Horror 2e helft dompelt Fortuna in rouw: 2-4

Als er een competitie voor ellende zou bestaan, dan zou Fortuna Sittard naar aanleiding van de thuiswedstrijd  tegen Heerenveen zeer hoge ogen scoren. Een zekere overwinning weggeven, kansloos spel in de 2e helft, een rode kaart voor de beste speler van Fortuna Sittard, geen perspectief op een goede verdediging en last but not least..de VAR die Fortuna Sittard maar weer eens een penalty door de neus boort.  Wat een ellende…

Het begon op de favoriete speelavond van veel fans nog wel zo leuk. De Ricksen tribune was uitverkocht en ook de andere tribunes waren redelijk goed gevuld. De fans zetten een lekkere sfeer erin en de spelers van Fortuna Sittard gingen furieus en met lef ten aanval. Dit leidde tot een vroege voorsprong, omdat Lamprou tot verbazing van vriend en vijand geheel vrij op de keeper mocht gaan om daarna de 1-0 behendig in het netje te lepelen. Een voorsprong die de Sittardenaren koesterden, want er kwamen meer kansen. Semedo en Nova misten nog , maar de 2-0 viel toch nog voor de rust. Lamprou en Pinto kwamen over de linkerkant door, Semedo liet de bal nog onder zijn voeten glippen, waarna Mark Diemers wel goed afrondde: 2-0.

Heerlijk. voor staan tegen een lager geplaatste ploeg, goed veldspel, geen kans tegen gehad, lekker temperatuurtje in het stadion, de 2e helft richting Noord spelen en de halve liters smaakten prima. Echt, he-le-maal niets aan het handje dus. Totdat tot frustratie van iedereen, en al zeker van de Spanjaard Rodriquez,  de Limburgse scheidsrechter van Boekel de friezen nog een kans om te scoren gaf in de blessuretijd van de eerste helft. Een corner die volgens velen gewoon een achterbal had moeten zijn. De verdediging van Fortuna leek al aan de thee -sommigen zelfs aan de halve liter- te zitten, spelers van Heerenveen konden vrij in de zestien hun positie kiezen en met het gegeven dat er niemand bij de palen stond kwam Heerenveen kinderlijk eenvoudig aan de “anschluB-treffer”. Een kopballetje in de verre hoek 2-1. Een voorbode van meer ellende bleek later.

Wat er in de tweede helft namelijk gebeurde viel vervolgens met geen pen te beschrijven. Een horror film waarin de hoofdrolspelers ruim voor het einde allemaal opzichtig sneuvelen is er niks bij. Wat een ellende. Uit het niets viel veel te snel de 2-2, daarna een strafschop en rode kaart (!) voor de net teruggekeerde Rodriquez en met nog 20 minuten te spelen moest een tiental Fortunezen zonder leider en zonder bezieling het opnemen tegen 11 frisse Friezen, Het deed pijn aan de ogen en pijn aan het hart. Al vrij snel viel de 2-4 en met de moed der wanhoop probeerde Fortuna tegen beter weten in ook een “anschluB-treffer” te forceren.  Die leek er nog te komen ook, maar scheidsrechter van Boekel kreeg van de KNVB weer te horen dat er niets gegeven mag worden aan Fortuna Sittard.  Daar waar iedereen ervan uitging dat er een mogelijke rode kaart zou volgen , besloot de KNVB de penalty en de kaart weer in te trekken. Een passend einde voor deze horror tweede helft.

Sja. En nu? Dat is de vraag de elke Fortunees bezig houdt. Tot nu toe kon het degradatiespook worden ontkent en kon er een te arrogante “we kijken naar boven houding” worden aangenomen.  Dit voetbal en resultaat kan echter niet meer ontkent worden. Weer 4 goals tegen en weer geen zicht op een stabiele verdediging in de komende wedstrijd(en). Az en Ajax  staan bij wijze van spreken al handenwringend klaar om het thuispubliek eens te verwennen.   Het centrum van de verdediging lijkt nog steeds het probleem te zijn. Mahamadou Dembélé, Mac-Intosh, Heerings, Ninaj, El Messi, de verlosser lijkt er nog niet bij te zitten en ook José Rodríguez , toch een van de betere spelers van Fortuna Sittard, pakt te veel kaarten op deze positie. Wie het mag gaan doen in Alkmaar? Zeg het maar.

Er is dus wel degelijk reden voor alertheid., ook al zal Fortuna dat liever niet willen uitstralen. Om niet onnodig veel druk op de thuiswedstrijden tegen Emmen, Nac en VVV te krijgen moeten er idealiter bonuspunten gehaald worden.  Onmogelijk is dat niet, als Fortuna Sittard de balans en de juiste wedstrijdinstelling op tijd weer weet te vinden heeft het namelijk voldoende individuele klasse om de nacompetitie te ontlopen.  Maar spannend gaat het wel worden, te spannend.  En voor de fans? Ach ja, het is slikken, het zuur laten wegzakken en met nog meer energie de club in thuis,- en uitwedstrijden gaan aanmoedigen. Iets wat de Fortuna fans tot in de perfectie beheren!!