Fotoverslag van de derby MVV – Fortuna = 3-1

Reikhalzend kijken de supporterskampen van MVV Maastricht en Fortuna Sittard uit naar de onderlinge duels van beide Jupiler League ploegen. Beide teams moeten geacht worden om op het eind van de rit (34 wedstrijden) in het linkerrijtje van de Jupiler League te eindigen. Dit betekent in automatie dat beide Limburgse BVO’s mee kunnen spelen voor een nacompetitie plek. Dit gegeven alleen al zorgt voor een gezonde rivaliteit.

15.00 uur: cafe de Gats in Sittard kleurt geel en groen

16.00 uur: Maastrichtse supporters oefenen hun Tifo actie: de roeje Mestreechse ster. Alles is beter dan Beppie die het Mestreechse volkslied zingt.

17.00 uur: De eerste Fortuna Sittard fans arriveren in Maastricht. De spanning buiten de lijnen stijgt. Nog 3 uur voor de wedstrijd is deze bijna tastbaar. Uitzicht op de Maas. Wie o wie gaat deze derby winnen?

17.30 uur: de 12 supportersbussen van Fortuna Sittard vertrekken in groepjes van 4. De stewards in de bussen fouilleren goed en her en der wordt een blikje bier bemachtigd. De Politie Zuid-Limburg filmt de groep Fortuna Sittard fans. Altijd handig mocht het later deze avond tot ongeregeldheden komen. De sfeer zit er echter goed in. De meeste voorspelling duiden op een kleine overwinning voor Fortuna Sittard. Nog 200 minuten en we weten of het positieve gevoel een vervolg krijgt. Op de markt in Sittard bijvoorbeeld. Spannend, spannend, spannend.

18.00 uur: Na overleg met ons webmasterteam laten we de chatbox -dit in tegenstelling tot eerdere berichten- wel online! De wedstrijd wordt live op L1 radio uitgezonden, maar naar verwachting zullen honderden fans zich ook online verzamelen op FortunaHome. Mocht de server klappen, merkt u dat vanzelf. :).

In de Maastrichtse kroegen is het akelig leeg.

18.15 uur: Toch enkele ‘problemen’ bij de bussen. Iemand staat niet op de lijst en uiteraard moet er een oplossing gezocht worden. Komt vast allemaal goed, want de Supportersvereniging van Fortuna Sittard heeft inmiddels ervaring met het organiseren van verplichte combi’s.

#Tweet: Lars Gulpen: 20.00 uur: MVV- Fortuna Sittard #derby.

18.45 uur: Bussen 5 t/m 8 zijn ook onderweg en de laatste busjes (9 t/m 12) maken zich klaar voor take-off. De Fortuna stewards hebben tot op heden een makkelijke dag. Al lachend maakt men een praatje met elkaar, de Politie en een verdwaalde fan. Grote vraag zal zijn hoe de sfeer tijdens en na de Limburgse derby zal zijn. Veiligheidcoördinator John Leinaerts (Fortuna) laat op voorhand weten dat hij uitermate blij is met een gelijkspel.

19.00 uur: dat de verplichte combi ook haar voordelen heeft laat zich zien. In de buurt van Bunde staat het verkeer op de snelweg vast. Onder politiebegeleiding wordt de Fortuna karavaan de vluchtstrook opgeleid. “En we zwaaien met zijn  allen naar een Sjeng”. De stemming blijft goed, zeker bij de Fortuna Sittard fans die een kroegentocht zijn begonnen op de markt in Maastricht.

In Maastricht zijn deze vrijdagavond 9.063 toeschouwers aanwezig. Allen getuige van de eerste Limburgse derby van het seizoen. Op voorhand dichtten de zogenaamde voetbalkenners Fortuna Sittard de betere kansen toe. De laatste overwinning van Sittard in Maastricht dateert echter alweer van het seizoen 2008-2009. In de ranglijst hebben beide ploegen 7 punten uit 5 wedstrijden. Fortuna Sittard kent echter een veel beter doelsaldo.

19.15 uur: De Fortuna Sittard supporters arriveren in Maastricht. Bij het stadion is voldoende beveiliging op de been. Waarom die hekken zwart zijn gemaakt?  Geen idee. De spelers lopen zich inmiddels warm op het veld. We zijn er klaar voor.

Hoesen – Gommans – Diaz

Aan beide zijdes dus geen verrassingen. MVV Maastricht speelt in dezelfde basiself welke vorige week gelijkspeelde (3-3) tegen FC Dordrecht uit. Fortuna Sittard start met dezelfde basis als thuis tegen FC Den Bosch (2-2). Beide teams in een 4-3-3 en dat belooft veel spektakel en doelpunten.

19.45 uur: Stadion de Geuselt barst uit haar voegen. Bijna iedereen zoekt zijn plekje op.  Interessant om te vermelden is de bankbezetting van beide Limburgse teams. Bij MVV Maastricht zitten Eberle, Caramazza, La Rosa, Borgers, Kuipers, van Eijk en Braken op de bank. Bij Fortuna Sittard zijn dit Janssen, Schroyen, Secerovic, Gulpen, Nieuwland, Geenen en van der Jeugt.

U leest het goed. Sven vander Jeugt is tot 2de keeper gebombardeerd. Adnan Secerovic en Roel Janssen kunnen deze avond wel eens hun debuut maken voor Fortuna Sittard. Webmaster LINFORD trekt een flesje Brand Bier open. Proost! Dat we met zijn allen getuige mooie zijn van een mooie pot voetbal.

19.55 uur: L1 draait de plaat van de Schintaler……FC Limburg! Ongelooflijk hoe verschrikkelijk dom sommige mensen toch kunnen zijn.  Waarlijk ongelooflijk. Vanuit Café De Ster bewegen de laatste Fortuna Sittard fans zich richting stadion de Geusselt.

#tweet: Ruud Boymans: Vanavond de derby MVV-Fortuna. Come on Zitterd pak die Sjengen!!!

20.00 uur: Scheidsrechter Jan Wegereef fluit iets na 20.00 uur voor aanvang van het treffen. Een kolkende Geusselt en 22 stervelingen op de groene grasmat beginnen aan de eerste helft. In het uitvak schreeuwen 570 Fortuna Sittard supporters hun groen-gelen helden naar voren. Zouden de kenners gelijk krijgen? De sponsorgroep op de hoofdtribune is enkele 10tallen man sterk. Ook hier bonst het hart in de keel.  Hoeveel Limburgers staan er op het veld? MVV Maastricht, getraind door  Kerkradenaar Rene Trost treed aan met 7 Limburgers in de basisselectie. Heerlenaar en Fortuna Sittard coach Wim Dusseldorp stuurt 5 Limburgers het veld op. We zijn begonnen!

20.00 – 20.15 uur: De eerste aanval van de wedstrijd is voor Fortuna Sittard. De combinatie Scheelen, Diaz, Hoesen levert echter geen doelpunt op. Met Wouter Scheelen hebben we Fortuna Sittard’s architect benoemd. Aan de kant van MVV Maastricht zien we Prince Rajcomar en Tom Daemen schitteren. Met name de eerste speler creëert zich binnen 15 minuten een goede mogelijkheid. Op FortunaHome volgen inmiddels 150 fans onze pagina.

MVV lijkt feller te beginnen aan deze derby. Scheidsrechter Jan Wegereef maakt er een mannelijke pot voetbal van. De gele kaarten blijven echter op zak.

20.15 uur-20.30 uur: Fortuna Sittard komt beter in de wedstrijd. Marc Wagemakers slingert het leer diverse malen de 16meter in van MVV Maastricht. Spits Harrie Gommans is vooralsnog kansloos tegen de lange verdedigers. Tom van Hyfte (MVV) krijgt de eerste grote kans van de wedstrijd. Zijn lobje over doelman Danny Wintjens eindigt echter in het zijnet. Het publiek in de Geusselt ontploft als MVV de bal sportief uitspeelt voor een blessurebehandeling voor Fortuna Sittard Randel Shakison.

#tweet: Ruud Boymans: Haha en voor alle niet-Limburgers: Sjengen is voor MVV hetzelfde als boeren voor PSV.

GOAL, GOAL, GOAL: 20.33 uur: MVV scoort 1-0. Een corner van de thuisploeg wordt slecht verwerkt door Fortuna Sittard goalie Danny Wintjens. Eenzelfde fout als vorige week en uit het niets valt de openingstreffer.

GOAL, GOAL, GOAL: 20.40 uur: MVV scoort 2-0. Een fout van Marc Wagemakers wordt genadeloos afgestraft door MVV speler Bryan Smeets.

21.31-21.45 uur: De 1-0 in de wedstrijd komt op naam van Sjoerd Winkens. De in Sittard-Geleen geboren Limburger stond op de goede plek. De 2de corner van de wedstrijd, de blunder van Fortuna Sittard doelman Wintjens en de openingstreffer in deze derby laat de wedstrijd ontvlammen. Danny Hoesen krijgt een goede kans op de gelijkmaker. MVV speler Esajas krijgt een kans op de 2-0, deze keer redt Danny Wintjens wel voortreffelijk. Wouter Scheelen van Fortuna Sittard komt 10 centimeter te kort, om nog voor rust gelijk te maken. De treffer valt echter aan de andere kant. MVV Maastricht lijkt de derby nog voor rust te beslissen. In de 40ste minuuut scoort Bryan Smeets 2-0.

Scheidsrechter Wegereef ziet Tom Daemen (MVV) een fantastische lob geven. Doelman Wintjens keert echter de inzet op magistrale wijze. De voormalig Fortunees Daemen ontvangt in de 2 minuten blessuretijd de eerste gele kaart van de wedstrijd.

20.46 uur: Rust. Beide trainers kunnen zich opmaken voor hun donderspeech. Nog slechts 45 minuten resten de teams en dan zal de balans definitief worden opgemaakt. Wie mag komende maanden zich de beste ploeg van Zuid-Limburg noemen? MVV Maastricht heeft overduidelijk de beste papieren.

Op de bank van Fortuna Sittard zitten amper aanvallers, eigenlijk alleen maar Thijs Nieuwland. Hoe gaat trainer Dusseldorp deze wedstrijd naar de hand zetten? Meest logische gedachte is een systeemaanpassing. De sfeer binnen de Fortuna Sittard selectie explosief. Ramon Voorn en teambegeleieder Sjra Philippen vliegen elkaar bijna in de haren.

20.50 uur: L1 radio laat voormalig Fortuna en MVV speler Roberto Lanckohr aan het woord. De voormalig middenvelder voorspelt een 5-0 overwinning voor MVV Maastricht. Fortuna Sittard heeft volgens Lanckohr slechts één kans. De Limburgers uit de Westelijke Mijnstreek moeten de eerste 10 minuten  na rust scoren, anders wordt het een zeer hoge nederlaag.

21.05 uur: Trainer Wim Dusseldorp grijpt in en brengt een verdediger voor een verdediger. De in Sittard-Geleen geboren Rick Geenen wordt ingewisseld voor Marc Wagemakers. De 2de helft is begonnen.

GOAL, GOAL, GOAL: 21.08 uur: Fortuna Sittard scoort 2-1, Danny Hoesen de doelpuntenmaker.

21.01 uur – 21.16 uur: Fortuna Sittard speler Danny Hoesen breekt de wedstrijd vlak na rust open. De aansluitingstreffer met nog 40 minuten op het scorebord. De spanning op de tribunes is te snijden. L1 radio is totaal in de war. Rick Geenen zou gescoord hebben, de omroeper in het stadion meld echter Harrie Gommans. Wij houden het op Danny Hoesen. De vrije trap van Hoesen krult namelijk zonder tussenkomst van Geenen de lange hoek in.

MVV speler Tom Daemen schiet op de lat en houdt de derby onbedoeld levend.

21.16 uur – 21.30 uur: Danny Hoesen van Fortuna Sittard heeft de 2-2 op zijn schoen, maar zijn bal gaat net over het doel van MVV goalie Bulters. Deze wedstrijd is nog niet gespeeld. Fortuna Sittard laat haar ware gezicht zien en stoort vroeger op de bal. De 2-2 hangt in de lucht, terwijl de Fortuna Sittard zich de longen uit het lijf schreeuwt. Kom op jongens, nog 15 minuten!! Op FortunaHome deze derby slechts 175 volgers. Onze server gaat het wel redden, nu Fortuna Sittard nog. Met nog 15 minuten te spelen brengt Wim Dusseldorp Limburger Joeri Schroyen voor Ramon Voorn.

Yoann de Boer incasseert een gele kaart.

GOAL, GOAL, GOAL: 21.38 uur: MVV scoort 3-1, doelpuntenmaker Michael La Rosa.

21.31 uur-21.45 uur: La Rosa beslist de eerste Limburgse derby van het seizoen. Deze goal ook weer zeer opmerkelijk. Volgens L1 reporter Ben Dols scoort het menneke met zijn buik.

De supporters van Fortuna Sittard krijgen bevestigd dat ze na de wedstrijd 15 a 20 minuten in het uitvak vastgehouden zullen blijven. Dit uiteraard vanwege de veiligheid. De teleurstelling is gigantisch.

21.50 uur: De wedstrijd krijgt 4 minuten extra tijd. Fortuna Sittard probeert uit alle macht nog te scoren. In de 2de helft zagen de meegereisde fans een beter voetballend Fortuna Sittard. Onze ploeg startte simpelweg te zwak aan deze wedstrijd. Veel te zwak! Waar in de eerste helft Fortuna Sittard geen enkele corner wist te creëren, volgden in blessuretijd corner 4, 5 en 6 elkaar in snel tempo op.

Domme fouten ten grondslag aan deze nederlaag die pijn doet. Winnen doen we samen, verliezen ook. Onze felicitaties dan ook naar de MVV aanhang.

21.55 uur: Afgelopen. MVV Maastricht – Fortuna Sittard = 3-1.

22.00 uur: De volgende competitiewedstrijd van Fortuna Sittard staat gepland voor vrijdag 23 september 2011. Dan speelt Fortuna Sittard thuis tegen FC Oss. In eigen Trendwork Arena is Fortuna Sittard in het seizoen 2011-2012 nog ongeslagen! Nieuwe kansen dan ook op een overwinning voor het team van trainer Wim Dusseldorp. Deze wedstrijd begint zoals gebruikelijk om 20.00 uur. Op dinsdag 20 september (20.00 uur) speelt Fortuna Sittard in eigen Trendwork Arena een bekerduel tegen NEC Nijmegen. Kaarten voor dit treffen zijn te koop bij de officiële verkooppunten van Fortuna Sittard: (1) Viventy kappers, Geleen; (2) Wilsport, Sittard; (3) Profile Mohren, Brunssum.

22.05 uur: De stand in de Jupiler League na speelronde 6 (SC Veendam –FC Emmen 18/9)

18) AGOVV Apeldoorn: 6-1 (-14)

22.15 uur: Graag verwijzen wij u op de mogelijkheid om na elke wedstrijd, en dus ook na MVV Maastricht  –  Fortuna Sittard,  uw MVP 11-12 stem te laten gelden. Mail uw keuze van de beste vijf Fortuna Sittard spelers voor zondagavond, door naar fortunahome@hotmail.com o.v.v. MVP MVV-FSC. Voor een ander standaard onderdeel op FH, de Top 100 allertijden, klikt u hier .

Voor nu houden wij het voor gezien. Deze 7 uur durende live zitting komt ten einde. Onze felicitaties aan MVV Maastricht.

Rest ons niks anders namens het voltallige webmasterteam u een prettig weekend te wensen.

Bron: Webbie LINFORD namens FortunaHome.com