Het einde van het seizoen nadert, Fortuna gewoon weer jaar eredivisie!

De KNVB heeft van de overheid dinsdagavond de duidelijkheid gekregen die het verlangde. Nu duidelijk is dat er tot 1 september ook niet achter gesloten deuren kan worden gespeeld, kunnen vervolgstappen worden genomen. De voetbalbond reageerde na de persconferentie van minister-president Mark Rutte met een statement.

Vergunningsplichtige evenementen blijven in Nederland door de verlengde maatregelen tot 1 september verboden. De KNVB zegt daarover: ‘Naar aanleiding daarvan heeft het bestuur betaald voetbal, dat daar formeel over gaat, het voornemen de competitie 19/20 niet verder uit te spelen. Op basis van het besluit vandaag van de regering, treedt de KNVB in overleg met de UEFA. Waarna het besluit wordt genomen. Vrijdag komen vervolgens de clubs en andere betrokkenen samen om de consequenties daarvan te bespreken.’

De UEFA bevestigde dinsdag al een lichte draai te hebben gemaakt. Er dreigen niet langer sancties voor nationale bonden die competities niet uit laten spelen. De Europese voetbalbond is bereid uitzonderingssituaties te bekijken en laat dan zeer waarschijnlijk volgend seizoen toch clubs uit het desbetreffende land toe in de Europese competities. De KNVB moet daar na de UEFA-vergadering van donderdag de bevestiging van krijgen.

De Nederlandse voetbalbond gaat dan vrijdag om tafel met de clubs om te bespreken hoe de seizoenen in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie worden geëindigd. Er is nog geen duidelijkheid over de scenario’s. De KNVB stelt in het statement: ‘Dat de KNVB tot op heden de onderbroken competities nog niet definitief heeft afgelast, is vooral omdat de bedrijfstak betaald voetbal in financieel zwaar weer is gekomen door de coronacrisis. Geprobeerd wordt om te voorkomen dat hierdoor clubs omvallen en banen uit het voetbal verdwijnen.’

Drie scenario’s voor uitspelen competitie.
De KNVB bespreekt vrijdag met de clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie hoe het seizoen het best beëindigd kan worden. Nadat het kabinet dinsdag bekendmaakte dat er tot 1 september niet gevoetbald zal worden, zijn dit de drie scenario’s

1. De huidige stand is de eindstand
In dit geval wordt Ajax tot kampioen uitgeroepen en degraderen RKC Waalwijk en ADO Den Haag naar de Keuken Kampioen Divisie. Hun plekken worden vanaf september ingenomen door SC Cambuur en De Graafschap. Als nummer twee mag AZ wel de voorrondes van de Champions League in. Feyenoord en PSV zullen zich als nummers drie en vier tevreden moeten stellen met een plek in de Europa League. Een heet hangijzer wordt welke club als vijfde Nederlandse vertegenwoordiger Europa in gaat. Willem II heeft daar via de ranglijst recht op, maar FC Utrecht maakt als bekerfinalist eveneens aanspraak.

2. Het seizoen wordt ongeldig verklaard
Omdat de clubs slechts drie kwart van de competitie hebben gespeeld, is de kans ook aannemelijk dat het seizoen ongeldig wordt verklaard: geen kampioensschaal, geen degradanten en geen promovendi. Volgend seizoen begint weer zoals het vorige begon. De UEFA zal de KNVB wel vragen de Europese tickets te verdelen. Het eerlijkst is dat ook dan Ajax en AZ naar de (voorronde van de) Champions League gaan en Feyenoord en PSV de Europa League in gaan. Ook in dit scenario zullen Willem II en FC Utrecht aanspraak willen maken op het vijfde Europese ticket.

3. Eredivisie breidt uit naar twintig clubs
Cambuur en De Graafschap vinden met hun ruime voorsprong in de Keuken Kampioen Divisie dat ze recht hebben op promotie. Daarom leeft het idee om de Eredivisie komend seizoen uit te breiden naar twintig clubs. RKC en ADO hoeven in dat geval niet te degraderen. Om dit plan door te voeren, moet de competitieopzet van de Eredivisie worden herzien. Voor een dergelijke ingrijpende maatregel moet een vijfzesdemeerderheid van de Eredivisie-clubs vóór stemmen, oftewel minimaal vijftien van de achttien clubs. Bijkomend voordeel is dat er met twintig teams vier extra wedstrijden zullen komen, waardoor de clubs de als gevolg van de coronacrisis misgelopen inkomsten deels kunnen opvangen.

Nadelen zijn er natuurlijk ook. De Keuken Kampioen Divisie moet het in dit scenario volgend jaar met slechts achttien clubs doen. En hoe gaat het na 2020/2021 verder? Degraderen er dan drie of vier clubs, of blijft de Eredivisie voortaan uit twintig clubs bestaan? Ook daar zullen alle clubs overeenstemming over moeten bereiken met de KNVB.

Fortuna Sittard lijkt in elk van deze scenario’s volgend jaar dus weer gewoon eredivisie te spelen! Vrijdag weten we het waarschijnlijk zeker.

Geef een reactie