Open brief: Fortuna Sittard -MVV

De laatste dagen is er onder supporters soms negatief gereageerd op de maatregelen betreffende  de kaartverkoop rondom de wedstrijd Fortuna-MVV. Sommige supporters begrijpen niet waarom kaarten in de voorverkoop alleen op speciale openingstijden in het supportershome gekocht kunnen worden. Ook blijkt uit reacties dat niet alle mensen  het nut van registratie voor het verkrijgen van kaarten inzien. Tenslotte zijn sommigen verrast door de kleine prijsverhoging van de kaarten voor deze wedstrijd. In deze open brief wil ik graag uitleggen waarom, door wie en op wat voor een manier deze maatregelen zijn genomen.

Overleg
Fortuna Sittard heeft continue overleg met de gemeente en de politie op het gebied van de veiligheid rondom thuiswedstrijden.  Mede door deze onderlinge afstemming kunnen supporters van Fortuna relatief gemakkelijk thuiswedstrijden van Fortuna bezoeken.  Er worden slechts incidenteel beperkende maatregelen aan bezoekers opgelegd. Wij zijn trots dat op deze wijze de toegankelijkheid van onze thuiswedstrijden voor bezoekers gewaarborgd blijft.

Standpunt Fortuna Sittard
Ons standpunt is dat het voor iedereen vrij en gemakkelijk dient te zijn om een wedstrijd van Fortuna te kunnen bezoeken.  De veiligheid van onze supporters in het stadion is echter ook van wezenlijk belang. Daarom legt de KNVB bij risicovolle wedstrijden clubs een aantal  veiligheidsmaatregelen op.  Fortuna-MVV is vanwege verschillende redenen zo’n wedstrijd. Ik zou jullie daar graag inhoudelijk meer over willen informeren. Helaas is dit vanwege de vertrouwelijkheid van het veiligheidsoverleg en de mogelijke  nadelige gevolgen niet mogelijk.

Fortuna-MVV
Net als vorig jaar vindt de kaartvoorverkoop voor de wedstrijd tegen MVV alleen in het supportershome van Fortuna plaats. Tot nu toe was bij deze wedstrijd in de voorverkoop slechts legimitatie voldoende. Dit jaar is voor Fortuna-MVV bij de voorverkoop ook registratie van de kaartverkoop opgelegd. Deze registratie verschilt niet wezenlijk van de verplichte clubcardregistratie bij veel andere betaald voetbalclubs.  Ik hoop dat iedereen begrijpt dat deze maatregelen worden genomen om te voorkomen dat MVV-supporters in de thuisvakken van Fortuna kunnen plaatsnemen.

Mogelijke sancties
Daarnaast speelt er nog een ander belangrijk aspect. Als gevolg van het vuurwerkincident van vorig jaar staat Fortuna onder verscherpt toezicht van de KNVB ten aanzien van de veiligheid in het stadion. Wanneer wij niet de opgelegde veiligheidsmaatregelen uitvoeren,  lopen wij als club grote financiële risico’s. Dit willen wij natuurlijk ten koste van alles voorkomen

Prijs Fortuna-MVV
Net als de twee andere betaald voetbalclubs in onze regio hanteert Fortuna voor dit soort speciale wedstrijden een zeer kleine prijsverhoging.  De wedstrijd tegen MVV is de enige derby van het Zuiden. Regionale beleving en sentimenten spelen een belangrijke rol. Voor supporters is het elke keer weer de thuiswedstrijd van het jaar. Kortom, een prachtig affiche!

Ik hoop jullie allemaal volgende week vrijdag in het Offermans Joosten stadion te mogen verwelkomen.

Martin Masset

Directeur Fortuna Sittard