Jong Ajax – Fortuna Sittard = 0-3

Verdediger Timothy Dreesen weer geblesseerd! Eerste doelpunt voor Bob Vankan in het betaalde voetbal

Op een doordeweekse maandagavond speelde Fortuna Sittard in de 12 de ronde van het seizoen 2013-2014 een uitwedstrijd tegen Jong Ajax. Een bijzondere wedstrijd omdat deze wedstrijd nog nooit gespeeld werd.

Trainer Wil Boessen koos (noodgedwongen) voor enkele wijzigingen in zijn basiselftal. Niels Vets, Ramon Voorn en Patrick N’Koyi geblesseerd, Patrick Amoah geschorst. Eén en ander leidde in Amsterdam tot de volgende basiself:

Kaya

Turan – De Boer – Janssen – Linssen

Briels – Zennaro – Gulpen

Vlug – Khalouta – Nepomuceno

Reservespelers: Voss, Dreesen (64), Kis, Zejnilovic, Vankan (46), Hendrickx, Bahr, Kis (74)

Maar liefst 60 Fortuna Sittard getroosten de verplichte buscombi naar Amsterdam en kregen een warm welkom. 40 politieagenten stonden de Limburgers op te wachten. Zelfs 4 agenten te paard. Betaald voetbal mag blijkbaar wat kosten deze dagen.

Onoverdekt in de striemende regen, ergens weggeduwd in een hoek het deel voor de getrouwen. Scheidsrechter Martin Perez floot om 20.00 uur voor het eerst op zijn fluitje voor aanvang van de wedstrijd.  Een ‘beladen treffen’ omdat Jong Ajax maar liefst 5 A-selectie spelers liet aantreden: Hoesen, Serero, Sana, Veltman en Schone.

De eerste kans van de wedstrijd blijkt er ene voor de Jong Godenzonen. Een foutje van Zennaro die met handschoenen speelde (wtf?) voorafgaande de hoge bal over het doel van onze doelman. De eerste de beste kans van Fortuna Sittard was wel raak: Aziz Khalouta na 6 minuten de doelpuntenmaker.

Fortuna Sittard liet de thuisploeg fijn combineren maar zat lekker in de wedstrijd. Zeker toen na 29 minuten Ajaxied Gravenberch na een forse charge op Fortuna Sittard speler Jordie Briels met rood de douches mocht opzoeken. Oud-Fortunees Danny Hoesen (Ajax) miste vlak voor rust enkele goede mogelijkheden op de gelijkmaker. De ruststand dan ook  0-1 en tijdens de theepauze de wissel Jeffrey Vlug eruit, Bob Vankan erin. De 16jarige middenvelder maakt dit seizoen een stormachtige ontwikkeling door en lijkt in aanmerking te komen voor een 3jarig contract bij zijn Fortuna Sittard.

In de 54 ste minuut een sterker Ajax maar een uitblinkende Ferhat Kaya voorkomt een treffer van Hoesen. De thuisploeg kent in deze fase van de wedstrijd een sterke fase, getuige ook de vele corners. Trainer Wil Boessen grijpt in met de wissel Franco Zennaro (uit) voor Timothy Dreesen (in). De lange Belg speelt amper 10 minuten als ie met een pijnlijke schreeuw naar de grond gaat, een dubbele wissel als gevolg. Kevin Kis zijn vervanger.

De drang van Jong Ajax naar de gelijkmaker is groot, maar het is Fortuna Sittard dat de wedstrijd in het laatste kwart van deze pot in haar voordeel wist te beslechten. Doelpunten van Bob Vankan (76) en Lars Gulpen (80) bepalen de einduitslag in Amsterdam: 0-3.

Fortuna Sittard blijkt een maatje te groot voor een versterkt Jong Ajax en passeert door de overwinning de Amsterdammers op de ranglijst. De knappe overwinning verbloemd voor even de pijnlijke grimas van Timothy Dreesen bij het verlaten van het veld.

Op vrijdag 18 oktober 2013 speelt Fortuna Sittard haar volgende competitiewedstrijd, dan uit in Velsen tegen Telstar.

Auteur: Fortuna SC, Edgar Lucassen