Sensationele overwinning: publiek op de banken

Foto: FH-girl Wendy naast één van de nieuwe kanshebbers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010: Hub Horsmans (Stadspartij)

Lijfsbehoud is sportief bezien het enige doel welke Fortuna Sittard zich in het seizoen 2009-2010 heeft gesteld. Na het faillissement van HFC Haarlem degradeert er nog maar één ploeg uit de Jupiler League. Samen met FC Oss, de BVO Emmen en FC Omniworld strijdt Fortuna voor lijfsbehoud. De thuisoverwinning tegen Excelsior werd dan ook gevierd alsof het kampioenschap werd veiliggesteld. Spectaculair voetbal, extreme spanning, mooie goalen en 3 punten hielden de 3.000 toeschouwers gedurende 90 minuten op de banken.

Trainer Roger Reijners had noodgedwongen gekozen voor een opvallende basiself. Zonder de geblesseerden Harrie Gommans, Charlie vd Ouweland, Gino Facenne, Marc Mboua alsook zonder de geschorsten Angelo Simone en Nico Vanek toverde onze oefenmeester een ‘meesterlijke’ opstelling in de basis.

Wintjens

Nijs – de Boer – Geenen – Kotbani

Rychlik – Voorn – Linssen – Di Lallo

Grabovac – Traore

Foto: jong en oud weer op de banken, hebben we met onze eigen Ultras een nieuwe Tifo groepering?

Meest in het oogspringende de basisplek van Zarko Grabovac in de punt van de aanval. Er is genoeg geschreven over hoe en wat, onze trainer maakt met de basisplaats van Grabovac in de voorhoede duidelijkdat Zarko de rest van het seizoen als aanvaller wordt gebruikt. De stand-in van Harrie Gommans liet de Trendwork Arena binnen een kwartier ontploffen. Een goede voorzet van Edwin Linssen belandde op de knikkel van onze voormalige verdediger. Tegendraads passeerde het leer Excelsior doelman van Dijk. Een knappe goal van Zarko Grabovac, zijn sprintje naar de bank (incl RR) veelbetekenend.

Het feestje werd ook gevierd door ondermeer basisspeler Rychlik. De Duitser die een geweldige 1 ste seizoenshelft eindelijk weer eens beloond zag met een basisplaats. Trainer Roger Reijners is dan niet altijd even geliefd bij de bezoekers van onze pagina, zijn tactische keuzes bleken tegen Excelsior meteen meesterlijk. Wat te denken van de wissel de Boer- Geenen? Het zal weinige personen opvallen maar Rick Geenen speelde voor het eerst in zijn professionele leven als centrale verdediger links in de as. Badre Kotbani completeerde de verrassende opstelling.

De jonge linksback speelde een fantastische wedstrijd. Volwassen, agressief maar boven alles degelijk. Opbouwend kan het nog beter maar als huurling Edwin Linssen speelt zoals ie tegen Excelsior speelde hoeft dit geeneens. De passjes van de verdedigende middenvelder waren loepzuiver en een genot voor onze rappe buitenspelers.  De verdediging van de Rotterdamse Kralingers werden overklast en de 2-0 kon niet uitblijven.

Foto: 2952 getrouwen stonden als één blok achter hun club Fortuna. Promovendus kandidaat Excelsior werd gesteund door welgeteld 11 fans.

De man in vorm, Ramon Voorn was het met de bevrijdende goal. De Limburger (1 van de 5 Limburgers in de basiself!) speelt al maanden fenomenaal. In de 28 ste minuut bezorgde Voorn Fortuna Sittard de overwinning. Excelsior kon geen vuist maken en voelde zich geklopt. Op de Noord-tribune werd het schouwspel van de Kralingers hoonlachend bekeken. Maar liefst 5 Excelsior spelers vonden het nodig om in mailloos de wedstrijd aan te vangen. Hoe wil je dan ooit winnen tegen een strijdbaar Fortuna Sittard?

Kansloos? Nou, niet helemaal want in de 2 de helft begon Fortuna Sittard dan wel  super aan de wedstrijd maar werden de zwarten met rode broekjes aan toch wel degelijk gevaarlijk. Fortuna doelman Danny Wintjens etaleerde echter zijn Eredivisie vorm van de laatste maanden en weigerde op moeilijke momenten te capituleren.

De 2-1 viel dan toch nog, een kwartier voor het einde. Een voorzet van rechts werd verkeerd ingeschat en van Steensel (directe tegenstander van Grabovac) kon door het hart van de verdediging de aansluitingstreffer binnenknikken.  Billenknijpen als gevolg.

Het billenknijpen duurde gelukkig maar enkele minuten. Het thuispubliek ging eens lekker achter de ploeg staan en de overwinning werd binnengezongen. Fortuna Sittard werd nog minimaal een pingel onthouden toen Demba Traore werd gevloerd door keeper van Dijk. Eerder kreeg Zarko Grabovac ook al niet de strafschop toen hij in de 16meter uit balans werd gebracht. Deze fouten werden scheidsrechter van Egmond snel vergeven nadat hij voor het laatst zijn fluitje blies.

Foto: Blijdschap bij de die-hard fans die nu weer een week lang met een glimlach op kunnen gaan werken, klasse!

De 4 minuten blessuretijd konden niet lang genoeg duren. Fortuna was oppermachtig tegen het sterke geachte Excelsior. Een mooi gezicht. Deze dag mag dan ook de boeken in en zal de ware fan nog lang heugen. Sterker nog, de laatste thuisoverwinning op Excelsior dateerde alweer van 20 jaar geleden.

Zarko Grabovac, Ramon Voorn, Roger Reijners, Danny Wintjens en ja, ook een beetje de overwinning van debutant Gavrey Villareal. Alweer een Limburger, uit het hartje van het Sittardse Limbrichterveld. Wie de ware Trots van Limburg is? U en ik weten het al lang. Door de inbreng van Yassime Halim (wissel met Traore) eindigde Fortuna Sittard het treffen met 7 Limburgers in het veld!

Volgende week speelt Fortuna Sittard een uitwedstrijd tegen RBC Roosendaal. Doe eens gek, zet deze carnavalsvrijdag eens een masker op en pak die punten uit Brabant mee, een prettig weekend. Proost! Vooraleer RBC Roosendaal wacht echter nog het treffen met Cambuur. Een inhaalwedstrijd welke aanstaande maandag 8 februari gespeeld zal worden. Ramon Voorn zal dan ontbreken, de man in vorm is geschorst.

Webmaster Linford namens FortunaHome.com

ps: klik hier voor de Top 100 en de MVP 09-10 verkiezing

Wedstrijdstatistieken:

Fortuna Sittard – Excelsior 2 – 1
13.Grabovac 1-0, 28.Voorn 2-0, 76.Van Steensel 2-1.

Scheidsrechter: Van Egmond
Toeschouwers: 2.952
Gele kaart: Voorn (Fortuna)

Fortuna Sittard: Wintjens; Nys, Geenen, De Boer, Kotbani, Rychlik (77.Villareal), Linssen, Di Lallo, Voorn; Grabovac, Traoré (90.Halim).