Play-offs, hoe werkt dat nou eigenlijk?

“Fortuna Sittard moet naar plek 10……op basis van huidige stand.”

Fortuna Sittard wenst dit seizoen wederom de play-offs te bereiken. Onze club heeft nog een lange weg te gaan om deze eis/wens van het bestuur in te willigen. Hoe lang? Mede door de komst van de Jong teams is het voor menig supporter onduidelijke wanneer Fortuna Sittard dit seizoen de play-offs zal bereiken. Voor u onderstaande een korte uitleg hoe één en ander werkt.

De kampioen van de Jupiler League promoveert rechtstreeks naar de eredivisie. Deze club neemt de plaats in van de nummer 18 van de eredivisie, die de omgekeerde weg bewandelt. De overige plaatsen worden verdeeld voor de play offs aan het einde van het seizoen.

Pilot met tweede elftallen
Nieuw is dit seizoen een proef met tweede elftallen van Ajax, PSV en FC Twente. Deze ploegen komen niet voor promotie in aanmerking. Zullen zij als kampioen van de Jupiler League eindigen, dan neemt het hoogst geëindigde eerste elftal deze promotieplaats in.

Tweede elftallen ook niet in de nacompetitie
8 clubs uit de Jupiler League plaatsen zich voor dit toetje, dit zijn de 4 periodekampioenen, aangevuld met de vier hoogstgeplaatste clubs uit de ranglijst (zonder de kampioen uiteraard, die promoveert rechtstreeks). De genoemde tweede elftallen zullen niet kunnen promoveren, en derhalve ook niet deelnemen aan de nacompetitie.
In de praktijk komt het meestal neer op ongeveer de nrs. 2 t/m 8, want de ploegen die een periodetitel pakken, eindigen vaak uiteraard ook hoog in het hele seizoen. Soms komt daar ook gewoon de nr 9 bij, soms valt deze er net buiten, ten faveure van een lager geplaatste periodekampioen. De nummers 16 en 17 van de eredivisie voegen zich in de tweede ronde ook in de strijd om, in hun geval, lijfsbehoud.

Regels bepaling Periodekampioenen
Er zijn vier periodes van elk acht wedstrijden. Behaalt een ploeg eenmaal een periodetitel, dan doet het niet meer mee in de strijd om latere perioden. Zo kan de nummer twee van de tweede periode toch die titel pakken, en in de vierde periode kan dit lot zelfs de nummer 4 van die periode toevallen.

Een (mogelijke) periodetitel van de kampioen van de Jupiler League wordt overgenomen door de hoogstgeplaatste ploeg in de eindranglijst.

Indien een wedstrijd afgelast wordt, en later wordt ingehaald, blijft die wedstrijd toch voor de betreffende periode gelden.

Promotie naar en degradatie uit de Jupiler League
Er is dit jaar geen degradatie mogelijk vanuit de Jupiler League. Er is wel een mogelijkheid tot promotie:
De kampioen van de Topklasse zaterdag speelt tegen de kampioen van de zondag Topklasse om het amateurkampioenschap van Nederland. Ook het promotierecht naar de Jupiler League staat hiermee op het spel.
Indien de winnaar van deze titel geen gebruik wenst te maken van het promotierecht, komt het recht toe aan de verliezend finalist. Als deze club ook niet wil promoveren, dan vindt er geen promotie plaats vanuit de Topklassen naar de Jupiler League.

Promotiestrijd naar de eredivisie
Van de 4 periodekampioenen plus de vier hoogstgeplaatste ploegen zonder titel wordt een ranglijst opgemaakt, conform de eindstand in de gehele competitie. Periodetitels hebben hierin dus verder geen waarde. De laagste vier clubs van deze ranglijst treffen elkaar in de eerste ronde.

1e ronde play offs:

Heenwedstrijden: donderdag 1 mei. Van bovenstaande lijst spelen
nr 8 – nr 5
nr 7 – nr 6
Terugwedstrijden: maandag 5 mei .

2e ronde, of halve finale, play offs
De winnaars van de eerste ronde, spelen nu tegen de nrs 16 en 17 van de eredivisie. De eerstedivisieclubs spelen eerst thuis. Verder spelen de nr 5 tegen de nr 2 en nr 4 tegen nr 3.
Donderdag 8 mei 2014 halve finales play-offs promotie/degradatie
Nr 8 of 5 – nr 16 eredivisie
Nr 7 of 6 – nr 17 eredivisie
Nr 5 – nr 2
Nr 4 – nr 3
Zondag 11 mei 2014 return halve finales play-offs promotie/degradatie

Finales:
De vier winnaars van de 2e ronde spelen tegen elkaar in deze finales, om twee plaatsen in de eredivisie.

Donderdag 15 mei 2014 finales play-offs promotie/degradatie
zondag 18 mei 2014 return finales play-offs promotie/degradatie

Voor de heen en terugwedstrijden gelden de bekende regels uit de Europese toernooien:
– De ploeg met de meeste goals over twee wedstrijden wint
– in geval dit gelijk is, geven gescoorde uitgoals de doorslag
– is ook dit gelijk, dan volgt er een verlenging, en eventueel strafschoppen

Duidelijk verhaal toch?

Auteur: Fortuna SC, Edgar Lucassen