Hij kopte prachtig raak met een klassieke snoekduik op aangeven van Amadou Ciss, waardoor Fortuna voor het eerst de leiding nam. De tweede helft bood verder een stuk minder vertier dan de eerste, maar dat veranderde in de slotfase. Waar Bassala Sambou de paal raakte en zo naliet om Fortuna in veilige haven te schieten, leek de beslissing zeven minuten voor tijd wel te vallen toen Darren Maatsen een rode kaart kreeg wegens natrappen.

Dat weerhield RKC er echter niet van om een slotoffensief te beginnen. Fortuna, dat na rust nauwelijks in de problemen was gekomen, moest daardoor nog even billenknijpen. Wessel Dammers kwam in de 89e minuut nog voor Ciss in het veld en de verdediger moest in de 6 minuten extra nog aan de bak. Maar de vijfde thuiszege op rij werd niet meer uit handen gegeven. De Sittardenaren klimmen zodoende naar plek dertien met achttien punten.

Foto’s: Leo Everard

Geef een reactie