Nacompetitie tegen Roda JC mogelijk!

8 clubs uit de Jupiler League plaatsen zich voor dit toetje, dit zijn de 4 periodekampioenen, aangevuld met de vier hoogstgeplaatste clubs uit de ranglijst (zonder de kampioen uiteraard, die promoveert rechtstreeks). De genoemde tweede elftallen zullen niet kunnen promoveren, en derhalve ook niet deelnemen aan de nacompetitie. In de praktijk komt het meestal neer op ongeveer de nrs. 2 t/m 8, want de ploegen die een periodetitel pakken, eindigen vaak uiteraard ook hoog in het hele seizoen. Soms komt daar ook gewoon de nr 9 bij, soms valt deze er net buiten, ten faveure van een lager geplaatste periodekampioen. De nummers 16 en 17 van de eredivisie voegen zich in de tweede ronde ook in de strijd om, in hun geval, lijfsbehoud.

Promotiestrijd naar de eredivisie .
Van de 4 periodekampioenen plus de vier hoogstgeplaatste ploegen zonder titel wordt een ranglijst opgemaakt, conform de eindstand in de gehele competitie. Periodetitels hebben hierin dus verder geen waarde. De laagste vier clubs van deze ranglijst treffen elkaar in de eerste ronde.

1. Willem II,
2. VVV-Venlo
3. Excelsior
4. De Graafschap
5. Fc Den Bosch
6. Fc Eindhoven
7. FC Volendam
8. Sparta,

Fortuna Sittard dient 1 punt in te halen op Fc Volendam (Fortuna heeft beter doelsaldo) om zich te kwalificeren voor de nacompetitie. Het zou dan de plek van Fc Volendam (plek 7) overnemen. Indien Roda niet rechtstreeks degradeert lijkt dit een aannemelijke eindstand.

16. RKC
17. Roda Jc
18. NEC

Indien Fortuna Sittard de plek op de ranglijst van Volendam overneemt en Roda jc 17e wordt dan kan het volgende scenario werkelijkheid worden:

1e ronde play offs:
Van bovenstaande lijst spelen nr 8 – nr 5  en nr 7 – nr 6 . In dit hypothetische geval dus Fortuna Sittard tegen Fc Eindhoven.

2e ronde, of halve finale, play offs
De winnaars van de eerste ronde, spelen nu tegen de nrs 16 en 17 van de eredivisie. De eerstedivisieclubs spelen eerst thuis. Nr 8 of 5 – nr 16 eredivisie en Nr 7 of 6 – nr 17 eredivisie . In ons voorbeeld dus Fortuna Sittard tegen Roda jc ! !! Verder spelen de nr 5 tegen de nr 2 en nr 4 tegen nr 3.

Mochten we die wedstrijd winnen dan speel je voor promotie tegen Sparta of Den Bosch. Nr 8 of 5 – nr 16 eredivisie Nr 7 of 6 – nr 17 eredivisie Nr 5 – nr 2 Nr 4 – nr 3 De vier winnaars van de 2e ronde spelen tegen elkaar in deze finales, om twee plaatsen in de eredivisie.

Natuurlijk zitten hier veel aannames in, maar het moge duidelijk zijn dat dit seizoen sportief gezien nog niet afgeschreven hoeft te worden en het dus zelfs mogelijk is een heeeelijk toetje te krijgen. Het blijft een rare wereld 🙂

Auteur: Kiprich