Samen Strijden voor Fortuna Sittard!

Na twee prachtige decennia aan Limburgs topvoetbal in de jaren tachtig en negentig ging het plotseling snel bergafwaarts met de Trots van het Limburgse voetbal: Fortuna Sittard. De geplande “jump” om structureel Europees voetbal in een nieuw modern stadion te kunnen gaan spelen werd een drama. Een reeks aan financiële, sportieve en politieke blunders en tegenslagen maakte van Limburgs grootste en populairste betaald voetbal vereniging een heus zorgenkindje. De club kwam in verval en moest werkelijk alle zeilen bijzetten om niet definitief van het toneel te verdwijnen. De Limburgse politiek, media en met name streekgenoot Roda JC roken daarbij bloed en probeerden maximaal te profiteren van deze ellendige situatie. Een opzichtige (zwaar gesubsidieerde) aanval op “Vrouwe Fortuna” werd ingezet!

Toch bleef de club en haar achterban heldhaftig verzet tonen. Want ondanks de tegenslagen en verliezen bleef de club de laatste tien jaar fier overeind. Zo was de uitsupport van Fortuna Sittard van een zeer hoog niveau en werd de online support in deze jaren van verval alleen maar groter en sterker. Met prachtige en creatieve websites werd de Fortuna Community “ by far ” de grootste en meest invloedrijke van Limburg. Met gepaste trots hebben we ook kunnen aanschouwen dat de Tifo-scene een volwassen onderdeel is geworden van de clubcultuur en zich prima kan meten met  middenmoters uit de eredivisie. Ook de Kidsclub is met haar honderden leden nog steeds een heus prinsesje van de Fortuna Sittard Supporters familie. Bekende(re) toppers zijn natuurlijk al de unieke online Fortuna(fan) radiozender die met wekelijkse originele live verslagen de thuisblijvers aan hun stoelen kluistert en ‘last but not least’ onze schitterende (street) Fan-merchandise, welke echt toonaangevend is in Nederland!

In de jaren van verval bleven deze peilers de club steunen en hebben zij een belangrijke rol gehad in behoud ervan. Inmiddels wordt de weg omhoog weer voorzichtig ingezet. Na een prachtige tweede seizoenshelft 2011-2012 werd de sportieve lijn gecontinueerd in het afgelopen seizoen. Voor het eerst nam Fortuna Sittard weer deel aan de play-offs en speelde de club degelijk en bevlogen teamvoetbal. Ook langs het veld groeit de club. Met Fitland als grote kartrekker krijgt de sportzone en de nieuwe visie van Fortuna Sittard inhoud en, beter nog, liggen er goede kansen op een volledig schuldenvrij Fortuna Sittard!

De tijd van “overleven” maakt aldus plaats voor vooruitkijken, mouwen opstropen, een keer vallen en weer opstaan maar vooral ook voor bouwen en groeien. De Fortuna Sittard achterban is klaar voor deze transitie naar een nieuw succesvol Fortuna Sittard en wil haar “pareltjes van clubsupport” graag als fundament inzetten waarop een nieuw groot Fortuna Sittard gebouwd kan worden. Een Fortuna Sittard waar we Trots op kunnen zijn, een Fortuna Sittard waar wij als hecht collectief Samen voor blijven Strijden… het Fortuna Supporters Collectief!!

Kijk hier alvast voor een eerste indruk … Doe jij ook mee?

Bron: Bestuur FortunaSC.nl