Preview: Fortuna – Ado (beker)

Fortuna Sittard treft aanstaande donderdag om 20.45 uur in Ado Den Haag zijn eerste tegenstander in het KNVB bekertoernooi van het seizoen 2019-2020. Vorig jaar strandden de Sittardenaren in de kwartfinale, toen Feyenoord in De Kuip te sterk was. Weet Fortuna weer zo ver te komen?

Ado Den Haag

Tegenstander van donderdag is Eredivisionist Ado Den Haag. De ploeg van Alfons Groenendijk is bezig aan een matig seizoen. Met Michiel Kramer, Lex Immers en Tom Beugelsdijk heeft de ploeg uit de Hofstad voldoende ervaring in huis om relatief eenvoudig in de Eredivisie te blijven, zou je zeggen. De realiteit is zoals zo vaak een stuk weerbarstiger.

We vinden de geel-groenen terug op de vijftiende plek in de Eredivisie; één plaats boven Fortuna. Het verschil is echter minimaal: exact één doelpunt in het voordeel van Ado is het verschil. Beidde ploegen sprokkelden vooralsnog negen punten bij elkaar. Het doelsaldo van Ado is echter -8 tegenover -9 van Fortuna.

Als we kijken naar de voorbije vijf wedstrijden zien we dat de Hagenezen een negatieve reeks van vier (verlies tegen: AZ (0-1), Emmen (3-0), Ajax (0-2) en PEC (3-1)) afgelopen weekeinde beëindigde door verrassend met 0-2 bij Vitesse te winnen. Een knappe prestatie, ook omdat Vitesse in de voorgaande laatste twintig competitieduels in eigen huis ongeslagen was.

Een (jonge)man om op te letten aan Ado-zijde is de 17-jarige Crysencio Summerville. Hij vervulde zaterdagavond een hoofdrol in bevrijdende zege van Ado op Vitesse. De van Feyenoord gehuurde speler maakte de openingstreffer in het met 0-2 gewonnen duel en is daarmee de jongste doelpuntenmaker ooit van Ado in de Eredivisie. Tegenover de NOS gaf hij na de wedstrijd aan: “Dat doelpunt is heel belangrijk voor mij, het voelt ook heel bevrijdend. Ik denk ook dat ik nu wat losser kom.”

Vorig seizoen wist zowel Fortuna als Ado in competitieverband in Sittard niet te scoren:

Fortuna Sittard

Daar waar bij Ado vooral opluchting na het afgelopen weekeinde de boventoon voert, lijkt bij Fortuna sprake te zijn van een opwaartse spiraal. In eigen huis zetten de Fortunezen provinciegenoot VVV redelijk eenvoudig met 4-1 opzij. Man of the match was Mark Diemers, die eindelijk met twee vrije trappen het verschil maakte.

Ondanks dat Fortuna zestiende en daarmee op een nacompetitieplek staat, lijken de Sittardenaren de weg omhoog te hebben ingeslagen. Van de laatste vijf wedstrijden won Fortuna er twee (Feyenoord (4-2) en VVV (4-1)), verloor Fortuna er twee (Ajax (5-0) en Emmen (2-1)) en speelde het gelijk tegen Sparta (0-0). Waar hem dat in zit? De terugkeer van enkele geblesseerde spelers lijken daar een rol in te spelen. Daarnaast lijkt het team steeds beter op elkaar ingespeeld te raken.

Voor Fortuna komt het maar wat goed uit dat het deze bekerwedstrijd tegen Ado in eigen huis speelt. Dit kalenderjaar veroverde Fortuna namelijk bijna 100% van alle Eredivisie-punten in eigen huis (22 van de 23), het hoogste percentage van alle teams.

Opstellingen

Presteren in de Eredivisie lijkt voor beide ploegen te prevaleren boven presteren in het KNVB bekertoernooi. De belangen die bij lijfsbehoud horen zijn immers vele malen groter dan het bereiken van de volgende ronde. Onduidelijk is of hoofdtrainers Sjors Ultee en Alfons Groenendijk deze belangen in het achterhoofd mee laten wegen in het samenstellen van de basisopstellingen.

Ons wagen aan een vermoedelijke opstelling is dan ook allesbehalve een sinecure. Dat doen we dan ook niet. Wel schotelen we jullie de spelers voor die afgelopen weekeinde hun opwachting maakten:

Ado Den Haag: Koopmans, Malone, Beugelsdijk, Meijers (C), Immers, Goossens, Summerville, Bakker, Pinas, Kramer, Hooi.

Fortuna Sittard: Koselev, Angha, Ninaj, Smeets (C), Sambou, Diemers, Essers, Tekie, Passlack, Ciss, Cox.

Geef een reactie