Superboeren away, 3-0 verlies

Ik kijk op mijn horloge, donderdagavond, even na achten is het. De dag voor de dag dat we naar de Graafschap gaan, ofwel de laatste away game dit seizoen, als we de oefenwedstrijden na het seizoen tenminste niet meer mee tellen :). Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus ik heb besloten toch deze laatste uitreis maar weer mee te maken. Mede webmaster Niels is allang tevreden want dat scheelt hem het schrijven van een wedstrijdverslag. Deze week trouwens geen updates van Henk Duut, gezien het feit dat ik hem niet ben tegengekomen in de sportschool.
Gisteren zat ik in een kast wat te rommelen en vond zowaar twee videobanden uit het jaar ´toebak´ terug. En ja, ook een videorecorder heb ik nog in mijn bezit en op eentje stond tot mijn grote verbazing de bekerfinale met een hele voorbeschouwing erbij. Zelfs L1 deed een stuk preview vanuit de tuin in Geleen van twee ex spelers (namen ff kwijt). Ik zie het zwartgrijze Lotto trainingsvest (dat op zolder hangt), ik hoor Bert van Marwijk, ik luister naar een teleurgestelde Mark van Bommel en zie Hammigol, en ik zak langzaam weg op en in mijn bankje. De vrslaggever van SBS6 prijst de Ajax fans (tssss) ´die ondanks hun ondertal (!!!) toch het meeste lawaai maken´. Net als ik een vloek richting de beeldbuis wil sturen, hoor ik hem aanvullen . ´ja natuurlijk, omdat ze met 2-0 voor staan´. Ik zucht ….voel me weer net zo ellendig als 16 jaar geleden. Toch was uiteindelijk het bereiken van die finale en de trots achteraf overheersend en werd er in Sittard toch een klein feestje gevierd.
De deurbel maakt me ruw wakker uit mijn groengele roes. de postbode komt een pakketje brengen dat niet voor mij bestemd is, de videoband staat stil ……ik besluit hem een andere keer af te kijken, want wat in het vat zit verzuurt niet. En toch, Lee is alles schuld :). Maar ook hij kan er toch in alle eerlijkheid niets aan doen dat ik zelf besloten heb de reis naar Doetinchem weer mee te maken.
En zo wordt het vrijdag, we klooien nog wat in de tuin en rond de middag jumpen we onder een lekkere warme douche en gaan ons maar mentaal voorbereiden op de reis naar DTC. Gelukkig had de firma Hanneman nog een bus in voorraad en hoeven we de reis niet te maken per trekker :).  Via deze weg wil ik trouwens nog eens mijn dank uitspreken naar John van Bommel, de firma Hanneman, Fortuna SC en natuurlijk de selectie van Fortuna die door diverse geldelijke bijdrages ervoor zorgden dat we deze keer eens de bus incl. ticket voor de halve prijs krijgen.
Aangekomen bij het stadion blijken een 70 supporters dezelfde gedachte te hebben en ook de bus te nemen. Hoeveel autokaarten er zijn verkocht weet ik niet, maar heb horen vertellen dat er dat ook nog een 40 tal waren. Zij kunnen, ook dankzij genoemde sponsoring, hun toegangsbewijs krijgen voor slechts € 5. Een dikke dubbeldekker met 90 ztplaatsen van de firma Litax, overgenomen door Kupers, ingehuurd vandaag door Hanneman rijdt ons richting Doetinchem. Plek zat dus in het busje.
We zoeken een plak bovenin, een soort van vaste plek en even na half vijf zetten we ons in beweging richting Doetinchem, Als we net de autoweg in Urmong opdraaien dringt zich de vraag al op of we nog gaan stoppen. Mensne zonder facebook hebben honger en eenmaal in de bus slaat de meter door op ´vette hap´en is het dus aftellen vooraleer er een stop wordt ingelast. Voor die tijd zal er weer het nodige gezeverd worden, genoeg bier en cola (Mossel zijn huisdrank) gedronken worden en her en der verdwijnt een broodje of een zak snoep in de mond. Apropos cola, deze schint deze keer te smaken naar kerosine, wat een medefan doet besluten deze linea recta in de afvalzak te deponeren. BIj navraag aan de kenner bij uitstek blijkt er niets meee aan de hand te zijn……we nemen het maar aan voor waar 🙂 We horen geruchten passeren, bv Ferhat Kaya heeft inmiddels bijgetekend voor 4 jaar en ja laten we eerlijk zin, dit soort geructhen  horen we graag, maar ook dat blijven maar geruchten. De reis is dan een uur op weg en daar is de maffia loterij bazin…….de loten, deze keer geel, lichtblauw of blauw met wit middenin en met zwarte letters ?? worden weer verpatst en ja ook uw webmaster trapt er weer in. Voor 3 euro wisselen zes loten van eigenaar…..
Na een stop bij tankstation de Slenk, die meteen zijn weekomzet behaald door de volop vette hap kopende Fortuna supporters. Een voorkruipende Frank, twee kroketten voor mezelf en een mayonaise loze hap voor een Spaubekenaar. Hij is net klaar als één van de tanklbediendes mayonaise komt bijvullen en ik ontdek een nieuwe fenomeen….mayonaise in zak !! Het feit dat ik er een foto van maak doet de betse man licht verbaasd opkijken. Met mijn antwoord, ja dat is voor het verslag doet hem zijn wenkbrauwen fronzen en de roep van een ander tafeltje dat men ook mayonaise laat hem licht rood aanlopen. Na wat snelle handelingen is dan weer volop mayo in de aanbieding en is iedereen weer tevreden. we stappen weer in de bus en omdat het de laatste trekking is doet Annette deze zelf.
Het hoeft natuurlijk verder geen toelichting, we blijven zonder prijs. De maffia heeft goed werk geleverd 🙂 en zo gaat de reis verder naar de Vijverberg. Het laatste stuk is weer een landelijk ritje langs landhuizen, weilanden, koeien en bomen en tegen kwart over zeven arriveren we en draait de bus de parkeerplaast op waar al een aantal auto´s staan van supporters die van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om met de auto te komen. Eenmaal binnen zien we dan de helden in het groengeel al in de warming up en de eerste die wordt toegezongen is natuurlijk held Ferhat Kaya.
​
Het tijdstip van acht uur nadert en als scheidrechter Bax voor het eerst op zijn fluit blaast gaat het uitvakk meteen los. Moet het toegeven, de sfeer is echt wel fijn te noemen, niet in het minst omdat ook de superboertjes weer met hun handjes en kopjes over het blauwe hekwerk komen kijken. Het heeft wat, de ´harde´kern naast het uitvak en natuurlijk zit de Vijverberg best vol en ook dat is mooi voor de sfeer. ruim 5000 man op de tribune en natuurlijk de prachtige ligging van de tribunes dicht tegen het veld. Het enieg minpuntje is en blijft toch de want van plexiglas die het uitvak scheidt van de grasmat.
Tot grote verbazing van zowat het hele uitvak spelen we vanaf begin met zonder spits. Das bijna hetzelfde als aardappelen zonder saus, maar dan anders. Seku Conneh is geblesseerd (wellicht einde seizoen) en Donny de Groot kan wellicht geen hele wedstrijd voetballen. een andere verklaring is er niet voor te vinden want op het ook staat YOuri Schroyen in de spits maar die verhuist later in de wedstridj weer naar linksback. De wedstridj komt rustig op gang, het geluid van de ´Brigata´ is harder dan de wedstrijd goed is. Tot na ruim een kwartier Kristopher VIda ineens in de zestien meter volledig vrijstaat en de bal zonder moeite voorbij Kaya kan plaatsen, we staan 1-0 achter. Met zo een manier van verdedigen an dat natuurlijk ook niet anders. Vlak na dit doelpunt zioen we dan toch Donnyde Groot warmlopen…..en jawel hoor na 28 minuten mag hij dan zijn opwachting maken. De Graafschap is er niet echt van onder de indruk want na 35 minuten staat ineens Vincent Vermeijnet zo vrij en loopt de bal zo binnen, 2-0. wedstrijd eigelijk al over en sluiten maar de aanmoedigingen vanuit het uitvak laten niet na. Natuurlijk zijn de superboertjes optimaal geluimd en de middelvingertjes, de wankmoves en meer van dat soort ongein. De rust wordt behaald met dezelfde stand en we gaan maar weer een broodje zooi halen. De keus hebben we uit een broodje bal, de welbekende frikandel, en het broodje worst. Ik besluit voor het laatste te kiezen en verrek, het blijkt best te smaken.
De tweede helft is al bijna bezig als ik weer me plek opzoek op de tribune en we houden de moed erin met wat spreuken als ´het kan nog´ en ´in de tweede helft gaat het gebeuren´. Natuurlijk weten we eigenlijkw el beter maar onde rluid gezang van de 127 supporters uit Sittard en omgeving wil Fortuna wellicht wel maar kan het gewoon niet. De gRaafschap scoort alweer uit een voorzet vanaf de vleugels en met dank aan wederom een compleet vrijstaande Vermeij de 3/0 en dan vind de Graafschap het wellicht wel ok. We krijgen  at mogelijkheden, Kevin Kis schiet voorlangs, Fatih Turan doet dit even later na. In de tegenstoot scoort de afscheid nemende Edwin Linssen bijna maar zijn schot verdwijnt een paar meter naast het doel. en dan breken de momenten aan van Donny de Groot, eerst kopt die uit een voorzet van Demen Roumen die zijn debuut maakt (uit Nederlands Limburg Ger :)) half vallend over en een tweetal minuten later is de kans zo mogelijk nog groter. Weer een voorzet van rechts van dezelfde Roumen, maar nu stoot er een mol schijnbaar want als Donny de kans krijgt, volledig vrijstaand, de bal in doel te schieten, lukt het hem de bal 30 cm naast te tikken. Het uitval zakt ineen en schud het hoofd………….
Het hoogtepunt in mijn ogen moet dan nog komen, Na een hoge bal die keeper Kaya uit de luhct plukt en daarbi in aanraking komt met een superbeor wil de laatste verhaal halen en wordt dan deskundig door Kaya aan de kant geduwd. Meteen zet het uitvak een luid Kayaaaaaaa, Kayaaaaa in………de reactie van de turkse topkeeper is fenomenaal. Hij kijkt eens naar het uitvak en knikt op een manier van ´ja wat denkt die dr zelf van´. We schieten in de lach, geweldig !!!! Lachen doen we toch, ook al is de wedstrijd op die twee kansen van onze nummer 9 niet om aan te zien van Fortunakant, want ja dat is nog het enige wat ons er heen trekt dit seizoen.
Als scheids Bakx dan een eind aan de wedstrijd maaakt halen we half opgelucht de schouders op en na een een aantal minuten wachten, nemen we onze plek in de bus weer in. De terugreis zal spoedig verlopen met vooral veel onzin, veel geboer (nee, geen gescheurde middenriffen) en wat worst van Wil :).
Ergens rond half 1 bereiken we de thuishaven, dat wil zeggen het stadion in Sittard en tegen 1 uur zie ik dan me bedje gelukkig, Ik ben bekaf en wetende wat de volgende dag nog staat te wachten, kruip ik snel mijn bed in en val als een roosje in slaap.
De Graafschap – Fortuna Sittard 3-0 (2-0)
1-0 Kristopher Vida (17´)
2-0 Vincent Vermeij (35´)
3-0 Vincent Vermey (59´)
Geel : Pröpper, Tarfi (de Graafschap)
Toeschouwers : 5095
De Graafschap : Jurjus, Cavlan, Pröpper, van de Pavert, Linssen, Lazic, Tarfi, Vermeij, van Ewijk (80´ Menting), Vida (65´ Janssen) en Straalman (72´ Will)
Fortuna Sittard : Kaya, Turan, de Wit (61´ Roumen), Janssen, Kis, ter Borgh, Briels, Mert (79´ Marveggio), Schroijen, Dengering en Overhof (28´ de Groot)
Fortuna SC, Harald
Foto´s, Niels van Renen