Officiele evaluatie: FC Utrecht fans hoofd oorzaak van problemen

Op maandag 3 september 2018 heeft de voetbalvierhoek (politie, Openbaar Ministerie, gemeente en Fortuna Sittard) de voetbalwedstrijd Fortuna Sittard tegen FC Utrecht geëvalueerd die zaterdag 1 september plaatsvond. De partners hebben de gang van zaken voorafgaand, tijdens en na afloop van de wedstrijd grondig met elkaar doorgelopen.

Ten aanzien van de voorbereidingen is geconcludeerd dat door alle partijen de vooraf gemaakte afspraken adequaat zijn uitgevoerd. Op zowel vrijdag als zaterdag is rondom het stadion een schouw uitgevoerd door gemeente, politie en Fortuna Sittard. Daarbij bleek dat eerdere aandachtspunten opvolging hadden gekregen en nieuw geconstateerde zaken zijn vervolgens opgepakt. De politie was dus volledig akkoord met de aanpak.

Wedstrijd
De wedstrijd tussen Fortuna Sittard en FC Utrecht is goed verlopen. Net voor aanvang van de wedstrijd is er een incident geweest waarbij in het uitvak enkele fakkels en een rookbom zijn afgestoken. Dit is op beeld vastgelegd en daar waar mogelijk volgen sancties. Verder zijn er geen ongeregeldheden geweest tijdens de voetbalwedstrijd.

Afloop
Na afloop van de wedstrijd heeft een korte confrontatie met een totale duur van zo’n vijf minuten plaatsgevonden tussen supporters nadat zo’n veertig aanhangers van FC Utrecht hekken langs de zijde van de Lissabonstraat sloopten. Nadat men door kon breken stuitten de supporters van beide ploegen op elkaar in de nabijheid van P3. Hierbij zijn een agent en een steward lichtgewond geraakt. De ME is ter plaatse gegaan maar hoefde niet in actie te komen, omdat de rust was wedergekeerd en de supporters waren vertrokken. De meer dan 7700 aanwezige supporters die tot het ‘reguliere publiek’ behoren hebben zich niet vermengd met de veroorzakers van de ongeregeldheden en deze veelal niet opgemerkt.

Conclusie en vervolg
De vier partners concluderen dat een kleine groep supporters van FC Utrecht voor problemen zorgde. Door OM en de politie is in samenwerking met de beide clubs en de KNVB een onderzoek gestart ten behoeve van de opsporing van de supporters die zich vlak voor en na de wedstrijd misdroegen. Een mogelijkheid is om stadionverboden op te leggen aan de supporters die zich niet hebben gedragen. Er is één supporter van FC Utrecht aangehouden en in bewaring gesteld.

Lees hier de volledige verklaring van de vier partijen .

Nawoord.
De landelijke media wist eerder al het probleem in de kern te duiden, klik hier .    Onderstaande video beelden zijn opgenomen in het FC Utrecht vak en staan al sinds zondag op landelijke media online.

7 thoughts on “Officiele evaluatie: FC Utrecht fans hoofd oorzaak van problemen

 1. Heldere communicatie en analyse!

  Dit weerspreekt ook het commentaar van de politie vakbonden vandaag in de media. Lijkt me dus ook geen reden om verder te staken rondom de wedstrijden van Fortuna. Klein puntje van aandacht zullen hooguit het hekwerk zijn, dat zal toch steviger moeten of in ieder geval moeilijker te slopen. Maar dat is nog geen excuus voor “supporters” om er doorheen te breken.

 2. Dit is gewoon niet goed te spreken. Je zou verwachten dat het duidelijk is waarvoor er hekwerken geplaatst worden. Ze zoeken zelf de confrontatie op door de hekken omver te duwen. Een beetje supporter weet dat dit niet de bedoeling is en als de medesupporters van Utrecht ballen had zouden ze de relschoppers tegen hebben gehouden want ze verzieken het voor zichzelf.

 3. goed dat duidelijk is dat vooral de utrecht supporters de confrontatie zochten.
  Die hekken zagen er overigens niet erg sterk uit. wat denken ze dat er gebeurd als er straks 800 ajax supporters in het vak zitten? Ik hoop toch dat er dan wat sterkers staat. We weten nu ook dat het in de eredivisie niet overal zo gemoedelijk gaat als in de jupiler. Hopelijk gaat men ook kijken naar dat het veel te makkelijk is om in onze vakken kaarten te kopen door de tegenstander.

  Maar goed gelukkig weet men nu in iedergeval dat de hekken bij de parking van het uitvak anders moeten.
  Jammer dat de politiebonden dit nu uitbuiten.

  1. Wat Richard zegt, al zou ik gaan voor een stalen constructie met een poort erin die overdag gewoon open kan omdat het op een doorgaande weg ligt. Is veel goedkoper dan politie inzet/beveiligers. Anders dan voor confrontaties met uitsupporters is politie inzet toch niet echt nodig

   1. Laat je de zeecontainers aan de buitenzijde mooi opsieren door graffiti spuiters ziet het ook nog iets beter uit. Een stalen(hek) constructie ook prima maar dan wel iets dat niet omver te trekken is, bovendien denk ik dat als dit dicht is dus men elkaar niet kan zien dit beter is. Overdag kan je P3 gebruiken als parkeerplaats of maak er Voetbalkooi van natuurlijk wel met verwijderbare goaltjes tijdens wedstrijddagen.

    Ach wie ben ik kom pas kijken bij Fortuna 😉

Geef een antwoord