Tumke keert eenmalig terug !!

Op deze laatste dag voor de zondag heeft Fortuna SC dan ook nog iets heel leuks, iets nostalgisch te melden. Na een lange speurtocht en vooral met hulp van Rosi Weerders en Roland Hintzen (thanx nogmaals) zijn wij de in het verleden immens populaire ´Tumke´ op het spoor gekomen. Ik hoor de jongeren denken, ´Tumke, wie is dat ??´ en de ouderen zie ik hun wenkbrauwen optrekken……´toch niet de enige echte Tumke dan ??´

Maar jawel hoor het is de enige echte ´Tumke´, die ons eind jaren negentig en begin jaren ´00 elke thuiswedstrijd plezierde met een mooi verhaal over voetbal, over thuis en zijn familie, alsmede over de belevenissen van zijn vriend Teng van bie hum neeve en ziene pap. Een reden o de programmaboekejs te kopen………We zochten hem deze week op en eenmalig voor de derby schreef hij een echte ´brief van Tumke´ voor en over de wedstrijd tegen onze Duitse koempels. Voor sommige één grote brok nostalgie.

Brief van Tumke

Sittart, 24 jannewarie 2015

​Leef mense, daar ben ik noch ene keer na soveele jare. Weet niet of jullie mij noch herinnere, maar ik ben t ech, uw eige Tumke. Na al die jare ben ik noch stjeets supporter van die groengele klup oet Sittart (en Geleen moet ik nu zegge he). Het volge ervan is natuurlik niet meer zo makkelik meer, maar probeer elke wedstrijt toch aan de radio te zitte. Radio, ja joa, ik zie niet meer al te bes en dus luister ik maar naar Ben Dols. Maar ook dat hout ik niet lang vol, want Ben is zo entoesjas dat ik er soms waal zenuuwe van krijg. Dus schakel ik pas weer in tege het einde van de wedstreit. en dan hoop ik dat de schaade wel meevald en Fortuna niet  verloore heef.

De tijde zijn veranderd, ook uw Tumke is ouder geworden, maar ook in meine tijt waren we geen fen van die manne uit Kerkraade. Ik hoor dat dit zeker niet minder is geworde…..alle niews word mij nu voorgeleze en zo blijf ik wel op de hoochte natuurlik. Morge dus tegen die mannen die noch altiet roepe dat ut koempuls zeen, terweil de meeste niet eens wete hoe een mijn van binnen eruit ziet. Ich weet noch wel goed dat de pap van Teng bie ons Neeve daar verhale over vertelde dat het zo moeilik woor. Nou daar weete die gasten daar helemaal niks van, mer of de pap van Teng dat waal wis, dat weet ik dan ook niet. Maar verhaale vertelle, dat koos hij wel heel goed.

Ik speelde zelf in het vierde van VVS, en dan moeste weer wel spele teege Urmundj en Stjein enzo en die hadde beks drin staan, dat woore echte forse knaape, aldus miene eige pap. Als ze daar teege aanlieps dan gingse waal onderoet. Was noojt leuk om daar tege te voeballe. Maar toen weer doa eens kampioen waren geworden, kwame we trug over de Bergerweg en stonde de akkers in bloei. Plukten we de bloeme daar en reden we zo terug naar de VVS en riepe dan dat we al kampijoensbloeme hadde gekreege. Misschien een idee voor de jongens om det zondag ook te doen als ze winne daarachter. Toen Fortuna degradeerde dach ik nog dat dat maar voor eeve was, maar na 13 jaare speele weer nog steets in de eeste dieviezie, geloof dat het noe de Juupielur Liek heet, maar dat maak mij niks uit. Supporter ben en blijv je toch altijt denk ik. Zelfs Spendrik, de hond van Teng was fan maar die leef helaas nu niet meer. Weer hebben hem begrave met een mooje groengeele sjaal om de nek, wat un mooj bees was dat tog. Daarover gesproke ialt mij noch in det ik altijt mit Spendrik naar het voetbalvelt ging bie de VVS en dat hij dan altijt achter de bal aanrende en hem dan kepod beet. Kon ik weer eene niewe gaan hale ….maar beeter de bal dan mijn schoene want die kreeg ik nooit niew bij Duurlinger, want die was voor de Sittardse boys. Maar ja ik heb wel daardoor schoene gekregen van Bram Appel, en dat kunne niet veel mense zegge.

Morge de wetstrijd in Kerkraade, dat zal neet makkelik worde denk ik, maar de uitslag zal wel meevalle denk ik……ik zeg 3-1, voor wie dat mooge jullie zelf bedenke. De tijde vandaag de dag zijn niet makkelijk voor de klup maar daar hebben we dan wel een overeenkomst met die mannen uit Kerkraade. Ik wens Fortuna in elk geval heel veel sukzes en es weer Ben op de radio is, dan luister ik ook weer….de eerste 5 en de laatse 5 minuute. Mit die weisheit wil ik dan ook deze brief weer beeindige.

Met de kompelemente van,

Uw Tumke

​ P.S. Heel leuk det veel mense mij noch niet vergeete zijn, vont het heel leuk om te doen

Nogmaals uw Tumke