Kevin Hofland in talkshow: ‘Hard trainen kon niet meer’

Assistent-trainer Kevin Hofland was zondagochtend te gast in voetbaltalkshow De Tafel van Kees en werd daar bevraagd over hoe hij bij Fortuna belandde, wat hij aantrof toen de Limburger en hoofdcoach Claudio Braga het stokje van de weggestuurde Sunday Oliseh overnamen en naar wat nu bij Fortuna gebeuren moet. Hieronder de belangrijkste uitspraken op een rij.

Hofland keek met veel genoegen naar een compilatie van beelden waarin te zien was hoe onze trots de Eredivisie bereikte. ,,Het is een echte Fortunees, die Fortuna terugbrengt naar de Eredivisie”, klinkt het commentaar.

,,Twee dagen lang feesten is wel meer dan genoeg, hoor”, zegt Hofland terugblikkend op het promotiefeest. ,,Het is onwerkelijk. Claudio (Braga red.) en ik zijn veertien wedstrijden voor het einde ingestapt. Het is een risico, want je weet niet hoe dit gaat aflopen. Dit is een droom voor ons, voor heel Sittard en omgeving.” Volgens Hofland breekt nu een leuke periode aan. ,,Fortuna is totaal opgeleefd, maar nu staan we weer met beide benen op de grond. Het is een uitdaging om de club op alle vlakken Eredivisiewaardig te maken.”

‘Weinig trainingsarbeid’

Het nieuwe trainersduo moest flink aan de bak. Volgens Hofland was er voordat Braga en hij aantreedden om onduidelijke reden nauwelijks iets aan trainingsarbeid gedaan. ,,De selectie trainde nog maar drie keer per week en kreeg twee dagen voor de wedstrijd vrijaf. En dat gebeurde in de Jupiler League. Dat is te weinig, vonden Braga en ik. We hebben dat dus opgepakt. Maandag zijn we twee keer gaan trainen, dinsdag twee keer, woensdag een maal en de dag voor de wedstrijd een keer.” Die verandering – na vier achtereenvolgende verloren wedstrijden – een must, leidde tot ‘voorbereidingsproblemen’. Hofland: ,,Na een paar weken kregen spelers te maken met spierklachten. We moesten iedereen heel houden. De laatste drie weken van de competitie moesten we puur, alleen maar, jongens ‘onderhouden’. Hard trainen kon niet meer…”

Uiteindelijk bleek de trainingsformule die Braga en Hofland toepasten succesvol te zijn. ,,Het was zaak om de koppies bij elkaar te houden en een team te vormen. We hebben het uiteindelijk afgemaakt.”

René Eijer

Over het vervolg van zijn trainerscarriere stelt Hofland: ,,Ik heb mijn trainersdiploma nog niet. Volgend jaar ga ik verder in de rol van assistent-trainer. Ik wil me aan de hand van iemand ontwikkelen. Ik ben een beginnend trainer en wil langzaam groeien. Misschien dat ik over vijf jaar ergens op eigen benen kan staan.”

En aan wiens hand gaat Hofland zich dan ontwikkelen? Hijzelf noemt de naam René, hoogstwaarschijnlijk doelend op René Eijer, die eerder al als hoofdtrainer in verband gebracht werd met Fortuna. Braga pakt zijn taak als hoofd jeugdopleidingen weer volledig op zich.