Fortuna verliest van zichzelf: 1-3

De eerste thuiswedstrijd sinds eeuwen is achter de rug.  Mensen die dachten dat voetbal kijken in het stadion een stuk emotielozer zou gaan worden door de corona regels kwamen gelukkig bedrogen uit. De hele wedstrijd stond bol van de spanning, emotie, frustratie en hoop. Van een knallend vuurwerk (we nemen aan dat dit vakwerk was van de mannen van de UGS) tot een goedkope penalty, van een regen aan onnodige gele kaarten tot spelers van Heerenveen die het thuispubliek opzettelijk gingen provoceren. Als een thaise stuiterbal gierde de emotie door het stadion, maar na 90 minuten was de stand onverbiddelijk: 1-3.  

De “op zaoterdig avond, dan goon de lampe aan” wedstrijd begon eigenlijk best mooi. Op de zonnige markt verzamelden zich diverse fan groeperingen en de sfeer was ontspannen en  best positief. De meeste zorgen gingen eigenlijk uit naar de potentiele strenge corona regels die in de veiligheidsregio van Zuid Limburg absurd anders zijn dan in andere delen van het land. Vrijwel overal in Nederland wordt er in de stadions een terras beleid (2-2-2) gehanteerd, maar in Zuid Limburg eiste de veiligheidsregio een 1:5 verdeling. Na heel lang onderhandelen door Fortuna Sittard is die pas op het allerlaatste omgezet naar een 1:3 regeling, waardoor 3000 fans iets voor de klok van 21.00 op hun gereserveerde stoeltje konden gaan zitten.  De stewards hanteerden de regels duidelijk en met gevoel voor de situatie. Complimenten.

De complimenten konden helaas niet naar de start van de thuis club gaan. De start oogde weliswaar beter dan tegen Twente, maar de creativiteit en daarmee het gevaar ontbrak volledig, De flank spelers vonden geen diepte waardoor de bal vrij gevaarloos werd rond getikt. Heerenveen was een stuk effectiever, want die hadden aan enkele momenten en de hulp van de scheidsrechter (penalty?) genoeg om voor rust op 0-3 te komen. Een achterstand die al heel lang niet meer op de Sittardse scoreborden had gestaan.

De frustratie op de tribunes was enorm.  De hoge verwachtingen van de nieuwe spelers en de media uitspraken “de lat moet omhoog”  en “we willen meedoen in linker rijtje”  zorgden her en der voor het klassieke Sittardse cynisme. Toch rechte zowel het team, mede door de prima inval beurt van Tekie, alswel het publiek de rug in de 2e helft. Het publiek ging letterlijk en figuurlijk achter de ploeg staan en het leverde een veel amusantere 2e helft op. Er kwam dreiging, druk, corners en halve en hele schietkansen. ‘Tor-gettet’ Polter -die verder onopvallend speelde- zorgde voor een “anschluBtreffer” , maar daar bleef het ook bij. Fortuna had een 2e goal nodig, maar die viel niet.  Vrouwe Fortuna zat blijkbaar veel verder dan 1.5 meter van dit team vandaan.

Sja. Welke conclusies kunnen we trekken? Waarschijnlijk is de belangrijkste conclusie dat het nog te vroeg is voor conclusies  🙂 , maar we kunnen wel stellen dat Rienstra nog geen extra waarde brengt. Hij speelt zeer centraal -voor een flank speler-  maar er ontbreekt snelheid en diepte in zijn spel. Daardoor komen de beide buitenspelers nauwelijks in het spel en speel je eigenlijk maar met 9 man. Trainer Kevin Hofland zag het ook. Over Rienstra was hij duidelijk. „Ik vond hem vandaag niet goed genoeg, dan wisselen we hem.” En voor de twee invallers, Lisandro Semedo en Tesfaldet Tekie, had hij lovende woorden over. „Je staat met 3-0 achter en dan moet je invallen, dat is altijd klote. Maar ze hebben het prima gedaan, dat is wel lekker.”. Tekie kreeg na afloop overigens ook bijval vanuit de spelersgroep. Mats Seuntjens bijvoorbeeld, hij ziet bij de Zweed de bravoure die Fortuna nog teveel mist. „Hij heeft iets meer schijt aan alles. ” Tekie maakte dus een prima invalbeurt en het moet toch gek lopen als die niet in de basis tegen Az gaat spelen

Andere voorzichtige conclusie is dat de bank erg licht is. In elke linie kan er 1 speler bijgezet worden -in een topfitte selectie zonder kaarten- en dat gaat ons opbreken. Het is dan ook niet de vraag of er spelers bij moeten, maar wie en wanneer. De 1 miljoen dollar vraag is verder of dit aanvallende systeem (4-3-3) wel geschikt is voor dit Fortuna, met veel tegengoals (5 stuks) en nauwelijks kansen tegen ploegen waar je punten van had moeten pakken -als je ambitie hebt om middenmoter te zijn- is dat een serieuze vraag die de trainers staff mag gaan oplossen.

Met PSV en AZ voor de boeg kon dit wel eens een “uitdagende” start van het seizoen worden.  In gewone fan taal: “een kut start”.  Toch kunnen de fans voldoende  vertrouwen halen uit de 2e helft en als dat niet voldoende is zou het nieuwe kapitaal dat in de club is gebracht voldoende moeten zijn om het tij later in het seizoen nog te keren. Dus er is geen reden tot paniek, wel alertheid en de inzet van alles en iedereen om de ploeg succesvol te maken. Voor ons, de gewone fans betekent het vol achter dit team staan zodat het niet beperkt blijft tot vuurwerk voor de wedstrijd. op naar AZ. Revanche!

 

 

Geef een reactie