Sportieve crisis: Telstar – Fortuna = 3-0

Tuurlijk, 13 mei 1995 staat een ieder op het netvlies geschreven, maar zelden speelde Fortuna Sittard in haar rijke historie zo een belangrijke wedstrijd in Velsen dan hedenavond. Het nog prille seizoen 2015-2016 kent namelijk reeds vele ups en downs en onze club zoekt duidelijk nog naar een balans, richting en stabiliteit. Thuiswedstrijden bleken dit seizoen rampzalig; 0 punten uit 3 wedstrijden. In uitwedstrijden verdedigde Fortuna Sittard echter nog een ongeslagen status: 7 punten uit 3 wedstrijden. Op de ranglijst resulteert één en ander (voorafgaand aan de wedstrijd) in plek 14, iets wat conflicteert met de hoge verwachtingen die zijn gekoppeld aan de komst van nieuwe, goede spelers dit seizoen.

Een verlies in Velsen ongetwijfeld dan ook gepaard gaande met kritische uitlatingen jegens trainer Peter van Vossen; de spreekwoordelijke kop van Jut bij de Sittardse achterban. De druk, zo vroeg in het seizoen al, dan ook vol op de ketel. Onze club is op zoek naar vertrouwen en de oefenmeester in kwestie blijft, en dat mag gezegd worden, rustig en stoïcijns onder alle aantijgingen. Deze week zal de Zeeuw echter zwaar zijn gevallen, de druk om te presteren is aanwezig getuige ook zijn (tactische) twijfel in de voorbereiding over het mogelijke basiselftal. “ Over de opstelling kan ik nog geen uitlatingen doen. Die deel ik de jongens vrijdag pas mede. We hebben goed kunnen trainen en het vertrouwen op drie punten is volop aanwezig ”.

Zorgvuldig, positief en sfeer gevoelig gekozen woorden van iemand die daadwerkelijk beseft dat zijn presteren onder het vergrootglas ligt. De basisopstelling hedenavond 18 september 2015, met één enkele wijziging in de basiself: Moro welke de plek innam van Ospitalieri.

Kaya

Mares – De Regt – Janssen – Schroyen

Ter Borgh – Loen – Briels – Moro

Hutten – Lekesiz

Wisselspelers: Daniels, Mert (67), Ospitalieri (21), Saddiki, Vankan, Vets en Vlijter (80)

Opvallend : Tim Janssen en Raymond Fafiani ontbraken nog steeds in de selectie vanwege blessureleed. Hun r(entree) in de competitie voor Fortuna Sittard lijkt echter een kwestie van dagen, weken.

In Velsen floot scheidsrechter Gerrets om 20.01 op zijn fluitje als teken van aanvang van een belangrijke pot in de Jupiler League, richtinggevend voor het verdere verloop van de competitie 2015-2016. Een minuut applaus vanwege een sterftegeval ‘debet’ aan het later beginnen van de pot voetbal.

In de eerste minuten van de wedstrijd werd er weinig spektakel geboden aan de toeschouwers in het TATA Steel stadion. Wispelturigheid deze avond dan ook niet alleen typerend voor de uitploeg. Ook de thuisploeg kende namelijk een zeer wisselvallige start van de competitie.

Het duurde tot de 23ste minuut dat de wedstrijd enige allure kreeg, een fijne counter van Fortuna Sittard via Moro bracht aanvaller Hutten in positie, jammerlijk geen doelpunt. Thuisploeg Telstar liet ook van zich horen en in de 27ste minuut bleek het vizier van Tusssoudali op scherp te staan. Er werd echter een overtreding geconstateerd en het doelpunt van de Telstar speler dan ook afgekeurd.

Toen Fortuna Sittard speler Schroijen na een half uur spelen de bal op de linkerpaal knalde was iedereen in Velsen wel wakker. Niet veel later was het dezelfde linkerpaal die wederom de 0-1 voorsprong voorkwam. Een keihard schot van Briels verdiende meer. Fortuna Sittard kende een redelijke periode in de wedstrijd, echter het was Telstar welke na 35 minuten spelen de score opende middels Tussoudali. Zoals zo vaak dit seizoen duurde het niet lang vooraleer de score werd verdubbeld. Een volgende kans en het volgende tegendoelpunt. In de 37ste minuut was het wederom raak, doelpuntenmaker van Berkel en dus de uitermate veilige 2-0 voorsprong voor de thuisploeg.

Rust en tijd voor de 2.000 aanwezigen in Velsen te genieten van de klanken van Guns n Roses – November Rain.

Tijd voor Fortuna Sittard om na rust de aansluitingstreffer te zoeken. Amper begonnen aan de 2de helft lag echter bijna de 3-0 al in het netje. De onderkant van de lat voorkwam na een schot van Van Essen een vroeg debacle tegen het –met alle respect- nietige Telstar. De bijna 100 meegereisde Fortuna supporters deerde de achterstand niet en zongen uit volle borst. Support met hoofdletter S welke deed denken aan 13 mei, 20 jaar geleden. Elk ander vergelijk overbodig.

In de rest van de wedstrijd verzuimde Telstar de wedstrijd in het slot te gooien en poogde de Limburgse BVO wel enige indruk te maken echter zonder resultaat. Ook de ingevallen en de aanvallend ingestelde Mert (voor Moro) en Vlijter (voor Mares) konden het tij niet keren. Een terechte nederlaag als logisch gevolg. De 3-0 in de 86ste minuut voor de statistieken, doelpuntenmaker Maletic.

Verlies in Telstar en dus een sportieve crisis in Sittard-Geleen. Zucht, de discussies kunnen losbarsten.

Volgende week wacht Fortuna Sittard twee thuiswedstrijden. Op woensdag 23 september 2015 spelen we in de 2de ronde van de KNVB beker thuis tegen Achilles’29. Een welkome revanche pot, want eerder dit seizoen bleken de Groesbekers (totaal onverwacht als ook onnodig) in Sittard-Geleen te sterk voor onze geel-groene brigade. Aanvang van het Beker treffen is 20.00 uur en seizoenskaarten hebben eveneens als kinderen t/m 12 jaar GRATIS entree. Jeugdprijzen zijn er vanaf 5 euro, volwassenen vanaf 10 euro. Komt dat zien, want met enig cynisme –desalniettemin niet minder serieus- herhalen we graag een oud voetbalgegeven: de Beker is de snelste wijze om Europees voetbal te behalen. Ook dit seizoen 2015-2016.

Zondagmiddag 27 september 2015 (14.30 uur) wacht dan de volgende competitiewedstrijd. Thuis in eigen ‘Fortuna Sittard stadion’, zoals onze bouwtempel officieel wordt aangeprezen op de officiële site van onze BVO,  is kampioenskandidaat NAC Breda te gast. Een waar spektakelstuk waar de Limburgse thuisploeg niets heeft te verliezen en dus frank en vrij kan voetballen. Typisch een potje voetbal om de negatieve thuisspiraal te doorbreken.

Voor nu een prettig weekend, mocht u zich morgen kapot vervelen; onze Bjeugd speelt zaterdag een competitiewedstrijd tegen Excelsior B1. Onze jongens kunnen de steun goed gebruiken in hun gevecht tegen degradatie in de B-Junioren (najaar A-cat) 1ste divisie BV. De wedstrijd in Buchten begint om 15.00 uur en schrikt u vooral niet van de geweerschoten van het aangrenzende schutterslokaal. De vogel wordt afgeschoten en hoe dan ook, er zal gejuicht worden op Sportpark het Anker.