Jong Fortuna geeft overwinning weg

De prof competities zijn weer begonnen, en dat houdt ook in dat op maandag avond Jong Fortuna weer mag spelen. Vorige week speelde het team van Chris Burhenne (weliswaar op Dinsdag) zijn eerste wedstrijd in en tegen Utrecht, die met 0-3 werd verloren. Vandaag stond er een wedstrijd op het programma tegen het tweede team van AZ, dat onder andere wordt getraind door  Martin Haar en Denny Landzaat.

Opvallend is dat deze wedstrijd gespeeld wordt op het terrein van FC Ria in Nieuwstadt. Waar Jong Fortuna normaal haar wedstrijden speelt in het stadion, is het veld in het stadion in een dusdanig slechte staat, dat werd besloten de wedstrijd op het amateur terrein te spelen van de club uit Nieuwstadt.
Eenmaal aangekomen zien we eerste bekende gezichten al staan. De spelers van beide teams zijn zich op een bijveld aan het voorbereiden op de wedstrijd. Als we even de opstellingen bekijken van beide teams valt er vrij weinig geks te melden. Jong Fortuna speelt met de bekende namen, bij Jong AZ valt eigelijk alleen de naam van Rosheuvel op, die vorig seizoen in de eredivisie nog basisspeler bij Heracles Almelo was.

Opstelling Jong Fortuna: Daniels, van de Aat, Vets, Linssen, Elshot, Marveggio, Watson (88. Farah), Overhof, Bahtiri, Vankan (76. Baur), Zejnilovic (68. Vanmaris)

Eén van de voordelen van het spelen op een amateur veld, is dat er voor de heren van Tifosi Giallo Verde wat meer ruimte is voor sfeerverhoogende artikelen. Zo is er, als de beide elftallen het veld betreden, een grote geel groene rookpluim te zien achter een van doelen, iets wat natuurlijk ook fantastisch zou zijn als het in het stadion zou mogen.

In het begin van de wedstrijd is de ploeg uit Alkmaar de betere partij. Daniels heeft een aantal goede reddingen nodig om zijn doel schoon te houden. Fortuna komt er via Marveggio en van de Aat een paar keer uit maar tot echt gevaarlijk kansen leidt het niet.
Ook in het verloop van de eerste helft blijven de Alkmaarders de betere ploeg. Nadat Rosheuvel al eens voorlangs schoot, scheelde het niet veel of een verdedigingsfout van Elshot en Linssen wordt bijna afgestraft.
Het mag dan ook geen verrassing heten dat AZ via Babalj, net voor het rustsignaal op voorsprong komt na fout uitverdedigen van Overhof. Waar Glenn Daniels enkele minuten ervoor nog een inzet van de nummer 19 van AZ kon stoppen, was deze bal niet meer te houden voor de Belgische doelman. We gaan dan ook de rust in met een 0-1 achterstand voor de groen gelen.
Ondanks dat de kalender aangeeft dat het Augustus is, is het meer een temperatuur voor Februari of Maart. De rust wordt dan ook gebruikt door de aanwezige om even binnen in de kantine op te warmen. Als het kwartier van rust is afgelopen, bewegen de toeschouwers zich weer naar buiten voor het begin van de tweede helft. Er wordt nog even een afspraak gemaakt met cultheld in wording Seku Conneh om op de foto te gaan, en nog geen 5 minuten later komt de spits aangelopen, geeft iedereen een hand en gaat met de TGV op de foto.

.
Als de scheids weer op zij n fluit heeft geblazen voor het vervolg van de wedstrijd , lijkt Fortuna na een zwakke eerste helft , met wat meer pit het tweede bedrijf te starten . De duels worden feller en doelpuntenmaker Babalj heeft na een minuut of 10 in de tweede helft geluk dat zijn overtreding op Linssen maar met een gele kaart wordt bestraft .
Fortuna blijft de betere ploeg en na een klein kwartier ontstaat na een voorzet van Vankan een kans voor Benjamin Bahtiri die gered kan worden door de keeper van AZ. Even later is het echter wel raak, als Marveggio zich zelf een goede kans creëert
en deze ook afmaakt. Na een goede tweede helft komt Jong Fortuna dan ook terecht op 1-1
Fortuna blijft ook na de gelijkmaker de betere van de twee, en krijgt via Watson al snel de kans op een voorsprong. Waar zijn inzet nog gered word door keeper Rochet, is het even later wederom Marveggio die de bal via een schot in de kruising Jong Fortuna op voorsprong zet.
In de loop van de tweede helft blijft het op en af gaan, en lijkt Fortuna richting een overwinning te gaan. Echter in de 81e minuut mag Eli Babalj zijn tweede doelpunt maken en zet AZ weer op gelijke hoogte.
Hierna lijkt Fortuna de weg volledig kwijt, de wedstrijd wordt steeds feller en AZ doet er alles aan om alsnog de overwinning mee te nemen richting Alkmaar. Het is dan ook invaller van der Stelt die 3 minuten voor tijd de 2-3 op het bord zet na een voorzet. In de resterende minuten maakt de aanvaller nog 2 goals, en met zijn hattrick zorgt hij voor de 2-5 eindstand. Er had veel meer ingezeten voor het team van Chris Burhenne, dat met name de tweede helft met vlagen prima speelde.
Niet veel later bewegen wij ons weer richting de uitgang, waar met name nog opvalt dat de vrouwelijke Ger Putters van AZ, erg veel moeite heeft om van het kassahokje af te komen op het complex van FC Ria. Na enkele pogingen om het iets te kleine trapje te bereiken, lukt het ook haar om weer met beide benen op de grond te staan.
Auteur: Obelix