Jupiler League wordt uitgebreid naar 18 teams

Jong Ajax en Jong FC Twente lijken komend seizoen de Jupiler League te versterken. Een welkome aanvulling na het faillissement van BV Veendam en AGOVV. De (waarschijnlijke) komst van de twee Jong BVO’s roept wel veel vraagtekens op binnen de geledingen, ook de kans op competitie vervalsing is groot.

De Jupiler League kraakt. Na Haarlem, RBC Roosendaal gingen in kort tijdsbestek ook BV Veendam en AGOVV Apeldoorn failliet. Fortuna Sittard dat durft te dromen van een gezonde huishouding staat met dikke rode stip (samen met FC Emmen) op de lijst van mogelijke faillissementen in de Jupiler League.

Het betaalde voetbal heeft dus een serieus (imago) probleem. De KNVB wenst de komende jaren, onder druk van televisiezender Fox, de Jupiler League te profileren als opleidingscentrum voor de Eredivisie. Iets waar je vraagtekens bij kunt zetten, want eerdere plannen van de KNVB om de Nederlandse BVO opleiding te promoten (lees RJO’s) flopte namelijk ook.

Ook het mogelijke aspect van competitievervalsing ligt om de hoek. Waar de Ajeugd bijvoorbeeld zonder al te veel ophef haar laatste competitieduel won van VVV Venlo (3-4) moet niemand raar opkijken als Almere City FC plots wint van Jong Ajax. Of andersom natuurlijk. Speculaties uiteraard, waarbij een ieder voetballiefhebber natuurlijk hoopt op sportieve plicht van elke BVO.

Jong Ajax en Jong FC Twente lijken de belangrijkste kandidaten om de openstaande plekken na het wegvallen van Veendam en Apeldoorn op te vullen. Mogelijke andere kandidaten zijn Jong PSV en Jong Vitesse. Eerdere plannen van de KNVB om de amateurs van Katwijk en Achilles ’29 te laten promoveren lijken met deze nieuwe inzichten van de baan.

Auteur: Webmaster Linford